Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 20:23
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Ανοσία: Για ποιους η μία δόση εμβολίου είναι αρκετή

Ποιοι μπορούν να είναι ασφαλείς έναντι της Covid-19 με μία μόνο δόση εμβολίου, αλλά και τι σημαίνει αυτό για την ανοσία τους μακροπρόθεσμα. Δείτε τι αποκαλύπτει νέα έρευνα





Νέα στοιχεία για mRNA εμβόλια φέρνει στο φως μελέτη από Ινστιτούτο Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στις μελλοντικές εμβολιαστικές επιχειρήσεις ή και να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των τρεχουσών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται Science Immunology, μία δόση εμβολίου mRNA, όπως των Pfize/BioNTech και Moderna, αποδεικνύεται επαρκής για όσους έχουν νοσήσει ήδη από COVID-19 ώστε να αποκτήσουν ασφαλή ανοσολογική απόκριση τόσο άμεσα, μέσω υψηλού επιπέδου αντισωμάτων, όσο και μακροπρόθεσμα, μέσω Β-λεμφοκυττάρων μνήμης. Αυτό, εξηγούν ειδικοί, οφείλεται πιθανότατα στην αρχική ανοσολογική τους απόκριση κατά τη φυσική νόσηση.

Αντίθετα, όσοι δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 χρειάστηκαν και τη δεύτερη δόση για να αναπτύξουν ισχυρή απόκριση και για τους δύο τύπους ανοσίας, υποδεικνύοντας την ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ομάδα (δύο δόσεις εμβολίου).

Στη μελέτη συμμετείχαν 44 υγιείς εθελοντές στους οποίους χορηγήθηκαν εμβόλια των BioNTech/Pfizer ή Moderna, στις δομές υγείας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, έντεκα εκ των οποίων είχαν νοσήσει παλαιότερα με COVID-19. Τέσσερις αιματοληψίες πραγματοποιήθηκαν για τους σχετικούς έλεγχους, πριν και μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία των Β-λεμφοκυττάρων μνήμης για τη μακροπρόθεσμη ανοσία μέσω αντισωμάτων, ιδιαίτερα αναφορικά με τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού, επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ E. John Wherry, Ph.D., διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας της Ιατρικής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Συγκεκριμένατα αποτελέσματα της υψηλής ανοσοαπόκρισης μετά τη μία δόση εμβολίου για αναρρώσαντες από COVID-19 όπως και της ανάγκης πλήρους εμβολιασμού για όσους δεν είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό, επαναλήφθηκαν και στην ανάλυση των αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης D614G και της παραλλαγής B.1.351, γνωστής ως νοτιοαφρικανικής.

Πώς επηρεάζουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες την ανοσοαπόκριση

Τα εντονότερα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό -όπως πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και κόπωση- για την ομάδα όσων δεν είχαν νοσήσει με COVID-19, συνδέθηκαν με ισχυρότερη ανοσοαπόκριση μέσω αντισωμάτων, χωρίς όμως να συμβαίνει το ίδιο και για τα Β-λεμφοκύτταρα μνήμης. Μια αρχική εκτίμηση των ειδικών, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη επιπλέον στοιχείων, είναι ότι η φλεγμονή και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ενεργοποιούν ταχύτερα την τις ανοσολογικές αντιδράσεις.

«Όλοι ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια, τα οποία θα μας προφυλάξουν από την COVID-19. Όσον αφορά τους φόβους για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, αυτές δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό, αλλά ίσως και να αποτελούν ένδειξη καλύτερης αναοσοαπόκρισης», δήλωσε ο Δρ Wherry.