Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις οικονομικές παρενέργειες από την διασπορά του κορωνοϊού
Τη λογική της πρόληψης έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση αναφορικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού διαβεβαίωνοντας προς πάσα κατεύθυνση πως θα λάβει όποιο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, πολλές φορές πρωτύτερα από ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να ανασχεθεί στον μέγιστο βαθμό η εξάπλωση του ιού.
Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργεί πλέον ως στρατηγείο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προεδρεύει καθημερινά συσκέψεων με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και με το οικονομικό επιτελείο, ώστε να αξιολογούνται 24ωρο προς 24ωρο τα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται και να λαμβάνονται τα καταλληλότερα ανά περίσταση μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την κυβέρνηση προειδοποιούν πως κανένας προληπτικός μηχανισμός δεν μπορεί να αποφέρει καρπούς, εάν οι πολίτες δεν επιδείξουν την απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσες ατομική ευθύνη. Στο πλαίσιο αυτό, από την κυβέρνηση ετοιμάζουν και μία άκρως επιδραστική – όπως την χαρακτηρίζουν ενημερωτική καμπάνια – στην οποία θα πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων προβεβλημένα μέλη της κοινωνίας, όπως λόγου χάρη ηθοποιοί, κατά το πρότυπο του σποτ, που δημοσίευσε ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, Στέφανος Τσιτσιπάς.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις οικονομικές παρενέργειες από την διασπορά του κορωνοϊού και αυτό γιατί η ελληνική οικονομία μόλις ανάρρωσε από μία πολύ σοβαρή, δεκαετούς διάρκειας οικονομική κρίση. Δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση, που στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν φόβους για…επιστροφή της ύφεσης, εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατεί πανευρωπαικά στην διεκδίκηση της μεγαλύτερης δυνατής ευελιξίας των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Κατ ουσίαν, ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την ηγεσία της ΕΕ, αλλά και Ευρωπαίους ομολόγους του ασκεί την μεγαλύτερη δυνατή πίεση, προκειμένου να υπάρξουν τα πλέον γενναιόδωρα αντίμετρα, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της εκτιμώμενης ζημίας σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο.
Ως εκ τούτου, το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης ανακοινώνουν την πρώτη δράση ενός ευρύτερου σχεδίου, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα και στοχεύει στην παροχή της μεγαλύτερης δυνατής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αλλά και στην θωράκιση των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για την χορήγηση αποζημίωσης σε εργαζομένους, οι επιχειρήσεις των οποίων υποχρεώθηκαν κατόπιν κρατικής εντολής να αναστείλουν τη λειτουργία τους, λόγω κορωνοϊού.
Αφού έλαβαν τις κατευθυντήριες γραμμές από τον πρωθυπουργό σε διευρυμένη σύσκεψη χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, τα επιτελεία των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ήταν σε διαρκή σύσκεψη καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προκειμένου να αποσαφηνιστούν κρίσιμες πτυχές της κυβερνητικής παρεμβάσης, ώστε να λάβει τη σχετική έγκριση από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο έως αργά χθες βράδυ, το ύψος της αποζημίωσης υπολογιζόταν περί τη ζώνη των 500 ευρώ συν την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Επιπλέον στο Υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνονταν στοιχεία για τον τελικό αριθμό των δικαιούχων, αλλά και το χρονικό διάστημα, που θα καλύψει τελικώς η κρατική ενίσχυση.
Όπως προϊδεάζουν, πάντως, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, την προσεχή εβδομάδα και εφόσον το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ανάψει το πράσινο φως, το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να ανακοινώσει οικονομική βοήθεια μαμούθ, που αναμένεται να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ, ώστε να εξισορροπηθεί παραπάνω από το ήμισυ της προσδοκώμενης οικονομικής ζημίας μέσω στοχευμένων μέτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων.