Ένας συντελεστής τεσσάρων νεκρών την ημέρα και ένα εντυπωσιακό ποσοστό θνησιμότητας 16 ατόμων στα 1000 κρούσματα (όταν στην Ευρώπη αυτός ο συντελεστής είναι 3-7 στα 1000 άτομα) καταγράφεται το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων του ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για ένα από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα, με τη θνησιμότητα λόγω της επιμόλυνσης των ηλικιωμένων από τους «νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές» να παίρνει δραματικές διαστάσεις. Κι όλα αυτά ενώ μέχρι προ 15νθημέρου το ποσοστό θανάτων κάθε ημέρα λόγω covid-19 ήταν στο 2,7.
Δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο παρουσιάζεται αύξηση της τάξης του 50% στους θανάτους.
Στις 11 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 12.734 κρούσματα και 300 νεκροί κι ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε χθες, 20 Σεπτεμβρίου, σε 338, ενώ τα κρούσματα έχουν ανέλθει σε 15142. Υπήρξαν, δηλαδή, τις τελευταίες 10 ημέρες 38 νεκροί από κορωνοϊό και 2.408 περαιτέρω κρούσματα (ποσοστό θανάτων ανά ημέρα 3,8).
Το τελευταίο δεκαήμερο εισήλθαν στις ΜΕΘ 26 άτομα (ποσοστό 2,6 εισαγωγών κάθε ημέρα), κάτι που σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό σε σχέση με την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου έως 11 Σεπτεμβρίου, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων εκείνης της περιόδου ήταν 14 (ποσοστό 1,4 κάθε ημέρα), ενώ ο αριθμός των θανάτων 27.
Χάνεται η μάχη της ιχνηλασίας στην Αττική
Επιπλέον, οι νοσούντες ηλικίας άνω των 40 ετών έχουν φθάσει σε ποσοστό της τάξης του 55-60%, όταν τον Αύγουστο ήταν της τάξης του 20-30%, κι αυτό βεβαίως οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση των διασωληνωμένων και των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους. Το πρόβλημα επιτείνεται με τη συσσώρευση των κρουσμάτων στην Αττική όπου φαίνεται να χάνεται -όπως προκύπτει από την στατιστική ανάλυση- η μάχη της «ιχνηλασίας» των κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο αυξάνεται το «μερίδιο» της Αττικής (προσεγγίζει το 50%) στα πανελλαδικά κρούσματα της Αττικής φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό των ανιχνευόμενων κρουσμάτων που έχουν περιορισθεί στο 41%, ενώ μέχρι προ μερικών μηνών ήταν στο 54%.
Τέλος, εντύπωση προκαλούν οι μεταβολές στους δύο χάρτες «διασποράς» των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις 25 Αυγούστου – όταν καταγράφεται με σαφή τρόπο η υπερμετάδοση κι η μεγάλη κατανομή λόγω των καλοκαιρινών διακοπών – και στις 15 Σεπτεμβρίου που πλέον υπάρχει η επιστροφή στα αστικά κέντρα. Ετσι παρατηρείται πλέον ο μικρός αριθμός κρουσμάτων στη δυτική Ελλάδα όπου ο χάρτης είναι πλέον σχεδόν «λευκός», τα λίγα κρούσματα αυτό το δεκαήμερο στη Χαλκιδική ή σε νομούς της Κρήτης όπου υπήρχε συσσώρευση κρουσμάτων το καλοκαίρι.
Αντιθέτως το πρόβλημα φαίνεται να εντείνεται σε νομούς της Θεσσαλίας και κυρίως στην Πέλλα που είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων συνυπολογιζόμενου του πληθυσμού της κι από τις πιο προβληματικές περιοχές από την αρχή εκδήλωσης της πανδημίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τη σύγκριση των χαρτών φαίνεται επιβάρυνση (με αναλογικά μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων) της δυτικής Αττικής η οποία το καλοκαίρι είχε μικρότερο αριθμό φορέων αναλογικά σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική.