Τριανταένα (31) νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό SARS-Cov-2 στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, με αποτέλεσμα τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 418.
Από αυτά, 64 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 79 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 13 εκ των οποίων διασωληνωμένοι. Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι αναμένονται πολλά περισσότερα κρούσματα, τα οποία δεν θα ανακοινώνονται ένα-ένα πλέον, αλλά μόνο τα σοβαρά.
Ο κ.Τσιόδρας είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αθήνα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών είναι περίπου τα 70 έτη και νοσηλεύονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Παράλληλα, νοσηλευόμενοι παραμένουν 79 ασθενείς. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε σα να φέρουμε ήδη τον κορωνοϊό και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστεύουμε τους γύρω μας.
Μάλιστα, ο κ.Τσιόδρας, αφού σημείωσε ότι ένα τεστ μπορεί να βγει αρνητικό, αν ο ασθενής βρίσκεται στο στάδιο της επώασης του κορωνοϊού, επισήμανε ότι ακόμη και μέλη της ιατρικής κοινότητας προκαλούν πανικό. Οπως είπε σε όλο τον κόσμο, υποκαταγράφεται η πορεία της επιδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά είπε, μόνο στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess ξέρουμε ακριβώς την πορεία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής που εφαρμόζει μαθηματικά μοντέλα στατιστικής στην ιατρική, ενδέχεται να έχουμε ήδη 2.000 με 3.000 κρούσματα. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής είναι η κυρία Βασιλική Σύψα, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Ιατρικής. Σύντομα, είπε ο κ.Τσιόδρας, δεν θα μετράμε ένα προς ένα τα κρούσματα.
Ενθαρρυντικά νέα από μελέτες
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι ακόμη και εκτεθειμένοι στον ιό νοσοκομειακοί πρέπει να συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας. Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανανέωσε αποτελέσματα κλινικής μελέτης σε ανθρώπους από τη Γουχάν με καλά αποτελέσματα, είπε, ενώ αντίστοιχο σχήμα φαρμάκων από ομάδα Γάλλων ειδικών -που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα- έχει επίσης καλά αποτελέσματα.
Απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, πρόστιμο 1.000 ευρώ
Από αύριο απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσες σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων.
Όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός:
«Βάσει τα νέα δεδομένα σας ενημερώνω από αύριο απαγορεύονται οι συναθροίσεις 10 ατόμων με κύρωση 1.000 ευρώ ανά άτομο. Αποθαρρύνονται οι ψυχολογικές συναθρόισες σε κλειστό χώρο με 10 ή περισσότερα άτομα.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουγούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων».
Σωματική άσκηση μόνο ατομικό ή ανά δυο άτομα με την απαραίτητη απόσταση και την κίνηση με κατοικίδιο. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν με τηλεργασία. Σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται θα πρέπει να τηρείται η απαραίτητη απόσταση μεταξύ των εργαζομένων».
Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.
«Αυστηρή σύσταση γίνεται στους πολίτες να παραμένουν σπίτι και να έχουν επαφές με άτομα αυστηρώς εντός εκτός οικογενειακού κύκλου, ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία εκτός σπιτιού. Αποδεκτές εξαιρέσεις είναι μόνο για την εργασία, επίσκεψη σε γιατρό, αγορά τροφίμων, όπου δεν είναι δυνατόν η αποστολή, επίσκεψη στο ταχυδρομείο για τα απαραίτητα, επίσκεψη στην τράπεζα, στο βενζινάδικο, κίνηση για παροχή βοήθειας» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Ερωτηθείς εάν οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάποιο σχετικό έγγραφο στις μετακινήσεις αυτές, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε «προφανώς»..
Η μάχη εναντίον του κορωνοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.