Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να παραδοθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το τελικό σχέδιο για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Εν συνεχεία, το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες και θα βάλει τις τελευταίες πινελιές, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τους όρους μετάβασης στην επόμενη μέρα.
Όπως όλοι πάντως αναμένουν και εκτίμησε χθες σε συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η πρώτη φάση της μετάβασης στην ομαλότητα αναμένεται από τις αρχές Μαΐου. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πλάνο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τονίζοντας η μεταβατική φάση θα διαρκέσει όλο το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου. Τα μέτρα θα αποκλιμακωθούν με ένα τρόπο, με τον οποίο θα δοκιμάζεται και η εφαρμογή τους, είπε ο Γ. Γεραπετρίτης κάνοντας τον παραλληλισμό με ένα ροοστάτη, ο οποίος θα ανοίγει, θα δοκιμάζεται, πιθανώς θα συρρικνώνεται και πάλι.
Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν ωστόσο, σημαίνει ταυτόχρονη εισαγωγή νέων ώστε ναμην υπάρξει μεγαλη άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Για παράδειγμα το άνοιγμα μικρών επιχειρήσεων θα συνοδεύεται ίσως από περιορισμό στον αριθμό πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, κάτι το οποίοι ισχύει ήδη στην περίπωση των σούπερ μάρκετ.
Παράλληλα, από τη στιγμή που γίνεται άρση σε ένα περιοριστικό μέτρο, όπως τόνισε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, θα ακολουθεί ένα διάστημα αξιολόγησης της κατάστασης και καταγραφής των επιδημιολογικών δεδομένων. «Η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις τους δύο επόμενους μήνες, το Μάιο και τον Ιούνιο και με αποστάσεις 14 ή και παραπάνω ημερών. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε βδομάδα με βδομάδα. Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί φρένο ή και επιστροφή σε προηγούμενα μέτρα. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Επίσης, όπως επίσης έγινε ξεκάθαρο από την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των μέτρων είναι η εφαρμογή από τον γενικό πληθυσμό των μέτρων υγιεινής, αλλά και η χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων
Σημειώνεται ότι αν και την Πέμπτη ανακοινώθηκε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Στέλιου Πέτσα, η πάραταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 4 Μαΐου, στις 27 Απριλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν κανονικά Υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία.
Επίσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο θα κάνει γνωστό τον οδικό χάρτη για την άρση των περιορισμών η οποία εκτός και αν υπάρξει νέα μεγάλη διασπορά του ιού στην Ελλάδα, αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 4 Μαΐου.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη η άρση των μέτρων να ξεκινήσει από κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λιανεμπόριο με την έναρξη της λειτουργίας τους στις 4 Μαΐου. Μεταγενέστερο θα είναι το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων που προσδιορίζεται μετά τις 20 του μήνα.
Το διάστημα από 25 Μαΐου έως 5 Ιουνίου σχεδιάζεται η επαναλειτουργία καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ.
Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας θα δώσει την δυνατότητα και για τα πρώτα μπάνια στις αρχές Ιουνίου. Συγκεκριμένα, θα επιτραπεί το άνοιγμα των πλαζ και των παραλιών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, πάντα με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και αποφυγής του συνωστισμού.
Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και τα ξενοδοχεία. Το άνοιγμα θα γίνει σε δύο φάσεις. Η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν 12μηνη λειτουργία με πιθανότερη ημερομηνία την 15η του μήνα ενώ στις την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα.
Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων
Το μεγάλο αγκάθι, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, παραμένει το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς και μεταξύ της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εκφράστηκαν απόψεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Παρόμοια διχογνωμία υπάρχει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με δύο διαφορετικές εισηγήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πιθανόν την τελική απόφαση να πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφού ακούσει την τελική πρόταση των επιστημόνων. Ως δεδομένη κρίνεται η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε στα τέλη Ιουνίου να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες.
Αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων, αυτό θα γίνει σταδιακά από τις 25 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου και μια μικρή παράταση του σχολικού έτους. Αυτό αφορά κυρίως τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια, καθώς μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά. Για τον Σεπτέμβριο προσδιορίζεται το άνοιγμα των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων.
Πηγή: iefimerida.gr