Κομπίνα Τούρκων με παραγγελία σκραπ σιδήρου αξίας700.000 ευρώ με θύμα Βολιώτη επιχειρηματία απασχολεί τις ανακριτικές και τις δικαστικές αρχές. Η απάτη στήθηκε μέσω εταιρείας – φάντασμα με τη μίσθωση πλοίου από τα νησιά Κουν. Πέντε χρόνια μετά οι δύο απατεώνες διαφεύγουν στη Σαουδική Αραβία. Ο επιχειρηματίας τούς αναζητεί απελπισμένος.
Ολα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2015, όταν Τούρκος επισκέφτηκε επιχείρηση στη Μαγνησία και παρουσιαζόμενος σαν νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας στη Μεγάλη Βρετανία και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο ζήτησε να κάνει παραγγελία σκραπ.
Υποτίθεται ότι η εταιρεία που εκπροσωπούσε ήταν αξιόπιστη, φερέγγυα με πιστοληπτική ικανότητα. Ο Τούρκος επισκέφτηκε άλλες δύο φορές τον επιχειρηματία και μετά από πολλές συζητήσεις τελικά τον έπεισε για την παραγγελία.
Θα προμηθευόταν μεγάλη παραγγελία σιδήρου πολλών τόνων και γι’ αυτό έδωσε προκαταβολή ποσό 100.000 ευρώ. Η δουλειά κλείστηκε και η μεταφορά του φορτίου θα γινόταν με πλοίο, στο οποίο ήταν πλοίαρχος άτομο της εμπιστοσύνης του και συμπατριώτης του. Μεταξύ των δύο πλευρών υπογράφτηκε σύμβαση για την παράδοση και παραλαβή του φορτίου υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβαλλόταν το σύνολο του τιμήματος.
Για τη σύμβαση ήταν ενημερωμένος και ο πλοίαρχος, ο οποίος δεσμευόταν επίσης από τη σύμβαση και επιπλέον από υπεύθυνη δήλωση. Εντούτοις, ενώ ο πλοίαρχος έπρεπε να περιμένει το «οκ» από τον Βολιώτη επιχειρηματία για να προχωρήσει στην εκφόρτωση του σκραπ, ενήργησε αντίθετα από τις οδηγίες του. Αν και γνώριζε ότι το τίμημα δεν είχε καταβληθεί στο σύνολό του, εκφόρτωσε το εμπόρευμα. Οι δύο Τούρκοι εξαφανίστηκαν αφήνοντας φέσι στον επιχειρηματία τουλάχιστον 600.000 ευρώ.
Ο επαγγελματίας άρχισε να αναζητεί τους δύο Τούρκους και τους επισκέφτηκε επανειλημμένα στην Κωνσταντινούπολη για την εξόφληση της παραγγελίας. Μιλούσε τηλεφωνικά μαζί τους, όμως όταν πήγαινε στα ραντεβού εκείνοι απουσίαζαν. Απηυδισμένος απευθύνθηκε τελικά στη Δικαιοσύνη και δεν είχε άδικο. Τα στοιχεία που περιήλθαν από τις έρευνες σε γνώση του ήταν σοκαριστικά.
Η δήθεν φερέγγυα και αξιόπιστη εταιρεία του Τούρκου αγοραστή δεν υπάρχει και είχε λυθεί δύο μήνες πριν την παραγγελία. Μάλιστα ο αγοραστής δεν εμφανιζόταν μόνο σαν νόμιμος εκπρόσωπος, αλλά και σαν ιδιοκτήτης. Η εταιρεία δεν είχε απολύτως καμία πιστοληπτική ικανότητα. Δεν είχε καν υπόλοιπα σε λογαριασμούς.
Αντίστοιχα το πλοίο αποδείχτηκε ότι είχε μισθωθεί από εταιρεία από τις νήσους Κουκ, μία αυτοδιοικούμενη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας. Οι διευθύνσεις που είχαν δηλώσει αμφότεροι δεν υπάρχουν πουθενά ούτε στην Ελλάδα. Μάλιστα μάρτυρας κατέθεσε ότι οι δύο Τούρκοι διαφεύγουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή στη Σαουδική Αραβία.
Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και ο πταισματοδίκης Βόλου άρχισε να λαμβάνει καταθέσεις. Η Εισαγγελία Βόλου άσκησε ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος κατά του δήθεν νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας και για συνέργεια σε απάτη κατά του πλοίαρχου.
Πέντε χρόνια μετά η υπόθεση συνεχίζει να απασχολεί τις δικαστικές αρχές και το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση βουλεύματος. Ο ανακριτής εξέδωσε κατά των δύο Τούρκων εντάλματα σύλληψης, όμως τα εν λόγω εντάλματα έχουν ισχύ μόνο εντός της χώρας καθώς οι δύο Τούρκοι είναι αγνώστου διαμονής και στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή: εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ