Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025 02:44
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κοντά στις 3.000 τα σημερινά κρούσματα – Δεύτερες σκέψεις για την άρση του lockdown






Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν σε κυβέρνηση τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, με αποτέλεσμα να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για την άρσης των περιοριστικών μέτρων. Οι πληροφορίες μάλιστα  αναφέρουν ότι και τα σημερινά κρούσματα που ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ θα κυμαίνονται κοντά στα 3.000, με την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία να παραμένει δραματική.

Σε αναζήτηση έξυπνων μέτρων και συγκεκριμένα σε «βαλβίδες αποσυμπίεσης»  λαμβάνοντας υπόψη την κόπωση των πολιτών, θα κινηθούν οι αποφάσεις της αυριανής συνεδρίασης των ειδικών, όπως άλλωστε επεσήμανε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κόβοντας προσώρας ημερομηνίες και σενάρια εξόδου από το lockdown.

«Δεν μιλάμε για ανοίγματα, δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη, αυτό που περιγράφουμε και θα εξετάσει η επιτροπή είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες που δεν θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά

Στις ερωτήσεις σχετικά με το άνοιγμα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες του λιανεμπορίου, της εστίασης αλλά και του Τουρισμού η κ. Πελώνη χαρακτήρισε πρόωρη την όποια συζήτηση.

Με σαφές μήνυμα ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων σε πλατείες, οι ειδικοί μελετούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να εκμεταλλευθούν την βελτίωση του καιρού και να ωθήσουν τους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους όπου – δυστυχώς – διαπιστώνεται η πραγματοποίηση φιλικών συγκεντρώσεων στις οποίες εξαπλώνεται ο κοροναϊός.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το άνοιγμα των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων. Πολύ πιθανό θεωρείται να καταργηθεί ο περιορισμός της μετακίνησης σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σπίτι και εντός των ορίων του δήμου κατοικίας.

Επίσης, μελετάται ακόμη η απαγόρευση κυκλοφορίας να γίνεται από τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα όπως δηλαδή ισχύει για τις καθημερινές, αντί τις 19:00 που ισχύει σήμερα.

Επιπρόσθετα, αναμένεται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης, ενώ μετατίθεται για τις 29 Μαρτίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, καθώς τα μέτρα του lockdown αργούν να αποδώσουν, ενώ και η τήρηση των μέτρων για τον κοροναϊό, δεν είναι αυτό που περίμεναν οι ειδικοί οι οποίοι εμφανίζεται διχασμένοι για την άρση των μέτρων.

Γκάγκα: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων

Ρίσκο χαρακτήρισε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα εξέφρασε την ανησυχία της ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα υγείας, για αυτό τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν με το σωστό τρόπο και τηρώντας τα μέτρα.

Η κ. Γκάγκα χαρακτήρισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με μέτρα ως έναν ασφαλή τρόπο ανοίγματος της οικονομίας.

Τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι με βάση και τις μαρτυρίες ασθενών οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού γίνονται σε εργασιακούς χώρους, όπου οι εργαζόμενοι δε φορούν μάσκα και σε φιλικές συνεστιάσεις.

Σαρηγιάννης: Παράταση του lockdown για ένα μήνα

Την εκτίμηση πως εάν παραμείνουμε σε καθεστώς lockdown, το οποίο ωστόσο να εφαρμόζεται όπως πρέπει, μέχρι τα μέσα Απριλίου μετά θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Κάνοντας λόγο για ακόμη έναν μήνα lockdown, ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε πως για να σταθεροποιηθούμε και να υπάρξει αποκλιμάκωση θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Σαρηγιάννης για να μιλήσουμε για άνοιγμα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ» επεσήμανε προσθέτοντας πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες είναι «εκτός θέματος».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως τα μοντέλα ανάλυσης των υπαρχόντων δεδομένων δείχνουν σε αυτή τη φάση αυξητική τάση της πανδημίας με ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις 18 Μαΐου.

Παράλληλα ανέφερε πως στις επόμενες ημέρες, μέχρι τέλος του μήνα, σε μέρες που θα γίνουν περισσότερα τεστ, είναι πιθανό να δούμε αύξηση κρουσμάτων με τις ημερήσιες μολύνσεις να αγγίζουν τις 3.600.

«Όχι πολύ παραπάνω αλλά παραπάνω», είπε και πρόσθεσε πως οι ΜΕΘ βρίσκονται ήδη σε προβληματική κατάσταση και μπορεί να φτάσουμε ακόμη και σε επίπεδα 750 κατειλημμένων κλινών ημερησίως.

«Θα αρχίσουμε να έχουμε πραγματικά πρόβλημα» δήλωσε καλώντας σε αναμόρφωση και ουσιαστική τήρηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων και όχι σε εφαρμογή επιπρόσθετων περιορισμών.

Επιφυλάξεις Ιωαννίδη για τo lockdown

Τις επιφυλάξεις του για το lockdown εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης στο MEGA.

«Μπορεί να λειτουργήσει για οξείες καταστάσεις και για μικρό διάστημα. Είναι λύση που αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το πρώτο κύμα στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένο, και είχε σβήσει πριν το lockdown. Όταν έγινε το lockdown, δεν είχε επίδραση πάνω στο επιδημικό κύμα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα που βλέπουμε τώρα είναι πολύ πιο έντονο. Έχει διαρκέσει πολλούς μήνες, έχει διογκωθεί. Τα μέτρα προάγουν τη διάδοση του κύματος, τα απαγορευτικά κάνουν την κατάσταση χειρότερη γιατί περιορίζουν το χρόνο που έχει έξω ο πληθυσμός. Τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000, τα ημερήσια. Κάνουμε περισσότερα τεστ, που είναι θετικό», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης σχετικά με το πώς λειτουργεί το lockdown.

Η εστίαση μπορεί να ανοίξει

Μιλώντας για το ποιο πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, ο ίδιος είπε ότι «Μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όσα θα θέλαμε. Το επιδημικό κύμα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη και τώρα περνάει από την Αττική. Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες».

«Ο λόγος που υπήρχε συνωστισμός στα μαγαζιά, ή τις πλατείες, είναι ότι ο κόσμος ήταν πολύ συμπιεσμένος. Κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο ότι θα υπήρχε τεράστια συνέπεια. Θα είχαμε αποφύγει αυτές τις συνθήκες αν είχαμε μια πιο ήπια αντιμετώπιση. Να αποφευχθεί το σκαμπανέβασμα που κλεινόμαστε μέσα μόνο τυπικά», συνέχισε στο ίδιο θέμα, σχολιάζοντας το γιατί σημειώθηκαν εικόνες συνωστισμού όταν ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά.

«Ναι» στη μετακίνηση από νομό σε νομό & στο άνοιγμα των σχολείων

«Σαφώς συμφωνώ με την μετακίνηση από νομό σε νομό. Στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί από 1,5 εκατ. μέχρι ίσως και 4 εκατ. άνθρωποι. Δεν υπάρχει παρθένος νομός αυτή τη στιγμή. Τα σχολεία πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν με έξυπνο τρόπο. Με ανοιχτούς χώρους, ανοιχτά παράθυρα, αποστάσεις. Οι συνέπειες πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους, που θα είναι μακροχρόνιες και για όλη την κοινωνία, θα είναι τεράστιες. Άνθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από τη ζωή τους. Φανταστείτε μια ολόκληρη γενιά να περνάει επί ένα χρόνο αυτό το μαρτύριο. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Στον πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο, θα μάθαιναν κάτι», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τα σχολεία.

«Μπορούν να ανοίξουν σχεδόν όλα με συνειδητοποίηση του κόσμου ότι υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός, κρατάμε αποστάσεις, χρησιμοποιούμε τα μέτρα υγιεινής, δεν κάνουμε συγκεντρώσεις μεγάλες ή πάρτι. Οι συγκεντρώσεις μπορούν να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα, αποστάσεις, και μάσκες. Μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι αστυνομικοί. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι σε άτομα των σωμάτων ασφαλείας», συνέχισε ο καθηγητής.