Η ιταλική κυβέρνηση προχωρά στο άμεσο κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.
Το συγκεκριμένο μέτρο που αποφασίστηκε σήμερα, στη διάρκεια συνεδρίασης στο Palazzo Chigi, στο επίσημο πρωθυπουργικό μέγαρο της Ιταλίας, θα έχει διάρκεια μέχρι τα μέσα Μαρτίου και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες.
Για να καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση, η ιταλική κυβέρνηση βασίστηκε στη γνώμη επιστημονικής επιτροπής, η οποία είχε προτείνει από την Τρίτη το λουκέτο σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις για ένα μήνα.
Επιπλέον, στηρίχθηκε στη θέση του υπουργού Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντζα, ο οποίος υπεραμύνθηκε του κλεισίματος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Η υπουργός Παιδείας, Λουτσία Ατζολίνα ανέφερε, πάντως, πως η απόφασηγια το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο σύνολο της χώρας, δεν είναι οριστική. «Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση, δεν υπάρχει κλείσιμο μέχρι αυτή την ώρα. Έχουμε ζητήσει τη γνώμη ειδικής τεχνικής-επιστημονικής επιτροπής για το ζήτημα των σχολείων και των πανεπιστημίων. Η απόφαση θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ώρες».
Η απόφαση για το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων έφερε αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών, που θα υποχρεωθούν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτιμ λόγω των κλειστών σχολείων».
Στο μεταξύ, οι νεκροί στη χώρα από τον κορωνοϊό έχουν φτάσει στους 79, τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί φτάνουν στα 2.263, ενώ έχουν καταγραφεί και 160 περιπτώσεις ασθενών που έχουν αναρρώσει.
Κινεζική έρευνα: Ο κορωνοϊός έχει… δύο στελέχη
Δύο στελέχη του κορωνοϊού εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο με το 70% των ασθενών να έχουν νοσήσει από τον πιο επιθετικό και μεταδοτικό «τύπο».
Ερευνητές από το Πεκίνο και τη Σαγκάη μελέτησαν 103 δείγματα του κορωνοϊού και εντόπισαν δύο στελέχη του: το L και το S . Το πρώτο L είναι το πιο κοινό και πιο επιθετικό, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail».
Ο «Covid- 19» έχει μεταλλαχθεί σε τουλάχιστον δύο ξεχωριστά στελέχη από τότε που ξεκίνησε η επιδημία στην πόλη Ουχάν τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες.
Τουλάχιστον 93.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε όλο τον κόσμο και σχεδόν 3.200 έχουν πεθάνει, ενώ 50.000 έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Πεκίνο και τη Σαγκάη δήλωσε ότι το 70% των ασθενών είναι φορείς του πιο επιθετικού στελέχους του ιού, το οποίο ήταν στην κορύφωσή του στις αρχές Ιανουαρίου. Την εποχή αυτή είναι πιο σύνηθες το ήπιο στέλεχος του ιού, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.
Το γεγονός ότι ο κορωνοϊος μπορεί να μεταλλαχθεί μπορεί να δυσκολέψει την παρακολούθηση ή τη θεραπεία αυξάνοντας τις πιθανότητες για τους ασθενείς να νοσήσουν για δεύτερη φορά, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Προειδοποιούν πάντως ότι, η μελέτη τους που ανίχνευσε τη μετάλλαξη του Covid-19 χρησιμοποίησε μικρή ποσότητα δεδομένων – 103 δείγματα – κατά συνέπεια απαιτείται περαιτέρω έρευνα.