Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 15:40
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Γιατί προβληματίζει τους ειδικούς η ινδική μετάλλαξη -Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εμβολιασμοί στη χώρα






Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές Αρχές την Παρασκευή καθώς εντοπίστηκε κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Πάτρα. Το συγκεκριμένος γεγονός προκάλεσε προβληματισμό στους ειδικούς, αφού το ινδικό στέλεχος δείχνει να έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, ενώ άγνωστο παραμένει αν καλύπτεται από τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Καμπανάκι από Λινού: «Μας προβληματίζει η ινδική μετάλλαξη -Είναι μεταδοτική και ανθεκτική»

Τον προβληματισμό της σχετικά με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας υπογράμμισε ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης τονίζοντας, πάντως, ότι φαίνεται να έχει αρκετά εύκολη μετάδοση. «Θέλουμε να δούμε αν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού», σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η ινδική μετάλλαξη είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια. «Μπορεί το εμβόλιο να “πιάνει” εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%».

Τι ανέφεραν για την ινδική μετάλλαξη Μαγιορκίνης και Βασιλακόπουλος

Την Παρασκευή, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ρωτήθηκε για την ινδική μετάλλαξη τονίζοντας ότι η παγκόσμια κοινότητα το παρακολουθεί, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι επικίνδυνο το συγκεκριμένο στέλεχος.

«Μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία»
Την ανησυχία του για την εξάπλωση του ινδικού στελέχους του κορωνοϊού εξέφρασε ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνοντας ότι επείγει μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.

«Τα νέα για την εξέλιξη της κατάστασης τoυ κορωνοϊού στην Ινδία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα και η κατάσταση εκεί απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο», ανέφερε.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημείωσε ότι «ορισμένες περιπτώσεις Covid με την ινδική μετάλλαξη έχουν ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ» και υπογράμμισε ότι «αυτή τη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν αμέσως και να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία και κοινούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς εισόδου».

Κόλαση του Δάντη στην Ινδία: Για τρίτη ημέρα κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού

Η Ινδία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο, με 346.786 νέες μολύνσεις, με τα νοσοκομεία στην πολυπληθή χώρα να αναζητούν απεγνωσμένα οξυγόνο για τους ασθενείς με covid-19.

Η Ινδία είναι αντιμέτωπη με ένα σφοδρότατο δεύτερο κύμα της πανδημίας, έναν νεκρό από covid-19 να καταγράφεται κάθε λιγότερο από τέσσερα λεπτά στο Νέο Δεχλί, καθώς το σύστημα υγείας της ινδικής πρωτεύουσας καταρρέει υπό το βάρος των ασθενών.

Θεμιστοκλέους: Στους 2.000.000 οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση

Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Στους 2.000.000 έφτασαν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού με την πρώτη δόση, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έγραψε: «2.000.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με μια δόση. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση στη μάχη μας κατά του κορωνοϊού. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους όσους εργάζονται στην επιχείρηση «Ελευθερία». #επιχείρηση_ελευθερία».

Ανοιξε η πλατφόρμα για τους 50 έως 54 ετών, ποιοι παίρνουν σειρά στη συνέχεια

Χθες, το Σάββατο του Λαζάρου, 24 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 50-54 ετών που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό.

Οι διαδικασίες εμβολιασμού επιταχύνονται και δημιουργείται και δεύτερο σύστημα που αφορά νεότερες ηλικιακές ομάδες, ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού. Έτσι από 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών . Για όποιον δηλώσει, θα μπορέσει την επομένη μέρα να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 και 45-49 ετών.

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται και στα νησιά, στα οποία ακολουθείται ένας διαφορετικός ρυθμός σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, κυρίως για επιχειρησιακούς λόγους εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταφοράς του εμβολίου και διενέργειας των εμβολιασμών. Ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί στα νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους και σύντομα θα επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών και στα μεγαλύτερα νησιά. Στόχος είναι, ανάλογα και με την διαθεσιμότητα των εμβολίων, το Μάιο να φτάσουμε μέχρι και τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Τον Ιούνιο να φτάσουμε μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr