Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 08:17
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός : Φόβοι για τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα – Εισηγήσεις για καθολικό lockdown στη Β. Ελλάδα

Óôéãìéüôõðá áðü ôçí êëéíéêÞ COVID-19 óôï íïóïêïìåßï "ÓÙÔÇÑÉÁ",Ýíá áðü ôá íïóïêïìåßá áíáöïñÜò ãéá ôïí êïñïíïúü.Ðáñáêïëïõèüíôáò ìéá âÜñäéá íïóçëåýôñéáò êáôÜ ôçí åðéóêåøÞ ôçò óôïõò èáëÜìïõò ôùí áóèåíþí.Óå áõôÞí ôçí êëéíéêÞ,íïóçëåýïíôáé áðïêëåéóôéêÜ áóèåíåßò ìå ôïí Covid-19,ÐáñáóêåõÞ 24 Áðñéëßïõ 2020 (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)





Στην τρίτη και πλέον καθοριστική – όπως χαρακτηρίζεται – εβδομάδα του δεύτερου lockdown, εισήλθε η χώρας, με τις ΜΕΘ να… «στερεύουν» και τους ζοφερούς απολογισμούς από την πανδημία να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους.

Οι αριθμοί  είναι τρομακτικοί. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Κυριακή καταγράφηκαν 103 θάνατοι και το Σάββατο άλλοι 108. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.630 θάνατοι στην Ελλάδα, οι 1.004 εξ αυτών μέσα στον Νοέμβριο -από τις 31 Οκτωβρίου έως σήμερα, με τους λοιμωξιολόγους να μην αναμένουν υποχώρηση πριν από τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα.

Επιπλέον πάνω από 3.500 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κοροναϊού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με το 1/3 αυτών στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, όπου η κατάσταση σύμφωνα και με τους γιατρούς, είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και η αγωνία έχει κορυφωθεί, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι εισηγήσεις ειδικών για επιβολή καθολικού lockdown στην Βόρεια Ελλάδα.

Σε όλα αυτά, προστίθενται και οι προειδοποιήσεις των ειδικών ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενδέχεται να είναι χειρότερο από το δεύτερο και αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα.

Aυτή την εβδομάδα, θα γίνει η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων περιορισμών, με τους ειδικούς να έχουν θέσει ως ζώνη ασφαλείας για σταδιακή άρση του lockdown, τα 500 νέα κρούσματα ημερησίως. Βασικοί παράμετροι για τα επόμενα βήματα, στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση, είναι οι αριθμοί νοσηλειών και διασωληνώσεων, καθώς και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ανά περιοχή σε επίπεδο κρουσμάτων.

Φόβοι για τρίτο κύμα – Γεμάτες οι ΜΕΘ

Φόβους ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα κοροναϊού, «που θα μας καταστρέψει», εξέφρασε μιλώντας στο MEGA, ο  διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπράβελος. «Η πολιτεία θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο», σημείωσε και χαρακτήρισε πάρα πολύ δύσκολη στην κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και η αγωνία έχει μεταφερθεί στα τμήματα, εκεί όπου δίνεται η πραγματική μάχη.

Πλέον, γίνεται προσπάθεια στο νοσοκομείο να διακινήσουν τους ασθενείς ώστε να εξοικονομήσουν κρεβάτι. «Πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα οι ΜΕΘ» τόνισε.

Με την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών, απλώς άνοιξε η πύλη εισόδου, καθώς εκεί μεταφέρθηκαν τα ελαφριά περιστατικά δίνοντας χώρο στα βαριά. «Την εφημερία πρέπει να την αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, όχι με επιστράτευση αλλά με ένταξη» σημείωσε.

Προειδοποίησε πως αν δεν περιοριστεί η διασπορά και δεν ληφθούν και άλλα μέτρα για να σταματήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι βαριά ασθενείς δεν βρίσκουν ΜΕΘ, τότε θα αυξηθεί η θνητότητα.

Μετά τα Χριστούγεννα το τρίτο κύμα

Τον κώδωνα του κινδύνου, για την επέλαση του κοροναϊού, κρούει και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας -Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η οποία προειδοποιεί ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα και ίσως είναι  ίσως είναι χειρότερο από το δεύτερο.

Η κ. Παγώνη, εκτιμά ότι ίσως χρειαστεί αν γίνει επίταξη κι άλλων ιδιωτικών κλινών στη Βόρεια Ελλάδα ενώ σημείωσε ότι με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει σίγουρα παράταση κατά μία εβδομάδα. Τόνισε δε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μείωση στα κρούσματα, όχι όμως σε θανάτους και νοσηλευομένους.

«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα», σημείωσε η κ. Παγώνη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως. «Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις ΜΕΘ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια.

Εισηγήσεις για καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της  Βόρειας Ελλάδας  είναι οριακή. Ενδεικτικό είναι ότι το Παπανικολάου έκλεισε την εφημερία του με 80 νέες εισαγωγές, ενώ το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία, χωρίς ούτε ένα κενό κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Εάν χρειαστεί κάποιος ΜΕΘ, θα εισαχθεί στη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου, όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση, καθώς σύμφωνα με την διευθύντρια ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, κ. Ελένη Γκέκα, οι υπάρχουσες κλίνες, μπορούν να υποστηρίξουν άτομα που χρειάζονται διασωλήνωση, ενώ,  ανάμεσα στους ασθενείς που νοσηλεύονται, είναι πολλοί νέοι άνθρωποι και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα», τόνισε στο MEGA  ο κ.Καπράβελος. «Χρειαζόμαστε καθολικό lockdown», συμπλήρωσε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε  και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ.

« Στη Θεσσαλονίκη πολλοί δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα. Το έχουν πάρει ακόμα και τώρα αψήφιστα. Με κάποιο μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη δεν τηρούνται πραγματικά τα μέτρα, για αυτό έχουν και μικρότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που θα θέλαμε. Προφανώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, αν δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε από μόνοι μας. Το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και το ότι ήμασταν έξω, μας συγχώρησε τα λάθη. Την Άνοιξη είχαμε φοβηθεί επειδή είχαμε δει τις εικόνες στην Ιταλία, και λόγω φόβου τηρήσαμε τα μέτρα. Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown.

» Όλη η Ελλάδα δεν είναι υγειονομικά ενιαία, από επιδημιολογικό φορτίο. Εκεί το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στους όμορους νομούς, ο αριθμός των κρουσμάτων που βγαίνει ανά πληθυσμό είναι υπερβολικά μεγάλος. Κάτι δε γίνεται σωστά εκεί», είπε μιλώντας στο MEGA.

«Πόλεμος» στα νοσοκομεία

Μιλώντας για τη δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «από τη στιγμή που θα αρρωστήσεις και θα χρειαστεί να μπεις στο νοσοκομείο και στις μονάδες, θα χρειαστείς κάποιες μέρες νοσηλεία, τουλάχιστον 5-6. Άρα τα περιστατικά που είναι στα νοσοκομεία δεν πρόκειται να πάρουν εξιτήριο πολύ γρήγορα. Ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι να πεθάνουν πολλοί συνάνθρωποί μας, που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη γίνει αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα είναι τρομερά υψηλού επιπέδου. Έχουμε πάρα πολλούς ειδικούς γιατρούς στην Ελλάδα. Εγώ είμαι πνευμονολόγος. Έχουμε περίπου 1.800 πνευμονολόγους, όταν η Γερμανία ολόκληρη έχει 600. Και αυτό συμβαίνει σε πολλές ειδικότητες. Μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελλάδα γίνεται από τους ιδιώτες ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι σε σχέση με έναν γενικό γιατρό στα νοσήματα που χειρίζονται έχουν πολύ βαθύτερη γνώση. Άρα δεν ισχύει ότι δεν λειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Έχουν βάλει πλάτη. Κάθε μια οικογένεια, έχουν και κάποιο γιατρό στον οποίο απευθύνονται για τα καθημερινά τους προβλήματα» ανέφερε ακόμη ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Απρόβλεπτη η πανδημία – Ξεχάστε άρση του lockdown»

«Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Ελπίζω να μην δούμε άλλο σκαλοπάτι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω», σχολίασε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Ηδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση. Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα.

Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης στο τέλος του μήνα.

«Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Οσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα», είπε και πρόσθεσε πως κατά την προσωπική του άποψη, μέχρι την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown.