Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ποιοι έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ
Τις βιολογικές διαφορές στην ανοσολογική απόκριση στην COVID-19 μεταξύ ανδρών και γυναικών εξετάζουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη, διαπιστώνοντας ότι το ένα φύλο υπερτερεί του άλλου ως προς τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης και νοσηλείας σε ΜΕΘ – Ποιος έχει το πλεονέκτημα;
Οι άνδρες που νοσούν από COVID-19 είναι τρεις φορές πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με τις γυναίκες και διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τον ιό, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού από 46 χώρες και 44 πολιτείες των ΗΠΑ που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 1ης Ιουνίου 2020. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ήταν ο ίδιος για γυναίκες και άνδρες, καθώς «ακριβώς τα μισά» από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ήταν άνδρες ασθενείς.
Ωστόσο, οι άνδρες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να νοσηλευθούν σε κλίνη ΜΕΘ και 39% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.
«Τα δεδομένα αυτά μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να αναγνωρίσουν ότι το φύλο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη όταν διαχειρίζονται τους ασθενείς. Το φύλο αποτελεί μια μεταβλητή που αναφέρεται σε πολλές μελέτες και αυτό μάς υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την έρευνα», σημειώνει η Kate Webb, μία εκ των συγγραφέων και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Kape Town.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η τάση αυτή είναι παγκόσμια -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- και μπορεί να αποδοθεί κυρίως στις βιολογικές διαφορές. «Οι διαφορές μεταξύ των φύλων τόσο του φυσικού όσο και του επίκτητου ανοσοποιητικού συστήματος έχουν αναφερθεί ήδη και μπορεί να είναι υπεύθυνες για το πλεονέκτημα των γυναικών στην περίπτωση της COVID-19», προσθέτουν οι επιστήμονες.
Οι γυναίκες παράγουν φυσιολογικά περισσότερες πρωτεΐνες γνωστές ως ιντερφερόνη τύπου Ι οι οποίες περιορίζουν τη μη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση που είναι γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκινών» και θεωρείται πως παίζει ρόλο στην πρόκληση σοβαρής μορφής COVID-19.
Η «θηλυκή» ορμόνη οιστραδιόλη μπορεί επίσης να βοηθά τις γυναίκες να αποτρέψουν την εμφάνιση σοβαρής εκδήλωσης του ιού, καθώς ενισχύει την απόκριση των Τ κυττάρων -που εξοντώνουν τα μολυσμένα κύτταρα- και αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων. Αντίθετα, η «αρσενική» ορμόνη τεστοστερόνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι διαφορές λόγω φύλου στις συννοσηρότητες που σχετίζονται με τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19 μπορεί να θέτουν τους άνδρες σε μεγάλο κίνδυνο, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, αλλά τα δεδομένα για τον ρόλο των άλλων ιατρικών παθήσεων είναι ακόμα περιορισμένα.
Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ομοιότητα στις αναλογίες ανδρών και γυναικών με υπέρταση και διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο, «τις πιο κοινές αναφερθείσες συννοσηρότητες στους νοσηλευόμενους με COVD-19 ασθενείς».
Τέλος, σημειώνεται ότι τα ευρήματα μπορεί να επηρεάσουν και τα μελλοντικά εμβόλια, με την Δρ. Webb να αναφέρει πως τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια για άλλες λοιμώξεις έχουν δείξει διαφορές στην απόκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών.
«Μένει, λοιπόν, να προσδιοριστεί αν θα συμβεί το ίδιο και με τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2. Ελπίζουμε, όμως, ότι η εργασία μας θα αναδείξει την ανάγκη συμπερίληψης του φύλου ως μεταβλητής στην έρευνα για τα εμβόλια», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Πηγή: ygeiamou.gr