Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 05:56
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντολέων: Νόμιμη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Έγινε για εθνικούς λόγους

Ακρόαση, του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), Παναγιώτη Κοντολέοντος και του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), Χρήστου Ράμμου, κατόπιν σχετικών αιτημάτων. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι Υπουργοί Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)





Κατά τη σημερινή του κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να επέμεινε στη νομιμότητα των «επισυνδέσεων» της ΕΥΠ.

Δεν υπήρξε ενημέρωση σε Μητσοτάκη – Γρηγοριάδη

Σε αυτό το πλαίσιο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοντολέων κατάθεσε πως η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη έγινε για εθνικούς λόγους και δεν αφορούσε την προσωπική του ζωή.

Παράλληλα επανέλαβε οτι για την συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπήρξε ενημέρωση του πρωθυπουργού ούτε του τότε στενού του συνεργάτη Γρήγορη Δημητριάδη. Ο ίδιος φέρεται να ξεκαθάρισε οτι η ΕΥΠ δεν έχει καμία συνεργασία με την Intellexa και την Krikel.

Παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε

Σύμφωνα με άλλες πληφορορίες ο κ. Κοντολέων φέρεται να δήλωσε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής ότι συνομιλούσε με τον τέως γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη (υπενθυμίζεται ότι αμφότεροι παραιτήθηκαν μετά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη), σχεδόν καθημερινά για «οργανωτικά θέματα» αλλά και για να ενημερώνει ο κ. Δημητριάδης τον πρωθυπουργό.

Κατά τις ίδιες αυτές πληροφορίες ο κ. Κοντολέων εμφανίζεται να κατάθεσε σχετικά με την παραίτησή του -που ουσιαστικά θεωρήθηκε ως αποπομπή του για την «επιχειρησιακή αστοχία» όπως έχει πει ο πρωθυπουργός για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη- ότι «παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε ο Μητσοτάκης».

Δεν ασχολήθηκε με τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Κοντολέων, ρωτήθηκε σχετικά με τα στοιχεία που υπάρχουν για τα επανειλημμένα κρούσματα υποκλοπών – συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ και φέρεται να απάντησε πως η ΕΥΠ δεν χρειάστηκε να ασχοληθεί με την υπόθεση. Σημειώνεται ότι χτες για το ίδιο ζήτημα ο Γ. Ρουμπάτης είχε μιλήσει για πιθανή εμπλοκή κέντρων που δρουν εκτός Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ΚΚΕ ζητήθηκε να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή εκπρόσωποι των παρόχων τηλεφωνίας ΟΤΕ, «VODAFONE», «WIND» και OTEGLOBE.

Απαράδεκτη πρακτική η επίκληση του απόρρητου

Με δήλωσή του μετά την κατάθεση Κοντολέοντα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στηλίτευσε την επίκληση του απόρρητου από τον μάρτυρα λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι «αποδείχτηκε από την εξέταση του κ. Κοντολέοντα ότι η επίκληση του απορρήτου δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πρακτική ώστε να μην απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία θα εξέθεταν την κυβέρνηση και προσωπικά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη για  την εμπλοκή του στην παρακολούθηση των κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη».

Μα τότε ποιος ενημέρωσε Μητσοτάκη;

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μέλος της εξεταστικής επιτροπής δήλωσε: «Πολύτιμος μάρτυρας τελικά ο κ. Κοντολέων, παρά την επίκληση του απορρήτου. Δεν ενημέρωσε ο ίδιος τους κ.κ. Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη και Δημητριάδη για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη. Μα τότε ποιος τους ενημέρωσε; Ποια άλλη πηγή γνώριζε για την παρακολούθηση; Επίσης υπάρχει αποδεικτικό έγγραφο για την καταστροφή τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του έντυπου αρχείου. Αναμένεται συνέχεια…..».

Υπενθυμίζεται ότι η  κατάθεση του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα ξεκίνησε χθες το απόγευμα και διακόπηκε αργά το βράδυ για να συνεχίσει σήμερα στις δέκα το πρωί. Επόμενος μάρτυρας που έχει προγραμματιστεί για να καταθέσει στην Επιτροπή είναι ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης.