Ο “πόλεμος” στα δημόσια νοσοκομεία που μαίνεται λόγω της συνεχούς ροής ασθενών και η ευρύτατη διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα που μπορεί να πυροδοτήσει ανά πάσα στιγμή τοπικές εξάρσεις αποτελούν τα δύο μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους ειδικούς, με φόντο τη δραματικά αργή πορεία αποκλιμάκωσης της επιδημίας.
Οι εισαγωγές ασθενών σε κλινικές Covid-19 και σε ΜΕΘ, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι θα συνεχιστούν τις επόμενες δέκα ημέρες, υπογράμμισαν χθες κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας οι ειδικοί, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, και κάλεσαν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ώστε να συμβάλουν στην περαιτέρω υποχώρηση του ιού και συνεπώς και στη μείωση του βάρους στα νοσοκομεία.
Οι ειδικοί υπογράμμισαν την ανάγκη της δημιουργίας μιας “κοινωνικής φούσκας” για κάθε οικογένεια, με έναν στενό πυρήνα ανθρώπων, φίλων και συγγενών μέσα σε αυτή, και με ιδιαίτερη προστασία στα ευάλωτα άτομα κάθε σπιτιού.
Μάλιστα, επισήμαναν την ανάγκη για την τήρηση των μέτρων σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως της μεγαλύτερης ή μικρότερης επιβάρυνσης των περιοχών. Μπορεί η Αττική και η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστούν στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων – με 252 και 300 κρούσματα, αντιστοίχως χθες- ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης “η εξάπλωση είναι ευρύτατη, σε όλη τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι εν δυνάμει τοπικές επιδημίες μπορεί να ανακύψουν ανά πάσα στιγμή”.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής περιοχές με βαρύ φορτίο: Μαγνησία με 124 κρούσματα, Πέλλα με 88, Ημαθία με 65 κρούσματα, Λάρισα με 61, Καβάλα με 51, Πιερία και Γρεβενά με 47.
Ο ρυθμός εισαγωγής στα νοσοκομεία
Χθες σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στις κλινικές του ΕΣΥ -δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν- ανέρχονταν στους 3.573, έχοντας αυξηθεί κατά 10% μέσα σε ένα 48ωρο.
Άλλοι 860 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από αυτούς, οι 567 ήταν διασωληνωμένοι, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της μεγάλης κυκλοφορίας του κορωνοιού τις προηγούμενες δυο τρεις εβδομάδες. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, περίπου το 10-15% των ατόμων που μολύνονται θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και από αυτούς το 5% θα διασωληνωθούν.
Σε ό,τι αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικα των διασωληνωμένων παρατηρείται κατά το δεύτερο κύμα αύξηση του αριθμού των νέων ατόμων ηλικίας κάτω των 65 χρόνων που διασωληνώνονται. Αυτό αποδίδεται στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται και αφορούν ολοένα περισσότερο και μη ηλικιωμένους, αλλά και με λόγους πιο περίπλοκους όπως είναι οι γενετικοί παράγοντες απο τους οποίους εξαρτάται η σοβαρή ή μη νόσηση κάποιου που μολύνεται απλό τον κορωνοϊό.
Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ενώ την ίδια σοβαρή επιδημιολογική εικόνα για τον νεότερο κομμάτι του πληθυσμού περιέγραψαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την ενημερωση για την επιδημία από το υπουργείο Υγείας. “Μόνο τον Νοέμβριο κατέληξαν πάνω από 1.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία. Το 85% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Άλλοι 117 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είναι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν διασωληνωθεί 183 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων” είπε μη κυρία Παπαευαγγέλου.
Στην Αττική νοσηλεύονται 685 ασθενείς σε απλές κλινικές και άλλοι 172 βρίσκονται σε Μονάδες. Οι διασωληνωμένοι είναι 166. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική καταγράφηκαν χθες 11 εισαγωγές λιγότερες σε σχέση με εκείνες του περασμένου 24ωρου.
Αντίθετα, στη βόρεια Ελλάδα η πίεση που ασκείται στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλη, όπως αυτό μαρτυρούν οι 2.200 ασθενείς που νοσηλεύονται. Συμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, νοσηλεύονταν 284 ασθενείς σε ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι ήταν 294.
Οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού χθες ήταν 84. Συνολικά, έχουν καταλήξει 1.714 ασθενείς στη χώρα από τον περασμένο Φεβρουάριο που ενέςκηψε η επιδημία. Από αυτούς, οι 1.005 έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Πηγή: protothema.gr