Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 07:07
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορω νοϊός: Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία – Αφορούν σε περιστατικά κυρίως ηλικιωμένων






Αύξηση των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη. Η αύξηση αφορά κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας και αποδίδεται στη διασπορά του ιού στην κοινότητα, μετά το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων

Την τελευταία εβδομάδα, οι κλίνες στα νοσοκομεία αρχίζουν ξανά να γεμίζουν με περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Το προφίλ των νοσηλευόμενων ασθενών, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, αφορά σε άτομα μεγάλης ηλικίας με πολλά παράλληλα προβλήματα υγείας.

«Πρόκειται για ηλικιωμένους που απευθύνονται στα νοσοκομεία για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού και βρίσκονται θετικοί. Επίσης, υπάρχουν εισαγωγές και από ωφελούμενους που βρίσκονται σε ιδρύματα, όπου δέχονται επισκεπτήρια συγγενών και αν εντοπιστεί ένα κρούσμα, γίνονται τεστ στους υπόλοιπους και κάποιοι βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό. Δεν έχουμε όμως νέους και δεν αντιμετωπίζουμε πνευμονίες. Οι ασθενείς χρειάζονται άλλου είδους υποστήριξη για τα νοσήματα τα οποία αντιμετωπίζουν», εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, γενικώς αυτή την περίοδο, όσοι νοσούν από κορονοϊό, το περνούν ως μία βαριά λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. «Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι το μπούκωμα και ο υψηλός πυρετός για δύο-τρεις ημέρες, δεν κάνουν όμως πνευμονίες», αναφέρει. Ο κ. Γουργουλιάνης εκτιμά ότι η διασπορά του ιού ενδεχομένως να είναι πιο έντονη από τον Σεπτέμβριο και μετά. «Περιμένουμε το εμβόλιο που θα είναι στοχευμένο στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε εμβολιαστεί για το αρχικό στέλεχος
που εμφανίστηκε προ διετίας», αναφέρει. Μάλιστα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα από το ερχόμενο φθινόπωρο, προκειμένου να μην πιεστούν ξανά τα νοσοκομεία με μεγάλο αριθμό εισαγωγών ασθενών.

«Γνωρίζουμε πλέον ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες και αφορούν κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Σε αυτά τα άτομα θα μπορούσαμε να κάνουμε χορήγηση των δύο αντιϊκών φαρμάκων που διαθέτουμε σε εξωτερική βάση. Να προσέρχονται δηλαδή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, να παίρνουν τα φάρμακά τους και να φεύγουν έχοντας βέβαια μία ιατρική εποπτεία. Με αυτόν τον τρόπο και τα κρεβάτια στα νοσοκομεία δεν θα γεμίσουν και οι ασθενείς δεν θα κινδυνεύσουν να κολλήσουν ενδεχομένως κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη κατά τη νοσηλεία τους», εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας.