Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025 17:00
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Interpol: Συναγερμός για «χτύπημα» του οργανωμένου εγκλήματος στα εμβόλια






Η Interpol προειδοποιεί ότι δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι πιθανόν να βάλουν στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19, καθώς και ότι θα επιδιώξουν να πουλήσουν πλαστά εμβόλια.

Η Interpol εξέδωσε σήμερα παγκόσμιο συναγερμό προς τις 194 χώρες μέλη, προειδοποιώντας τις να προετοιμασθούν για επιθέσεις δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος στα εμβόλια, επιθέσεις τόσο φυσικές όσο και online.

«Καθώς οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για την διανομή των εμβολίων, εγκληματικές οργανώσεις σχεδιάζουν να διεισδύσουν και να διαταράξουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας. Τα εγκληματικά δίκτυα θα στοχεύσουν επίσης ανυποψίαστους πολίτες μέσω πλαστών ιστότοπων και ψευδών θεραπειών, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία τους, ακόμη και για την ζωή τους», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Interpol Γιούργκεν Στοκ.

«Είναι απαραίτητο οι αρχές για την επιβολή του νόμου να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένες για μια επίθεση όλων των ειδών εγκληματικής δραστηριότητας που συνδέονται με το εμβόλιο Covid-19», συμπλήρωσε.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι οι εγκληματικές συμμορίες είναι επίσης πολύ πιθανό να ξεκινήσουν την παράλληλη παραγωγή και διανομή «μη εξουσιοδοτημένων και παραποιημένων» κιτ τεστ κορωνοϊού, καθώς τα διεθνή ταξιδιωτικά γραφεία, οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρχές μετανάστευσης απαιτούν ολοένα και περισσότερο από τους επιβάτες να παρουσιάζουν τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Η Interpol προειδοποίησε επίσης το κοινό να προσέξει ιδιαίτερα όταν επισκέπτεται το διαδίκτυο για αναζήτηση ιατρικού εξοπλισμού ή φαρμάκων, τονίζοντας ότι οι χρήστες αντιμετωπίζουν κίνδυνο όχι μόνο από δυνητικά απειλητικά για τη ζωή προϊόντα, αλλά και από απειλές στον κυβερνοχώρο.

Μια ανάλυση από τη μονάδα εγκλήματος της Interpol στον κυβερνοχώρο σε περίπου 3.000 διαδικτυακούς ιστότοπους φαρμακευτικών προϊόντων που είναι ύποπτοι για πώληση παράνομων προϊόντων έδειξε ότι περισσότεροι από 1.700 περιείχαν κακόβουλο λογισμικό ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) ή spam.

«Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί, δύσπιστοι και ασφαλείς, καθώς υπάρχουν προσφορέ που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές», ανέφερε η διεθνής υπηρεσία.