Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 17:42
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή: Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Θάνου






Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τους μετακλητούς, τον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ, αλλά κυρίως για τη διάταξη που φέρνει το «ξήλωμα» της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας.

Αρχικά, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε: «Εχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του» και μεταξύ άλλων επισήμανε ότι μειώνονται οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές, όπως και ότι περιορίζονται οι γενικές και ειδικές γραμματείες. «Ο αριθμός των μετακλητών συνολικά υποχωρεί κατά 12%», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τον λόγο και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί λαθροχειρία με τους μετακλητούς. Παράλληλα όμως εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, για την απόφαση να διοριστεί επικεφαλής της ΕΥΠ ο Παναγιώτης Κοντολέων. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει ένα κρίσιμο πόστο σε έναν άνθρωπο που έχει «ως μόνη περγαμηνή τη θητεία του σε εταιρεία security, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού». «Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος.
Ομως, η κόντρα ξέσπασε όταν ο κ. Τσίπρας, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιτέθηκε στον Γιώργο Γεραπετρίτη και την Νίκη Κεραμέως. Για τον πρώτο ανέφερε ότι υπηρέτησε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για την υπουργό Παιδείας ότι ο σύζυγός της, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε κληθεί να συνδράμει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Αφού απάντησαν οι δύο υπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο. «Διακρίνω μια ένταση και έναν εκνευρισμό, σαν να μην έχετε βρει τον σωστό σας ρόλο», σχολίασε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. «Ξεφύγετε από την αντίληψη του αδικημένου που τα πήγαινε τόσο καλά και για κάποιο ανεξήγητο λόγο σας μαύρισε ο λαός. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, για αυτό ο κόσμος έδωσε εντολή σε εμάς», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στον κ. Γεραπετρίτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι άξιος, αυτοδημιούργητος, που εγκατέλειψε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία για να προσφέρει. «Δεν είναι άνθρωπος του κομματικού σωλήνα», υπογράμμισε.

Για το θέμα των μετακλητών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι μόνο αριθμητικό. «Σας ασκήθηκε κριτική και γιατί διορίζατε τους φίλους και κολλητούς σας. Σε κάθε περίπτωση μετά από όσα είπατε ελπίζω να ψηφίσετε την διάταξη ώστε ο αριθμός να είναι προκαθορισμένος και να μην μπορεί ο κάθε υπουργός με πράξεις υπουργικού συμβουλίου να τις αυξάνει», συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: Είστε υποκριτές και εσείς και η κ. Θάνου

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου το 2009, όταν έλεγε ότι οι καρέκλες του προεδρείου της ένωσης δικαστικών δεν είναι εφαλτήριο για πολιτικές θέσεις. «Συμφωνώ απόλυτα με την κυρία Θάνου. Τόσο υποκριτές είστε, και εσείς και η κυρία Θάνου, που για 30 αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό από εσάς σε μια κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή».

Οσο για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε: «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε κανένα νόμο. Ισως να πρέπει να σχολιάσετε την τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη που άφησε σαφέστατες υπόνοιες ότι ο κ. Ρουμπάτης- που κατά τα άλλα είναι σεβαστός και υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον- περίπου παρακολουθούσε τους υπουργούς σας».

Τσίπρας: Είναι το σωσίβιό σας ο Βαρουφάκης;

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η αύξηση των αμοιβών των μετακλητών επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. «Κάναμε δύσκολη προσπάθεια να περιορίσουμε αριθμό και αμοιβές. Εσείς αυξάνετε τις αμοιβές και περιορίζετε τα προαπαιτούμενα. Να είναι απλά κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου», ανέφερε.

«Το σωσίβιό σας είναι τώρα ο κ. Βαρουφάκης; Κάθε φορά που βρίσκεστε σε δύσκολη θέση θα λέτε τι είπε ο Βαρουφάκης όταν επί τέσσερα χρόνια τον είχατε αναγάγει στον πιο αναξιόπιστο υπουργό; Ο κ. Ρουμπάτης ήταν υπουργός, βουλευτής, ευρωβουλευτής, δεν άφησε καμία σκιά στη θητεία του. Ποια φήμη επικαλείστε;», συνέχισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού υπάρχει το ενωσιακό δίκαιο. Η υποκρισία είναι προφανής. Ο κόσμος το έχει καταλάβει και εσείς το έχετε καταλάβει. Αν είχατε έγνοια για την κομματικοποίηση γιατί δεν προχωράτε σε άλλες ανεξάρτητες αρχές; Επί πέντε χρόνια είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός του κ. Σαμαρά. Προφανώς δεν έχει δυνατότητα η Βουλή να παρέμβει σε αυτό. Για την υποκρισία μιλάω», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε ξανά στον διορισμό του Παναγιώτη Κοντολέοντα στην ΕΥΠ. «Μπορεί να τον αδικώ, αλλά δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο με βάση τον νόμο. Μουσικός δεν είναι, έχει κάνει μάνατζμεντ διά αλληλογραφίας στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εκτός αν και σε αυτό το θέμα έρθετε να αλλάξετε τον νόμο», ανέφερε.

Η απάντηση της Κεραμέως στον Τσίπρα

Η Νίκη Κεραμέως ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε για την ίδια και τον σύζυγό της, αναφορικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Το 2016 φέρατε μια διάταξη στη Βουλή η οποία θέσπιζε ένα νέο ασυμβίβαστο, μεταξύ μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και βουλευτή. Ο σύζυγος, ο οποίος ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρόνια, εκλήθη από την ελληνική κυβέρνηση το 2009 να συνδράμει την Επιτροπή Ανταγωνισμού -δεν ήμασταν παντρεμένοι τότε, δεν είχα καμία σχέση με τον δημόσιο βίο- και ήρθατε και είπατε ότι ποινικοποιείτε τη μελλοντική συζυγική σχέση ενός ανθρώπου. Το 2009 ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν ήμασταν παντρεμένοι, εγώ δεν είχα καμία σχέση με το δημόσιο βίο. Και φέρατε τη διάταξη 6 χρόνια αργότερα» είπε η υπουργός Παιδείας απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «συγκρίνατε απόψε μια φωτογραφική διάταξη που είχε στόχο να τιμωρήσει δύο ανθρώπους, τον σύζυγό μου και εμένα, με την περίπτωση της κυρίας Θάνου που το ίδιο πρόσωπο ήταν σύμβουλός σας και το ίδιο πρόσωπο εκλήθη να λειτουργήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Γεραπετρίτης σε Τσίπρα: Δεν έκρυψα ποτέ τη διαδρομή μου

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, για τα όσα είπε για την επαγγελματική του σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Εγώ δεν έκρυψα ποτέ την επαγγελματική μου διαδρομή και είναι γνωστή σε όλους. Αν θέλετε, μπορώ να σας δώσω και περισσότερα στοιχεία, διότι προφανώς θα έρθουν και άλλα νομοσχέδια. Θα ήθελα όμως να έχετε υπόψη σας μια νομική αντίφαση, την οποία θα ήθελα να προσέξετε: Από τη μια πλευρά κατηγορείτε εκείνους οι οποίοι έχουν απασχοληθεί σε αυτό που λέτε ιδιωτικά συμφέροντα και έρχεστε λάβρος στα μέλη της κυβερνήσεως, τα οποία, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους απασχόλησης είχαν μια σχέση εντολής με οποιονδήποτε ιδιώτη. Σήμερα κύριε πρόεδρε, νομίζω, ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Μέμφεστε έναν επαγγελματία επειδή ασχολήθηκε υπέρ του Δημοσίου! Αποφασίστε όμως! Κάποιος δουλεύει κύριε πρόεδρε!».

Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε δε τον Αλέξη Τσίπρα «αν η δυσανεξία αυτή με την προηγούμενη απασχόληση οποιουδήποτε κατέρχεται στον πολιτικό στίβο, αφορά την απασχόληση του και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα, τότε να γίνει αποδεκτό με συνταγματική αναθεώρηση να είναι στη Βουλή μόνο εκείνοι που προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα».

Όσο για τις αμοιβές του ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ασχολήθηκε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως εξωτερικός δικηγόρος, με υποθέσεις της Επιτροπής ενώπιον του ΣτΕ, που απαιτούν πολύ ειδική τεχνογνωσία και απαιτούν να υπάρχει πολύ συγκεκριμένη ειδίκευση στα ζητήματα του δημοσίου δικαίου και του δικαίου της ΕΕ. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι εγώ ανέλαβα της υποθέσεις αυτές πρωτίστως διότι ήθελα να υπηρετήσω την επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ήθελα να αναφέρετε και τις αμοιβές. Αμοιβές που είναι για μια παράσταση στο ΣτΕ 1200 και 1500 ευρώ, εκ των οποίων φροντίσαμε, τα τελευταία χρόνια, το 80% να είναι φορολογία», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «και έχω και την τιμή και την υπερηφάνεια σήμερα, να λέω ότι υπηρέτησα με πολύ μεγάλη πίστη την Επιτροπή Ανταγωνισμού και δεν το μετανιώνω διότι από την παρουσία μου κερδήθηκε το 95% των υποθέσεων υπέρ του ελληνικού δημοσίου!».

 

 

Πηγή: iefimerida.gr