Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 03:44
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Ανησυχητική η αύξηση των διασωληνωμένων – Μεγαλώνει η θνησιμότητα στους νεότερους






Με σχεδόν 100 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τη χθεσινή ενημέρωση, οι 937 νέες διαγνώσεις που κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και ανακοινώθηκαν σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, φαίνονται να επισκιάζουν την όποια αισιοδοξία. Η μικρή άνοδος, ωστόσο, δεν επανέφερε την κατάσταση στα τετραψήφια νούμερα των προηγούμενων ημερών.

Ανησυχία βέβαια προκαλούν δύο σημαντικά στοιχεία: ο αριθμός των διασωληνωμένων που, από 472 έως χθες τα μεσάνυχτα βρέθηκε ξανά μια ανάσα από τους 500 (495 σήμερα) και η θνησιμότητα που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στους νεότερους ασθενείς. Σε ένα 24ωρο, επτά ασθενείς 43 έως 59 ετών και, κυρίως, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, κατέληξαν ύστερα από τη μάχη με την COVID-19. Το σύνολο των καταγεγραμμένων θανάτων για σήμερα ανήλθε στους 62.

Η αύξηση των κρουσμάτων στα 212 από τα 179, έφερε τη Θεσσαλονίκη πολύ κοντά στην Αττική, η οποία διατηρεί σταθερά την πρωτιά με 261 διαγνώσεις και έντονο επιδημιολογικό φορτίο στον Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών, με 56 και 43 κρούσματα αντίστοιχα. Την ελαφρώς αυξημένη επιδημιολογική κατάσταση συμπληρώνουν με μικρές διαφοροποιήσεις στα διψήφια νούμερα διαγνώσεων οι περιφέρειες Αχαΐας (10), Βοιωτίας (12), Καβάλας (19), Καρδίτσας (16), Κιλκίς (22), Λάρισας (37), Μαγνησίας (29), Ξάνθης (22), Πέλλας (13), Πιερίας (23), Ροδόπης (19), Σερρών (17) και Τρικάλων (11).

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ και «τον Γολγοθά και την Οδύσσεια που περνούν οι συμπολίτες μας με COVID» επανέλαβε την έκκληση για Χριστούγεννα σε στενό οικογενειακό κύκλο «με πολλή αγάπη και προσοχή», τονίζοντας πως «κάθε φορά που ένας συμπολίτης μας δεν προσέχει, θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένειά του και τον περίγυρο».

Κικίλιας: Επιχείρηση «Ελευθερία» – Μαζί θα πάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω

Για ένα πρωτοποριακό υγειονομικό εγχείρημα σε παγκόσμια κλίμακα, έκανε λόγο ο κ. Κικίλιας κατά την αναφορά του στην επιχείρηση «Ελευθερίας» για τον εγχώριο εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2, για την οποία εγγυήθηκε ότι «εργάζεται πυρετωδώς το σύνολο του κράτους».

«Θέλω να επαναλάβω και να είμαι ειλικρινής απέναντι σε όλους ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα θα υπάρξουν κάποια λάθη και αστοχίες. Πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να ενημερωθεί και σταδιακά να εμβολιαστεί. Εμείς, με διαφάνεια και ειλικρίνεια, θα ενημερώνουμε καθημερινώς και θα βελτιωνόμαστε» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως σταδιακά θα αυξάνονται οι ποσότητες εμβολίων και το ίδιο σταδιακά θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Επίκληση στο πατριωτικό και ιερό αίσθημα των υγειονομικών απέναντι στους ασθενείς και τις οικογένειές τους έκανε ο κ. Κικίλιας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν, προσθέτοντας πως αναμένει να αποτελέσουν το παράδειγμα για την κοινωνία σύμφωνα και με τα στατιστικά δεδομένα: τα αυξημένα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό τα περασμένα χρόνια (μόλις 23%), αλλά και τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού στον πληθυσμό πέρυσι.

Σημαντική ενίσχυση της ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας

Στο φλέγον ζήτημα της ψυχολογικής κούρασης, του άγχους και της μοναξιάς εν μέσω πανδημίας αναφέρθηκαν ο κ. Κικίλιας με την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, η οποία συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως η πολιτεία στηρίζει τον ελληνικό λαό που επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή, ωριμότητα και προσαρμοστικότητα, μεριμνώντας για την αύξηση του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας κατά 62%, φτάνοντας στα 58 εκατ. ευρώ «ώστε να φτάσουμε στο 2% των παροχών για την Υγεία, όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» και διευρύνοντας την επιτροπή των ειδικών με έναν ακόμη επιστήμονα, τον καθηγητή Ψυχιατρικής, διευθυντή της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Βασίλειο Παντελεήμων Μποζίκο.

Για την ψυχολογική πίεση και τη χαμένη ελευθερία που έφεραν τα μέτρα προστασίας, από την ψυχαγωγία και την εργασιακή καθημερινότητα έως την τέλεση της θρησκευτικής λατρείας μίλησε η κ. Ράπτη, καθώς και για τα εύλογα αισθήματα φόβου, κατάθλιψης και ανησυχίας για το μέλλον.

«Δεν είσαστε μόνοι» υπογράμμισε η υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση στην οποία η προσαρμογή είναι δύσκολη».

Σε πέντε άξονες θα κινηθούν οι σημαντικές δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης:

1. Προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (όπως η γραμμή υποστήριξης 10306) και ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική για ασθενείς, συγγενείς τους και το υγειονομικό προσωπικό

2. Προγράμματα εξ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής στήριξης για ανέργους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, παιδιά και εφήβους.

3. Οδηγίες και συμβουλές στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για τους πολίτες που αισθάνονται πίεση και πώς να τη διαχειριστούν.

4. Στήριξη του υγειονομικού προσωπικού και μια επικείμενη έρευνα για το σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης (burnout syndrome) που βιώνουν ώστε να υπάρξει πιο αποτελεσματική βοήθεια.

5. Ενίσχυση με προσλήψεις ψυχιάτρων των δομών ψυχικής υγείας της χώρας με ταχύτατες διαδικασίες.