Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025 19:17
ΥΓΕΙΑ

Κοκτέιλ λοιμώξεων: Καμπανάκι για έξαρση τις επόμενες εβδομάδες -Τι λένε ειδικοί, τι ισχύει για τα φάρμακα






Οι γιατροί ανησυχούν για περαιτέρω έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ειδικά τις επόμενες εβδομάδες.

Ευρεία σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ) και του ΕΟΔΥ, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, της γρίπης και άλλων ιώσεων, που θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα.

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επεσήμανε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του ΙΣΑ, για την υποχρεωτική χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή, κατά την ορθή επιστημονική πρακτική. Πρόσθεσε ότι εξετάζεται το αίτημα, για επαναξιολόγηση των φαρμάκων που βρίσκονται στη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Πατούλης: «Απευθυνθείτε εγκαίρως στο γιατρό»

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω έξαρση του κορωνοϊού, της γρίπης που έχει επιθετική συνδρομή φέτος και άλλων ιώσεων και κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να είναι σε εγρήγορση.

«Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται εγκαίρως στον θεράποντα ιατρό για να προλάβουν τυχόν επιπλοκές και να ακολουθούν τις συστάσεις του. Επίσης οι γιατροί να ακολουθούν τις οδηγίες των Επιστημονικών Εταιριών και να αξιοποιούν τα νέα όπλα της επιστήμης», είπε ο κ. Πατούλης.

Ελλείψεις φαρμάκων: Αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Συζητήθηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου να εκτιμά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Βασίλης Πενταφράγκας χαρακτήρισε το πρόβλημα διαχρονικό και διαβεβαίωσε ότι για τους επόμενους μήνες, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμεύσει πρώτες ύλες, για να διασφαλίσει την επάρκεια στην αγορά.

Συστάσεις για διενέργεια εμβολιασμών και χρήση αντιιικών

Ο Α’ Αντιπροέδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής αναφέρθηκε στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα εκφράζοντας την ανάγκη, ειδικά οι ηλικιωμένοι να κάνουν την αναμνηστική δόση για τον κορωνοιό.

Στην ανάγκη διεύρυνσης της χρήσης των αντιικών φαρμάκων, αναφέρθηκαν οι καθηγητές κ. κ Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν ότι:

  • σε άτομα άνω των 60 ετών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομή, επιβάλλεται η χρήση των αντιικών φαρμάκων
  •  κάθε ασθενής άνω των 60 ετών ακόμα και χωρίς συνοσηρότητες έχει ένδειξη να πάρει το αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και μειώνει την πιθανότητα long covid.

Ο καθηγητής και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κ. Γιώργος Χρούσος επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα παιδιά αυτή την περίοδο είναι ο συγκυτιακός ιός RSV, καθώς -λόγω της πανδημίας- πολλά παιδιά δεν έχουν ανοσοποιηθεί.

Αναφορικά, με το αντιγριπικό εμβόλιο διευκρίνισε ότι είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά έως ενός έτους και για τα υπόλοιπα παιδιά, σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού.

Άνοιγμα σχολείων με «κοκτέιλ» λοιμώξεων

Με ένα κοκτέιλ αναπνευστικών λοιμώξεων, γρίπης και κορωνοϊού να ταλαιπωρούν τα παιδιά, άνοιξαν τη Δευτέρα τα σχολεία σε όλη τη χώρα. Με εγκύκλιο έχει δοθεί η δυνατότητα απουσιών μέχρι πέντε ημέρες, για όσους μαθητές νοσούν από την εποχική γρίπη, ενώ οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα ή αδιαθεσία.

Λόγω της ραγδαία έξαρσης των ιώσεων, αρκετοί μαθητές δεν επέστρεψαν στα θρανία.

Τι λένε οι ειδικοί για τη σχολική χρονιά

Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να κρατούν τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα στο σπίτι, γι’ αυτό οι απουσίες των μαθητών από γρίπη έως και 5 ημέρες δεν θα προσμετρώνται.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, δήλωσε: «Οι πέντε μέρες, αυτές που δώσαμε τώρα με την εγκύκλιο προ ημερών, είναι ακόμα και από ιδιώτη γιατρό, από οποιοδήποτε δημόσιο, ιδιωτικό φορέα αλλά και από ιδιώτη γιατρό».

Εκατοντάδες γονείς προσέρχονται με τα παιδιά τους στα επείγοντα των νοσοκομείων, το ποσοστό όμως των εισαγωγών παραμένει μικρό.

Ο Νίκος Καράνταγλης, επιστημονικός συνεργάτης της Γ’ Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ δήλωσε: «έχουμε μεγάλη αύξηση της προσέλευσης…Και αυτό οδηγεί και σε αρκετές ώρες αναμονής».

Οι ιογενείς λοιμώξεις ταλαιπωρούν και τους μεγάλους

Εκτός από τους μικρούς, οι ιογενείς λοιμώξεις ταλαιπωρούν και τους μεγάλους. Το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα 1500 ενήλικες νοσηλεύονται με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 165 σε κλίνες ΜΕΘ.

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, Σταματούλα Τσικρικά, αναφέρει πως «και τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν το ίδιο υψηλά νούμερα που θα έχουν να αποτυπώσουν ότι έγινε τα Χριστούγεννα».

Η διαθεσιμότητα σε αντιβιοτικά, εισπνεόμενα ακόμη και φάρμακα για θεραπείες χρόνιων παθήσεων είναι περιορισμένη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου δήλωσε ότι «έχουμε επικοινωνήσει με την ΗΔΙΚΑ ποια φάρμακα είναι σε πιθανή έλλειψη ώστε να βοηθηθεί η συνταγογράφηση με τα γενόσημα το επόμενο δεκαήμερο θα έχει ομαλοποιηθεί η αγορά».

Ο ΕΟΦ έχει απαγορεύσει την εξαγωγή 260 σκευασμάτων.