Κων. Γουργουλιάνης: Η μάσκα προστατεύει από τον κορωνοϊό αλλά και την γρίπη
Την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για τον κορωνοϊό αναλύει σε συνέντευξή του στη larisaanet o καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Ο κ. Γουργουλιάνης σημειώνει ότι είναι ανησυχητική η αύξηση των διασωληνωμένων αλλά το σύστημα δεν φαίνεται να πιέζεται. Μάλιστα προτείνει να εφαρμοστεί μοντέλο “Αρωγής” στην Αθήνα, η οποία δοκιμάζεται από την έξαρση καθώς θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση του συστήματος.
Αναφερθείς στην χρήση μάσκας επισημαίνει ότι αυτή δεν προστατεύει μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από την γρίπη. Αν κάνουμε εκτεταμένη χρήση μάσκας δεν θα έχουμε έξαρση της γρίπης μέσα στο χειμώνα υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ποια είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται με τον κορωνοϊό. Μιλάμε για έξαρση σύμφωνα με την κατάσταση στην Αθήνα;
Πρέπει να πούμε ότι γίνονται περισσότερα τεστ το τελευταίο διάστημα. Έτσι έχουμε μια αντικειμενικότερη ένδειξη των μολύνσεων από κορωνοϊό. Άρα βρίσκουμε πολλά περιστατικά. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι θα είχαμε μεγαλύτερη ανησυχία από μια εκθετική αύξηση. Δηλαδή ότι θα βρίσκουμε περισσότερους ασθενείς. Είναι ανησυχητικό ότι βρίσκουμε μερικές εκατοντάδες, μιλάμε για 200 έως 400 περιστατικά ημερησίως, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό το διάστημα έχουμε επιθετική αύξηση. Είναι αναμενόμενο, έκανε εκείνη την αύξηση από 50-60 μολύνσεις σε 200 αλλά προφανώς δεν καλπάζει όπως λέγεται. Θα κάλπαζε αν είχαμε την μια μέρα 300, την άλλη 700 κ.λ.π. Αν πούμε ότι ο κάθε ασθενείς μολύνει 2,5 άλλους θα έπρεπε κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες να είχαμε διπλασιασμό των μολύνσεων. Μιλάμε για ένα πρόβλημα που υπάρχει, αλλά δεν είναι επιθετική η ανάπτυξή του και άρα είναι ελεγχόμενη. Την ίδια πληροφορία έχουμε και από τους διασωληνωμένους. Μετά από δύο εβδομάδες αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι, αλλά αυτή την στιγμή εμφανίζεται πως έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Η αλήθεια για τα σοβαρά περιστατικά ποια είναι; Έχουμε λίγα κρεβάτια ΜΕΘ ή μεγάλη αύξηση στους διασωληνωμένους;
Τα προβλήματα με τα κρεβάτια ΜΕΘ τώρα αναδεικνύονται. Υπήρχε πάντα ένα θέμα με τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Θυμίζω ότι εδώ και πολλά χρόνια μετακινούνταν οι ασθενείς για να βρουν κρεβάτι αλλού. Από τα κρεβάτια που έχουν δημιουργηθεί για τον κορωνοϊό έχουμε στην Αθήνα μία κάλυψη 60-70%. Σε αυτή την φάση δεν φαίνεται να πιέζεται το σύστημα. Υπάρχουν και στις άλλες εντατικές κάποια κενά κρεβάτια. Είναι ανησυχητικό ότι έχουμε 70 διασωληνωμένους αλλά σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να πιέζεται στο σύστημα υγείας
Στην Ελλάδα έχουμε δύο εικόνες για τον κορωνοϊό. Η μία είναι η έξαρση που παρουσιάζει κυρίως η Αθήνα και η άλλη είναι η εικόνα της επαρχίας που η κατάσταση φαίνεται να ελέγχεται. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Καταρχήν η Αθήνα είναι η μισή Ελλάδα. Έτσι έχουμε καθημερινά τουλάχιστον τις μισές μολύνσεις που ανακοινώνονται ημερησίως. Το κακό νέο για την Αθήνα είναι ότι τα περισσότερα περιστατικά είναι σε ανθρώπους που είναι σε δομές, που είναι άστεγοι. Η πιθανότητα να κολλήσουν αυτοί οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πρέπει να σας πω ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Λάρισα από την Περιφέρεια για τον κορωνοϊό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη Αθήνα. Είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο αυτό της «ΑΡΩΓΗΣ», που εφαρμόστηκε στην περιοχή μας. Εδώ έχουμε ανθρώπους χωρίς συνοσηρότητες που πρέπει να τους απομονώσουμε από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν χρειάζεται να πιάνουν κρεβάτια στα νοσοκομεία. Οι δύο στους τρεις ασθενείς στην Αθήνα θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε μια δομή τύπου «ΑΡΩΓΗΣ» ώστε να κάνουν τον κύκλο τους και να γυρίζουν χωρίς να μεταδίδουν στις δομές τους.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης φαίνεται να έχει προβλήματα και ίσως διακοπεί η εξέλιξή του λόγω σοβαρών παρενεργειών. Στο δρόμο για να βρούμε ένα εμβόλιο μας ανησυχεί αυτή η κατάσταση;
Είμαι από αυτούς που λέω ότι πρέπει να κάνουμε την ζωή μας χωρίς το εμβόλιο. Ξέρουμε ότι οι μέσοι χρόνοι για να υπάρξει ένα εμβόλιο είναι περίπου 2,5 χρόνια. Μόνο ο Τραμπ πιστεύει ότι θα έχει εμβόλιο γιατί έχει μπροστά του εκλογές. Αυτό που βλέπουμε στο εμβόλιο της Οξφόρδης είναι η φυσιολογική πορεία ενός εμβολίου που γίνονται σοβαρές μελέτες και βρίσκονται προβλήματα. Κάνουμε την ζωή μας σαν να μην υπάρχει εμβόλιο.
Φορώντας μάσκα για τον κορωνοϊό προστατευόμαστε και από την γρίπη λένε κάποιοι. Ισχύει;
Η γρίπη και η λοίμωξη από κορωνοϊό έχουν τα ίδια συμπτώματα. Είναι συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού. Με τη εμπειρία που έχουμε από το Νότιο ημισφαίριο που ο Χειμώνας πέρασε είδαμε ότι είχαμε λιγότερο γρίπη. Άρα φέτος με αυτό το δεδομένο δεν περιμένουμε έξαρση της γρίπης. Άρα αν φορέσουμε μάσκα προφυλάσσουμε τους ανθρώπους και από τον κορωνοϊό και από την γρίπη. Το ίδιο μέτρο θα βοηθήσει και για τα δύο νοσήματα. Θα κάνει την δική μας δουλειά και του συστήματος ευκολότερη. Είναι δύσκολο κανείς να τα διαχωρίσει καθώς έχουμε τα ίδια συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET