Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025 17:35
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Ελεγχοι σε 6.000 Βρετανούς τουρίστες – Κρίνεται αν μένουν ανοιχτά τα σύνορα






Εφτασε περίπου στις 14:00 στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα η πρώτη πτήση με τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από την άρση της απαγόρευσης των αεροπορικών δρομολογίων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πτήση ήταν από το Μπέρμιγχαμ με περίπου 90 επιβάτες. Για την Τετάρτη, 15 Ιουλίου, ήταν μία μόνο προγραμματισμένη πτήση με Βρετανούς ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας», ενώ την Πέμπτη, 16 Ιουλίου, αναμένονται δύο προγραμματισμένες πτήσεις και συγκεκριμένα από το Ιστ Μίντλαντς και το Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης μετά την προσγείωση της πτήσης δύο οχήματα της Πυροσβεστικής, σχημάτιζαν αψίδα νερού για το καλωσόρισμα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες στο νησί ελέγχονται δειγματοληπτικά με βάση τις ενδείξεις που προκύπτουν από το ειδικό barcode, το οποίο έλαβαν με τη συμπλήρωση της φόρμας PLF.

Σαρωτικοί έλεγχοι στους Βρετανούς

Πάντως, το αποτέλεσμα των σαρωτικών ελέγχων που θα γίνουν στους περίπου 6.000 Βρετανούς τουρίστες που φτάνουν την Τετάρτη στην Ελλάδα θα κρίνει αν θα παραμείνουν ή όχι ανοιχτά τα ελληνικά σύνορα για τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα ελεγχθεί σχεδόν το σύνολο των τουριστών που φτάνουν στην Ελλάδα και εφόσον ο αριθμός (και το ποσοστό) εκείνων που θα βρεθούν θετικοί είναι χαμηλός και θα περιορίζεται σε λιγότερα από 30-40 κρούσματα τότε με προσοχή και ελέγχους επιδημιολογικής επιτήρησης η τουριστική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας θα παραμείνει ανοιχτή.

Ωστόσο, αν τα πράγματα αποδειχθούν διαφορετικά και τα κρούσματα που τυχόν θα επιβεβαιωθούν είναι αρκετά περισσότερα, τότε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει εκ νέου τα σύνορα, υπολογίζοντας ότι το κόστος από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού είναι πολύ πιο σημαντικό από τα όποια ωφέλη για τον τουρισμό, σε μια χρονιά που θεωρείται χαμένη και με αρκετά μειωμένο τζίρο.

Σύσκεψη στο Μαξίμου – Αυστηρότερα μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί

Οι ειδικοί επιχειρούν να βάλουν φρένο στο ενδεχόμενο η πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας να γίνει ανεξέλεγκτη καθώς πολλαπλασιάζονται τα διάσπαρτα κρούσματα όπως π.χ. στην Πάρο και τη Λέσβο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση εισηγούνται τη λήψη ακόμα αυστηρότερων μέτρων που θα αφορούν και τον εγχώριο πληθυσμό, την ώρα που από σήμερα εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και ανοίγουν οι πτήσεις από Βρετανία.

Μετά την απαγόρευση των πανηγυριών, οι ειδικοί έχουν βάλει στο τραπέζι την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και περιορισμούς σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη στις 16.30, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν όλοι όσοι συνεχίζουν να επισκέπτονται από την Ελλάδα χώρες όπως τα Σκόπια ή η Βουλγαρία προκειμένου να ψωνίσουν πιο φτηνά. «Αυτό πρέπει να σταματήσει» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας Μάριος Λαζανάς.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και οι εργάτες γης – στην πλειοψηφία τους Αλβανοί – καθώς σύμφωνα με τον κ. Λαζανά «αρκετά από αυτά τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό είναι από Αλβανούς που έχουν πάει στην πατρίδα τους».

 

Πηγή: ethnos.gr