Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025 16:19
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ετοιμη και για νέα μέτρα η κυβέρνηση, αν χρειαστεί -Τι εξετάζουν






Όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊου βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης και η ενεργοποίηση τους εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μέσα στην εβδομάδα θα προκύψει ένα σταδιακό «shut down» στα πρότυπα της Ισπανίας. Το βράδυ του Σαββάτου επιβλήθηκε σχεδόν ολική καραντίνα θέτοντας πολύ αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Κορωνοϊός: Πιθανό μέτρο η επιβολή περιορισμού στις μετακινήσεις

Κλείσιμο όλων των καταστημάτων –εξαίρεση αποτελούν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων- λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών με προσωπικό ασφαλείας και μειωμένα δρομολόγια αστικών συγκοινωνιών είναι μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στον φάκελο της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας. Ως ύστατο, αλλά, πιθανό μέτρο θα είναι η επιβολή περιορισμού στις μετακινήσεις με τους πολίτες να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να εργασθούν ή για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως η προμήθεια τροφίμων. Ταυτόχρονα, θα εξασφαλίζεται ότι οι κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες της χώρας δεν θα υπολειτουργήσουν ούτε στιγμή.

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς χώρους

Η συνέχιση των συναθροίσεων που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο, παρά τις συστάσεις της κυβέρνησης, των επιστημόνων και της καμπάνιας που έγινε, έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό. Πολλοί ήταν οι πολίτες που παρέβλεψαν τις οδηγίες και συγκεντρώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους διακινδυνεύοντας μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν μέτρα ανάλογα με αυτά σε Ιταλία και Ισπανία.

Βέβαια δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ενώ οι επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλες. Ωστόσο, όπως έχει διαμηνύσει ο Πρωθυπουργός, «προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας» και αυτό θα αποτελέσει οδηγό για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. «Προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε», είχε αναφέρει στο μήνυμα του προς τους πολίτες στις 11 Μαρτίου, περιγράφοντας τον τρόπο δράσης της κυβέρνησης.

Ορκίζεται υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ο Χαρδαλιάς

Ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων –Κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας- για την διαχείριση της κρίσης έχει περάσει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα, στις 11 το πρωί, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ορκιστεί υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων με πλήρεις και αποκλειστικές αρμοδιότητες και θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Οι δικές του εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη αποτελούν οδηγό για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μετά την ορκωμοσία αναμένεται να ανακοινωθεί και νέα δομή διοίκησης. Θα βασίζεται σε επιτυχημένα σχήματα που λειτούργησαν στο παρελθόν, με επικεφαλής τον κ. Χαρδαλιά. Στο νέο επιχειρησιακό κέντρο που θα εκπροσωπούνται οι βασικοί εμπλεκόμενοι φορείς όπως τα συναρμόδια υπουργεία και οι δυνάμεις ασφαλείας Ασφάλειας.

Κορωνοϊός: Σχεδόν 1.000 γιατροί και νοσηλευτές εντάσσονται στα νοσοκομεία

Παράλληλα με τα μέτρα περιορισμού του ιού η κυβέρνηση κινείται και για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται 929 άτομα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να ενταχθούν στα νοσοκομεία, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία νοσοκομειακής μονάδας που θα υποδέχεται αποκλειστικά άτομα που έχουν νοσήσει από τον Κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Κρίσιμη συνεδρίαση στο Eurogroup για μέτρα στην οικονομία

Σήμερα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα συζητηθούν τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊού σε ολόκληρη την γηραιά ήπειρο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει την ανάγκη ρευστότητας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες.

Για κάθε μονάδα ανάπτυξης κάτω από τις προβλέψεις να αυξάνεται ανάλογα ο δημοσιονομικός χώρος ώστε τα χρήματα να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη, είναι η πρόταση που προσκομίζει η ελληνική πλευρά. «Θα πρέπει να πέσει πολύ χρήμα στην οικονομία τους επόμενους μήνες ώστε η Ευρώπη να μην βυθιστεί στην ύφεση», όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 26 -27 Μαρτίου, η οποία είναι πιθανό να διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη λόγω του κορωνοϊού. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει σε ανώτατο επίπεδο τις προτάσεις του για άμεση και εμπροσθοβαρή στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας ώστε να ανταπεξέλθει στην κρίση που προκαλεί η εξάπλωση του ιού.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr