Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025 12:44
Κόσμος

Κορωνοϊός: Η νέα έξαρση παγώνει την Ευρώπη – Σήμερα αποφασίζει η ΕΕ, προς lockdown η Γαλλία






Αντιμέτωπη με το δεύτερο και όπως όλα δείχνουν μεγαλύτερο κύμα του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση , καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη – μέλη επαναφέρουν αυστηρούς περιορισμούς σε μια απέλπιδα προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, την ώρα που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται, σήμερα 28 Οκτωβρίου, να ανακοινώσει τα νέα μέτρα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα σήμερα το βράδυ αφού ο Γάλλος ηγέτης είχε σειρά συναντήσεων για να επανεξεταστεί η κατάσταση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη Γαλλία καθώς παρουσιάζει τεράστια έξαρση τα τελευταία 24ωρα.

O Μακρόν και οι συνεργάτες να εξετάζουν, πλέον, σοβαρά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown για τέσσερις εβδομάδες ώστε να ανακοπεί το δεύτερο και χειρότερο, όπως όλα δείχνουν, κύμα του νέου κορωνοϊού.

Μόνο την Τρίτη στη Γαλλία καταγράφηκαν 34.000 νέα κρούσματα και 523 ασθενείς κατέληξαν. Χαρακτηριστικό της ταχύτητας της εξάπλωσης της πανδημίας στη Γαλλία είναι ότι χθες τα κρούσματα ήταν 26.770, δηλαδή μέσα σε μια μέρα αυξήθηκαν κατά 7.230.

Η Μέρκελ θέλει να κλείσουν όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια για να μπει «φρένο» στον κορωνοϊό

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να υπάρξει συμφωνία κατά τη σύνοδο που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής των κρατιδίων για να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, γράφει η εφημερίδα Bild.

Σχέδιο απόφασης για τη σύνοδο αυτή, το οποίο επικαλείται η Bild, αναφέρει ότι η Μέρκελ θέλει να καταλήξουν σε συμφωνία με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων για να κλείσουν και τα γυμναστήρια, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι, όπως επίσης τα θέατρα, οι όπερες και οι αίθουσες συναυλιών, αλλά να επιτραπεί στα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά αν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και περιοριστεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να δέχονται.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει επίσης να προσφέρει οικονομική βοήθεια στις εταιρείες που επηρεάζονται από το κλείσιμο αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ένα σχέδιο γι’αυτό θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα.

Στους πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν δημοσίως μόνον μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και άλλης μιας οικογένειας, συμπληρώνει η Bild.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται, προσθέτει, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας της χώρας θα φτάσει σύντομα στα όρια του χωρίς νέα μέτρα. Σύμφωνα με την Bild, η Μέρκελ είπε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε 7-8 ημέρες, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ διπλασιάζεται κάθε 10 ημέρες. «Χρειάζεται να διπλασιαστεί ξανά τέσσερις φορές και το σύστημα θα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», δήλωσε.

Το πρωί της Τετάρτης το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14.964 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 464.239 συνολικά ενώ το ίδιο διάστημα, άλλοι 27 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει τους 10.125 νεκρούς.

Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Δανία, Βαλτική

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα. Τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς για τις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα που υιοθέτησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε για τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊου, δεν είναι επαρκή. Ο ίδιος θεωρεί ότι Νάπολη και Μιλάνο χρειάζονται lockdown.

covid_italy

 

Ένα βήμα πριν ένα νέο εθνικό lockdown βρίσκεται το Βέλγιο, το οποίο είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Στις 20 Οκτωβρίου τα κρούσματα έφτασαν σε ρεκόρ 18.000, αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος σε σχέση με τον υψηλότερο που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο κύμα την άνοιξη.

Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο Βέλγιο διπλασιάζεται κάθε οκτώ ημέρες, και χθες ανερχόταν σε 809, με 5.260 ανθρώπους συνολικά να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Οι 2.000 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το Βέλγιο ενδέχεται να γεμίσουν μέσα σε δύο εβδομάδες, αν συνεχιστεί η τρέχουσα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Στην Πολωνία οι αρχές ζήτησαν από τος πολίτες να εγκαταλείψουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμένουν στις οικίες τους καθώς ολόκληρη η χώρα αποτελεί πλέον μια “κόκκινη ζώνη”. Τα νέα μέτρα προβλέπουν κλείσιμο δύο εβδομάδων για δημοτικά σχολεία, εστιατόρια, και γυμναστήρια, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παραγγέλνουν φαγητό μόνο το σπίτι τους. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις περιορίζοντα σε πέντε άτομα, ενώ σε γάμους, βαπτίσεις και σε άλλα…. ληξιαρχικά γεγονότα, θα υφίστανται αυστηροί περιορισμοί.

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την απαγόρευση πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών το βράδυ και ενίσχυσε το όριο στις δημόσιες συγκεντρώσεις. Οι πωλήσεις αλκοόλ θα απαγορευθούν μετά τις 10 μ.μ. – ένα μέτρο που θα διατηρηθεί έως τις 2 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων.

Τα κράτη της Βαλτικής και συγκεκριμένα η Λετονία, και η Λιθουανία, χώρες που κατέγραψαν ρεκόρ μολύνσεων την Παρασκευή, εφάρμοσαν νέα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού, συμπεριλαμβανομένων ορίων για τον αριθμό των συμμετεχόντων που επιτρέπονται σε δημόσιες εκδηλώσεις. Οι αρχές της Λετονίας ανακοίνωσαν περιορισμό στις δημόσιες συγκεντρώσεις, 10 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 100 σε εξωτερικούς, ενώ η Λιθουανία, με πληθυσμό 2,8 εκατομμυρίων, κατέγραψε πάνω από 9.000 περιστατικά και 129 θανάτους και επιβάλει επίσης νέους αυστηρούς περιορισμούς για να αποφύγει ένα γενικό lockdown.