Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 20:44
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Αργεί η αποσυμπίεση του ΕΣΥ – Στο 87% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική






Η πίεση των νέων ασθενών στο ΕΣΥ -χθες έγιναν άλλες 387 εισαγωγές, εκ των οποίων οι 222 σε νοσοκομεία της Αττικής- και η κινητικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών -κυρίως εκείνων της βρετανικής μετάλλαξης- χαρακτηρίζουν την επιδημία, κρατώντας σε ύψιστη εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Η Αττική παραμένει στο προσκήνιο, με νέα κρούσματα σε όλες τις γειτονιές και με περισσότερα από 8.100 ενεργά κρούσματα στο τελευταίο 15νθήμερο. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με μία μεγάλη διασπορά σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους. Όμως, δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει τους ειδικούς αλλά τουλάχιστον 28 Περιφερειακές Ενότητες με αυξητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε σημαντικά -ανέρχεται πλέον στους 3.397 στην επικράτεια, εκ των οποίων οι 1.624 στην Αττική. Κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα εισάγονταν 330 ασθενείς κάθε μέρα στα νοσοκομεία. Κατά το ίδιο διάστημα διασωληνώθηκαν 200 άνθρωποι, αυξάνοντας την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στο 63% στην επικράτεια. Στην Αττική, η πληρότητα υπολογίζεται στο 87%, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εφαρμόζεται με σημαντική αναδιάταξη δυνάμεων ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα, δίνει επιπλέον κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Παρά ταύτα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας καθώς όπως ανέφερε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Βάνα Παπαευγγέλου, «τα μαθηματικά προβλεπτικά μοντέλα σύμφωνα με τα κρούσματα και τις νοσηλείες, αναφέρουν ότι όπως και αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε έτσι και την επόμενη, θα έχουμε περίπου 200 άτομα που θα χρειαστεί να διασωληνωθούν και να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Οι μεταλλάξεις του ιού έχουν διασπαρεί πια σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ στην Αττική και στην Κρήτη μέχρι και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος.

«Ξέρουμε καλά πια ότι ο ιός δημιουργεί τις μεταλλάξεις με ένα και μοναδικό σκοπό: να μπορεί να μεταδίδεται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από τον έναν άνθρωπο στον άλλον. Έτσι, οι μεταλλάξεις μάς έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφοροποιημένο. Η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού παντού στην κοινότητα, κάνει τη μετάδοσή του σε άλλους συνανθρώπους μας ακόμα πιο εύκολη. Δίνει, δηλαδή, πιο πολλές ευκαιρίες στον ιό να κάνει καλά τη δουλειά του» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευγγέλου.

Το crash test του Σαββατοκύριακου

Με 1.109 ανθρώπους να έχουν περάσει τις τελευταίες πέντε ημέρες, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χθες, τις πύλες των νοσοκομείων της Αττικής αναζητώντας θεραπεία για τη νόσο covid-19 και με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως αναμένεται μεγαλύτερο κύμα ασθενών την επόμενη εβδομάδα και να ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, είναι βέβαιον πως το Σαββατοκύριακο αυτό θα έχει ιδιαίτερο βάρος στην εξέλιξη της επιδημίας. Είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο που θα διανυθεί με το νέο, σφιχτό πλέγμα στις μετακινήσεις και στα sms, κυρίως σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία ή τη βόλτα, των πολιτών.

Η κόπωση του πληθυσμού λόγω των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων αναγνωρίζεται ως επιβαρυντικός παράγοντας από τους αρμόδιους για την τήρησή τους, παράλληλα όμως μπαίνει πλέον στη ζυγαριά και ο εξισορροπιστικός παράγοντας της καλοκαιρίας που μειώνει τη μετάδοση του κορωνοϊού στους εξωτερικούς χώρους.

«Είναι σαφές ότι κυρίως κολλάμε με τον συγχρωτισμό σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους. Όμως ζούμε σε μια υπέροχη χώρα, με έναν υπέροχο καιρό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι με το να περπατάμε σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τις αποστάσεις, επιβαρύνουμε το επιδημιολογικό φορτίο ή κινδυνεύουμε να κολλήσουμε» ξεκαθάρισε η κυρία Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση, δίνοντας το σήμα για περιπάτους με ασφάλεια.

Παράλληλα, πρόσθεσε τι αντενδείκνυται καθώς βοηθάει την αλυσίδα της μετάδοσης: «Είναι άλλο να βγούμε με ένα φίλο να περπατήσουμε στη γειτονιά μας και εντελώς διαφορετικό να έχουμε τον καφέ στο χέρι, να είμαστε γύρω-γύρω από ένα παγκάκι πέντε ή δέκα άτομα μαζεμένα, να βγάζουμε την μάσκα κάθε πέντε λεπτά, είτε για να πιούμε μια γουλιά καφέ, είτε για να καπνίσουμε, ενώ ταυτόχρονα μιλάμε και γελάμε δυνατά».

 

 

 

Πηγή: protothema.gr