Απίστευτη κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ έστησαν επιτήδειοι για να πλουτίσουν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Οι απατεώνες δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό δήλωσης δωρεών στο δημόσιο για την απομείωση του κρατικού χρέους και δηλώνοντας «μαϊμού» δωρεές να λαμβάνουν επιστροφές φόρου, που δεν δικαιούνταν.
Το «πάρτι» με επιστροφές φόρων στήθηκε το 2015, έναν χρόνο πριν τα capital controls, ενώ ακόμη υπήρχε διάχυτη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας. Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στον Βόλο επιτήδειοι δήλωναν αρχικώς μικρά ποσά για να μην κινούν υποψίες. Στη συνέχεια όμως φαίνεται ότι αποθρασύνθηκαν και μπήκαν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ.
Οι δωρεές που δηλώνονταν ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet έφθασαν να είναι πολλών χιλιάδων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε επιστροφή φόρου που ήταν 30.000 ευρώ. Η ζημία του δημοσίου το 2018 πανελλαδικά εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 5 εκατ. ευρώ.
Στον Βόλο υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον δέκα ελεγχόμενοι φορολογούμενοι για ποινικό αδίκημα. Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με διερευνώμενα αδικήματα την απάτη σε βάρος του δημοσίου, την πλαστογραφία και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας διερευνάται εάν υπήρχε εμπλοκή λογιστικού ή λογιστικών γραφείων, καθώς ορισμένοι εκ των φορολογούμενων φέρονται να ισχυρίζονται ότι οι τροποποιητικές είχαν υποβληθεί εκ παραδρομής ή άλλοι εν αγνοία τους.
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις υπάλληλοι των Εφοριών Βόλου και Νέας Ιωνίας για να εξηγήσουν τι συνέβη με το σύνολο των φορολογούμενων που είχαν τις εικονικές δωρεές.
Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στον πταισματοδίκη Βόλου μετά τη διαβίβαση του φακέλου της υπόθεσης από τον οικονομικό εισαγγελέα της Αθήνας. Η δικογραφία που σχηματίζεται αφορά σε υπό διερεύνηση απάτες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όργιο με τις δωρεές αποκαλύφτηκε το 2018 και στον Βόλο υπήρχαν τουλάχιστον 100 υπό εξέταση υποθέσεις. Οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και τότε αποδείχτηκε ότι σε μεγάλο αριθμό τροποποιητικών δηλώσεων είχαν γίνει λάθη.
Ωστόσο, σε αξιοσημείωτο αριθμό από αυτές, σε περίπου 50, τα χρήματα που δηλώνονταν για δωρεές δεν είχαν καταβληθεί ποτέ. Οι εν λόγω φορολογούμενοι είχαν επιστροφές φόρου της τάξεως των 2.000 ευρώ, 5.000 ευρώ, 8.000 ευρώ. Σε μεμονωμένη περίπτωση η επιστροφή έφθανε τις 30.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των φορολογούμενων εάν όχι το σύνολο, κλήθηκε και έδωσε πίσω τις επιστροφές φόρου, ενώ πλήρωσε και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Το κόλπο
Το κύκλωμα πανελλαδικά, δοκιμάζοντας τα όρια ασφαλείας του taxisnet, λειτουργούσε ως εξής: Υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τα οποία δηλώνονταν σαν εισόδημα σημαντικά ποσά από τόκους καταθέσεων. Στη συνέχεια δηλώνονταν τα ίδια ποσά σαν δωρεά προς τον λογαριασμό απόσβεσης του δημόσιου χρέους. Η δωρεά προσέφερε έκπτωση φόρου ύψους 20% του ποσού που δηλωνόταν.
Έτσι, ενώ προέκυπτε εισφορά αλληλεγγύης για το ποσό των τόκων που δηλωνόταν ως εισόδημα το ποσό της έκπτωσης από τη δηλούμενη δωρεά οδηγούσε σε επιστροφή φόρου.