Σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα και με ραντεβού θα γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, όταν έρθουν τα πολυπόθητα εμβόλια στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τον μαζικό εμβολιασμό των Ελλήνων.
Ξεκινώντας την παρουσίαση, ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές.
Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί αμέσως το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρείες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα.
Όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια την ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και την ίδια τιμή, ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.
Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα, με την εξής ιεράρχηση: πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.
Ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα, πλην της Κυριακής, και, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».
Εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή έρθουν παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, «θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιό μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, αλλά ήδη «τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός».
«Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού. Θα επικρατήσει τάξη και οργάνωση», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Μάλιστα, θα είναι δυνατόν «να κλείσουν ραντεβού με SMS, διαδικτυακά, είτε γι’ αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα, στα οποία θα μπορούν να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν το ραντεβού τους, στην πόλη τους, κοντά στην περιοχή που μένουν, συγκεκριμένη ώρα», διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «γι’ αυτό το κομμάτι, το ψηφιακό, είναι υπεύθυνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια την οποία μας δίνουν».
Ολα αυτά την ώρα που η πανδημία στη χώρα, ενώ διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα γενικού lockdown, είναι στα ύψη. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.209 κρούσματα, 60 νεκρούς και αριθμό-ρεκόρ 480 διασωληνωμένων.
Από τα 3.209 κρούσματα, είχαμε νέα έκρηξη στη Θεσσαλονίκη με 905 νέες μολύνσεις, αύξηση στην Αττική με 564 κρούσματα και 207 στη Λάρισα.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης ότι ο κ. Τσιόδρας του απέστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο”». «Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να αναφέρω ειδικότερα τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Φλώρινα, τον Εβρο», είπε ο κ. Κικίλιας.
Δείτε την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι η διάθεση του εμβολίου θα γίνει σταδιακά και πως το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Οπως σημείωσε επίσης, για να επιτευχθεί γενική ανοσία θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60% του γενικού πληθυσμού.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο θα είναι το μεγαλύτερο όπλο που θα διαθέτουμε ενάντια στην πανδημία.
Πηγή: iefimerida.gr