Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025 01:06
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Αύξηση πάνω από 20% στα κρούσματα βλέπουν οι ειδικοί – Ανεβαίνει ξανά η επιδημική καμπύλη






Ανησυχητικά μηνύματα για την πορεία της πανδημία, καθώς – σύμφωνα με ειδικούς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – εδώ και μέρες ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt του κορωνοϊού έχει ξεπεράσει την μονάδα (1). Γεγονός που φέρνει αύξηση κρουσμάτων και αναστροφή της επιδημικής καμπύλης προς τα πάνω.

Στην απογευματινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ σήμερα Τρίτη 27/09, αναμένεται να αποτυπωθεί νέα αύξηση στις λοιμώξεις κορονοϊού στη χώρα. Μια άνοδος που θα ξεπερνά το 20%, σύμφωνα με τις πληροφορίες του iatropedia.gr.

Τα πρώτα δείγματα είχαν φανεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι εβδομαδιαίες μολύνσεις είχαν αυξηθεί κατά 2.500 συνολικά, ενώ ταυτόχρονα εντοπίστηκε και άνοδος κατά 7% στα κρούσματα ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους, από 6 έως 18 ετών.Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως από την περασμένη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ την Τρίτη 20/09 και μέχρι σήμερα, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt ξεπέρασε τη μονάδα και παρουσιάζει περαιτέρω ανοδική πορεία, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ίδια άνοδο εμφανίζει και ο δείκτης IR, ο οποίος αποτυπώνει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, ανά 14 ημέρες.Συγκεκριμένα, ο δείκτης Rt από το 1,03 στις 20/09 σκαρφάλωσε στο 1,06 στις 25/09 (έξι μέρες μετά), ενώ ο δείκτης IR στις ίδιες ημερομηνίες ανέβηκε, από το 700 στο 743.

Δείτε την αποτύπωση της αύξησης της επιδημικής καμπύλης, στη σχετική ιστοσελίδα cello.org.gr του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Νέο κύμα, ή σταθεροποίηση σε υψηλότερους αριθμούς;

Το iatropedia.gr επικοινώνησε με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νικόλαο Τζανάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε την αύξηση και δήλωσε αρκετά προβληματισμένος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα σηματοδοτεί πράγματι μια σχετική αναστροφή της επιδημικής καμπύλης, η οποία επιστρέφει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Μια κατάσταση που εμπνέει ανησυχία αρχικά, αν και θα χρειαστούν, όπως λέει, αρκετές ημέρες για να φανεί η πραγματική δυναμική της.

Ο κ. Τζανάκης υποστηρίζει μάλιστα πως από τις εκτιμήσεις της ομάδας του προκύπτει αύξηση στα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, που θα ξεπερνά το 20%. Κάτι που θα αποτυπωθεί στη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ.

Τα σενάρια που εξηγούν αυτή τη νέα κλιμάκωση, είναι δύο: είτε πρόκειται για μια νέα -μικρή ή μεγάλη- επιδημική έξαρση, ένα νέο κύμα του κορονοϊού δηλαδή, είτε θα είναι μια ήπια διακύμανση, που θα σταθεροποιηθεί σε ένα υψηλότερο, όμως, σημείο.

Είναι αναμενόμενο, αναφέρει ο Καθηγητής. Η νέα αυτή εικόνα οφείλεται στην έναρξη των σχολείων και στην επιστροφή μας στην εργασιακή καθημερινότητα χωρίς περιοριστικά μέτρα, τα οποία καταργήθηκαν στις αρχές καλοκαιρού.

Αύξηση των κρουσμάτων στους νέους έως 18 ετών

Όπως προκύπτει από την επιστημονική παρατήρηση, η αύξηση της διασποράς του κορονοϊού κατά 7% στα σχολεία και τους νέους έως 18 ετών που ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα, θα συνεχιστεί.

Είναι πλέον σαφές, ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες χωρίς τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, σηματοδοτεί νέα διασπορά της λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη.

Είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία συστήνει την τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες, αλλά και τη χρήση της μάσκας σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, ή βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Εντωμεταξύ, ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που αναμένεται να προκύψει από τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ είναι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Εάν δηλαδή, η άνοδος στις νέες λοιμώξεις θα συνοδευτεί και από αναστροφή στον αριθμό των ασθενών με Covid που εισάγονται στο ΕΣΥ.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, σημειώθηκε μικρή άνοδος στον δείκτη αυτό κατά 4%.

Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Εξίσου ανησυχητικό στοιχείο, είναι και η αύξηση του ιιικού φορτίου του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε ύφεση.

Η τελευταία σημαντική αύξηση καταγράφηκε στην πρόσφατη έκθεση του Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ χθες Δευτέρα 26/09, η οποία εντόπισε μεγάλη συγκέντρωση ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

Η αύξηση κατά 46%, μάλιστα, είναι η πρώτη σημαντική εβδομαδιαία αύξηση μετά από σχεδόν δύο μήνες αργής μείωσης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ερευνητές αποδίδουν το πρόβλημα στις υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον, ενώ η νέα παραλλαγή «Κένταυρος» (ΒΑ.2.75) του κορονοϊού δεν ανιχνεύεται ακόμη στα λύματα της συμπρωτεύουσας, όπως είπαν, αν και πλέον υπάρχει η τεχνολογία για την ανίχνευσή της.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr