Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 02:51
Κόσμος

Κλείδωσε η τριπλέτα Φον ντερ Λάιεν, Κόστα, Κάλας για Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ

Οι έξι διαπραγματευτές, ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφώνησαν στη στελέχωση των ανώτατων αξιωμάτων της Ένωσης
Λίγες ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου, έναν σχεδόν μήνα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι έξι ηγέτες της ΕΕ που διαπραγματεύονται τις κορυφαίες θέσεις της συμφώνησαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ), ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα (Σοσιαλδημοκράτες) και η Εσθονή Κάγια Κάλλας (Φιλελεύθεροι) θα προταθούν για τις θέσεις στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας αντίστοιχα.






Οι έξι βασικοί διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους Σοσιαλδημοκράτες) και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους Φιλελεύθερους).

Οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες θεωρούν την ερχόμενη Πέμπτη θα υπάρξει συμφωνία, έστω και με ειδική πλειοψηφία εάν χρειαστεί, για τα τρία βασικά πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής). Για να επιτευχθεί ειδική πλειοψηφία πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις:

1. Η πρόταση θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το 55% των κρατών μελών — στην πράξη αυτό σημαίνει 15 από τα 27 κράτη μέλη

2. Η πρόταση πρέπει να υποστηριχθεί από κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ

Τα πρόσωπα είναι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα από τους Σοσιαλδημοκράτες και η Εσθονή Κάγια Κάλλας από τους Φιλελεύθερους του “Renew”.

Αυτή η συμφωνία είχε παρουσιαστεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Δευτέρας, έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ έξι εθνικών ηγετών από τα τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήτοι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της φον ντερ Λάιεν, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και το φιλελεύθερο Renew.

Η Μελόνι, η οποία ηγείται της σκληρής δεξιάς ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), εξοργίστηκε για τον αποκλεισμό της από τις συνομιλίες πριν από το δείπνο, στις οποίες συμμετείχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ολλανδίας. Συμφωνία τελικά δεν υπήρξε, καθώς το ΕΛΚ ζήτησε να έχει λόγο και στη δεύτερη θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που δεν άρεσε στους Σοσιαλδημοκράτες.

Ωστόσο μια εβδομάδα, είναι πολύ μεγάλος χρόνος στην πολιτική, καθώς στο μεσοδιάστημα, το ECR προσέλκυσε αρκετούς ευρωβουλευτές με αποτέλεσμα με 83 έδρες σε σύνολο 720, να έχει αναδειχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά από το 2014, ξεπερνώντας τους Φιλελεύθερους του Renew.

Η τελική σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου, μια μόλις ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κανείς δεν μπορεί να πει με αβεβαιότητα ποια θα είναι η τελική ισχύς κάθε πολιτικής ομάδας.

Η μπλόφα της Τζόρτζια Μελόνι

Ακόμα και εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσει, έστω με ειδική πλειοψηφία, για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, απαιτείται και η απλή πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκεί, η ισχύς του ECR, στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα της κυρίας Μελόνι, ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση. Η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να χτίσει γέφυρες με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, καθώς υπάρχουν ευρωβουλτές της ιδιας της πολιτικής ομάδας, ήτοι του ΕΛΚ, που δεν θα υπερψηφίσουν τη δεύτερη θητεία της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρόλο που οι περισσότερο στις Βρυξέλλες θεωρούν οτι η πλειοψηφία στο ΕΚ, ανάμεσα σε κεντροδεξιά, σοσιαλδημοκράτες και Φιλελευθερους, θα καταστεί δυνατή, κανείς δεν αποκλείει ένα πιθανό “ατύχημα”. Και εκεί έρχεται ο παράγοντας Μελόνι.

Δημοσίως, η πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει δηλώσει ότι η σχετική επιτυχία της Ομάδας της των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) θα πρέπει να μεταφραστεί και σε μια κορυφαία θέση στην ΕΕ. “Σκοπεύω να διεκδικήσω ένα ρόλο για την Ιταλία που θα βρίσκεται στις ουρφαίες βαθμίδες της ΕΕ”, δήλωσε η κυρία Μελόνι στην εφημερίδα Il Giornale και όλοι περιμένουν την μπλόφα της.

Καθώς η πιθανότητα να ενωθούν όλα τα ακροδεξιά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η κυρία Μελόνι αναμένεται να διεκδικήσει για την πολιτική ομάδα και τη χώρα της ό,τι καλύτερο μπορεί, χωρίς να απομονωθεί έτι περαιτέρω. “Τα ακροδεξιά κόμματα είναι απίθανο να ενωθούν και να σχηματίσουν μια υπερ – ομάδα στο ΕΚ. Και ο λόγος είναι ένας. Η τελείως διαφορετική στάση που έχουν απέναντι στον Πούτιν”, δήλωσε στο protothema.gr στέλεχος του ΕΚ.

Σύμφωνα με τον ιδιο, η κυρία Μελόνι πρόκειται να ζητήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την μπλόφα να μπλοκάρει την κυρία Κάγια Κάλλας από τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής. Το όνομα της κυρίας Ελιζαμπέτα Μπελόνι, της επικεφαλής των ιταλικών υπηρεσιών πληηροφοφριών θα μπορούσε ενδεχομένως να πέσει στο τραπέζι για τη διαδοχή του Ζοζέπ Μπορέλ, με σκοπό να καεί νωρίς και η πρωθυπουργός της Ιταλίας να διεκδικήσει από θέση ισχύος πλέον, ένα ισχυρό οικονομικό χαρτοφυλάκιο και μια θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου ή αντιπροέδρου στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.