Έκρηξη των εισαγωγών καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της χώρας ως αποτέλεσμα της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.
Ενδεικτικά, οι εισαγωγές από τις 413 στις 28 Δεκεμβρίου, ανέβηκαν στις 442 στις 31 Δεκεμβρίου και στις 452 στις 3 Ιανουαρίου, ενώ χθες 4 Ιανουαρίου εκτοξεύτηκαν στις 641, αυξημένες κατά 42% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Από αυτές, οι περίπου 270 εισαγωγές έγιναν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.
Σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας, έχουν γίνει δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 441 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία από 29 Δεκεμβρίου μέχρι 3 Ιανουαρίου και από αυτά τα 185 φαίνεται ότι ήταν με Όμικρον, δηλαδή ποσοστό 42%.
Συνολικά, πάντως, στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 4.318 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 3.314 είναι σε απλές κλίνες και 1.004 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και ειδικές κλίνες.
Η πίεση δε είναι εντονότερη στις απλές κλίνες και στα επείγοντα περιστατικά, ενώ όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα η μετάλλαξη Όμικρον δε φαίνεται να πιέζει τις ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κατά 290%, ενώ καταγράφηκε και αύξηση στις εισαγωγές.
Ωστόσο οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί – αν και σε υψηλά επίπεδα- με τους θανάτους μάλιστα να καταγράφουν μικρή μείωση 1%.
Έκρηξη με 641 εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο
Η άνοδος στις εισαγωγές καταγράφεται και στην σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 641 (ημερήσια μεταβολή +41.81%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανούντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Καθοριστικές οι νοσηλείες για την πορεία της πανδημίας
Σημειώνεται πως ο αριθμός των νοσηλειών την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον επικρατεί στη χώρα θα είναι καθοριστικός, καθώς θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους σκληρούς δείκτες και συγκεκριμένα τους θανάτους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καταγράφουν μικρή μείωση, αλλά και τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς εάν η πίεση στο ήδη καταπονημένο ΕΣΥ αυξηθεί, η κυβέρνηση ίσως προχωρήσει σε νέα μέτρα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μαγιορκίνης, στην Ευρώπη, η επιδημία συνεχίζει να δείχνει δραματική επιδείνωση στη διασπορά της.
Ειδικότερα, καταγράφεται 73% αύξηση στις νέες διαγνώσεις, ενώ κατά 4% μειώθηκαν οι νέοι θάνατοι.
H επίταση της διασποράς της πανδημίας είναι μαζική με 41 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% στη διασπορά παρατηρείται σε 35 χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, μέτρια βελτίωση πάνω από 20% παρατηρήθηκε σε μόλις μία χώρα και αυτή είναι η Ρωσία.
Την ίδια ώρα, μικρή μείωση καταγράφει ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ειδικότερα της τάξης του 4%. Το ισοζύγιο εισαγωγών εξιτηρίων καταγράφει αύξηση και ανέβηκε στο 1,4.
Πάνω από 90% των κρουσμάτων φέρουν την παραλλαγή Όμικρον
Η αύξηση των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας σημειώνεται την ώρα που τα 9 στα 10 κρούσματα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.
Συγκεκριμένα πάνω από το 90% των κρουσμάτων στη χώρα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στην προγραμματισμένη ενημέρωση για τον Covid.
Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, επισημαίνοντας πως πάνω από το 90% των κρουσμάτων στην Ελλάδα φέρουν την παραλλαγή.
Συγκεκριμένα, η κα. Γκάγκα τόνισε πως η αναλογία όμικρον στην επικράτεια ήταν στο 80% στις 30/12.
Ωστόσο στις 31/12 έφτασε στο 89%, ενώ όπως τόνισε όλα δείχνουν πως πλέον θα έχει ξεπεράσει το 90% στα κρούσματα της επικράτειας.