Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 16:39
ΥΓΕΙΑ

«Κοκτέιλ» ιώσεων και κορωνοϊού μετά το Πάσχα – «Καμπανάκι» για την επιστροφή στα σχολεία






Κύμα ιώσεων προκάλεσαν οι μετακινήσεις, οι συναθροίσεις και ο συγχρωτισμός της πασχαλινής περιόδου. Αδενοιοί, ρινοιοί, στρεπτόκοκκος, ιοί της γρίπης καταγράφονται σε αυξημένη κυκλοφορία, ταλαιπωρώντας μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, ο κορωνοϊός διατηρεί σταθερά τη δυναμική του, με σημαντικό φορτίο στην κοινότητα, αλλά με την επίπτωσή του πλέον να είναι βαριά κυρίως στους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν χθες 900 ασθενείς, εκ των οποίων οι 228 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επιβεβαιώνοντας πως ο συγκεκριμένος αναπνευστικός ιός θα είναι μόνιμος κάτοικος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικα την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Την κινητικότητα και τη μεταδοτικότητα όλων των ιών διευκόλυνε πολύ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η απουσία κάθε μέτρου ατομικής προστασίας, ακόμη και από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, πυροδοτώντας αυτό το μεταπασχαλινό κύμα ιώσεων.

«Έξαρση ιών όπως οι αδενοιοί, οι ρινοιοί, οι ιοί γρίπης, ο στρεπτόκοκκος, είχε σημειωθεί τον περασμένο Μάρτιο μετά τις Αποκριές στον παιδικό πληθυσμό. Η περίοδος του Πάσχα έφερε και πάλι ιώσεις, κάτι που ήταν αναμενόμενο με τον συγχρωτισμό και τις επαφές που χαρακτηρίζει αυτές τις ημέρες. Ήδη λοιπόν καταγράφονται ιώσεις που εκδηλώνονται με υψηλό πυρετό που επιμένει, βήχα, καταρροή, συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως διάρροια, αλλά και από τα μάτια (ερεθισμένα, κόκκινα, με δάκρυα ή πύον). Επίσης, στο κύμα των ιώσεων υπάρχουν αμυγδαλίτιδες, ουλοστοματίτιδες, Covid-19 με την τελευταία ωστόσο να έχει πολύ ήπια συμπτώματα που δεν διαρκούν πάνω από τρεις ημέρες, σε αντίθεση με τις άλλες που ταλαιπωρούν για περισσότερες ημέρες. Ακόμη εντοπίζεται συχνά σταφυλόκοκκος που βρίσκει έδαφος σε δερματικά εκζέματα, ιδίως όταν είναι παραμελημένα» περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας η παιδίατρος, κυρία Άννα Παρδάλη.

Η επιστροφή στο σχολείο πιθανόν να δυναμώσει το κύμα των ιώσεων, καθώς ανοίγει ένας νέος κύκλος επαφών και συγχρωτισμού των παιδιών στις αίθουσες και τα προαύλια. Η ειδικός υπογραμμίζει ότι τα παιδιά που έχουν έντονα συμπτώματα καλό είναι να παραμένουν στο σπίτι τόσο για την προστασία της δικής τους υγείας όσο και των άλλων. Η αξιοποίηση των τεστ μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση (σημειωτέον είναι διαθέσιμα τεστ γρίπης, κορωνοιού, αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, στρεπτόκοκκου) ενώ η επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι απαραίτητη ώστε να δοθούν οι σωστές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ανάλογο σκηνικό διαμορφώνεται και στον ενήλικο πληθυσμό. Αδενοιοί, ρινοιοί, λιγότερο ιοί της γρίπης και κορωνοιός συνθέτουν το «κοκτέιλ» που κυκλοφορεί. «Τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έδειχναν αύξηση στα σοβαρά περιστατικά Covid-19 ήδη πριν από το Πάσχα, οπότε είναι βέβαιον πως θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό θα είναι το αποτύπωμα των μετακινήσεων, των επαφών, των θρησκευτικών και εορταστικών συναθροίσεων, που έγιναν χωρίς κανένα απολύτως μέτρο από την πλειονότητα εκείνων που όφειλαν να λάβουν στοιχειωδώς κάποιο μέτρο γιατί ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού. Δυστυχώς οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς με χρόνια νοσήματα φαίνεται πως ξέχασαν τον κίνδυνο που διατρέχουν και δεν προστάτευσαν τον εαυτό τους με μια απλή μάσκα ούτε στις εκκλησίες ούτε σε άλλους κλειστούς χώρους» λέει ο γενικός/οικογενειακός γιατρός, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής /Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Ευάγγελος Φραγκούλης.

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι αδενοιοί και οι ρινοιοί που κυκλοφορούν εκδηλώνονται στους ενηλίκους με επίμονο βήχα, καταρροή, ερεθισμένα μάτια – συμπτώματα που υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες. Βεβαίως, ακόμη και τα πιο απλά συμπτώματα μπορεί να ταλαιπωρήσουν πολύ τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, για τους οποίους η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων προστασίας παραμένει σημαντική.

«Η σύσταση για τους ευπαθείς δεν αλλάζει, η μάσκα σε κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη για την προστασία τους. Και φυσικά η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα ίωσης ώστε να αξιολογηθεί έγκαιρα η κατάσταση και αναλόγως να δοθεί θεραπεία. Η αντιβίωση που δυστυχώς επίμονα οι περισσότεροι ασθενείς ζητούν πλέον από τηλεφώνου και με άυλη συνταγή, πρέπει να χορηγείται με φειδώ και προσοχή. Με κλινική εικόνα ίωσης ένας ηλικιωμένος ή ευπαθής πρέπει να κάνει τεστ κορωνοιού ώστε να λάβει εγκαίρως τα αντιικά φάρμακα εφόσον είναι θετικός» λέει ο κ. Φραγκούλης, σημειώνοντας πως οι ευάλωτοι μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας εάν λάβουν τα αντιικά χάπια μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Πηγή: protothema.gr