Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024 15:18
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία – Το σχέδιο για να «αντέξουν»






Την ύστατη μάχη να θωρακίσουν το σύστημα υγείας πριν από το μεγάλο κύμα των κρουσμάτων του κορονοϊού που αναμένεται σε δύο με τρεις εβδομάδες δίνουν οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές. Αλλωστε το ήδη κουρασμένο σύστημα υγείας δοκιμάζεται με τον πιο σκληρό τρόπο, αφού θα κληθεί να σηκώσει το βάρος όλων των περιστατικών, έχοντας μάλιστα ένα ήδη κουρασμένο ιατρονοσηλευτικό δυναμικό.

Γι’ αυτό και το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που μπορούν να βοηθήσουν στο να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενεργοποιεί και όλες τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των περιστατικών και να μη μεταβαίνουν στα νοσοκομεία οι ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας, που συντονίζεται από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, ενεργοποιεί εντός της εβδομάδας τα Κέντρα Υγείας, τα οποία συνεπικουρούμενα από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα κληθούν να δεχθούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όταν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και πρέπει να εξετασθούν.

Η εξέταση των δειγμάτων
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του «Εθνους της Κυριακής» έλεγαν ότι ήδη ενεργοποιούνται μέσα στην εβδομάδα 10 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, τα οποία θα συνεργάζονται με τις κοντινές τους ΤΟΜΥ, ώστε να λαμβάνουν δείγμα προς εξέταση από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα κορονοϊού.

Να υπενθυμιστεί ότι τα τελευταία 24ωρα το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην εξετάζονται όλα τα δείγματα των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα και σπεύδουν στα νοσοκομεία, παρά μόνο εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν σοβαρή συμπτωματολογία.

Οι ειδικοί κρίνουν άλλωστε πως όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, επιδημιολογικά δεν συμβάλλει σε κάτι η εργαστηριακή εξέταση, αρκεί ο ασθενής να παραμείνει στο σπίτι του για να μη μεταδώσει τον ιό. Με την ενεργοποίηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να αποσυμφορηθούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία αναφοράς, όπου και μεταβαίνουν τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για να εξετασθούν τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά.

Ταυτόχρονα ξεκινά μέσα στην εβδομάδα η μετακίνηση προσωπικού προκειμένου να ενισχυθούν σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον τα νοσοκομεία αναφοράς και ειδικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οπως μεταφέρουν πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», ήδη έχει δοθεί εντολή από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας σε όλους τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να μεταφερθεί προσωπικό από τα χειρουργικά τμήματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και στους θαλάμους που έχουν δημιουργηθεί για τη νοσηλεία των περιστατικών με κορονοϊό. Αλλωστε οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν διακοπεί, με εξαίρεση τις επείγουσες, και θεωρείται ότι το προσωπικό των χειρουργείων μπορεί να αντεπεξέλθει στις εντατικές.

Διαδικασίες-εξπρές
Εξάλλου, το επικουρικό προσωπικό που αναμένεται να προσληφθεί τις επόμενες ημέρες με διαδικασίες-εξπρές εκτιμάται ότι θα χρειασθεί κάποιο διάστημα για να εκπαιδευθεί. Η μεταφορά του προσωπικού πάντως θα γίνει κυρίως για να λειτουργήσουν οι νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που ήδη ετοιμάζονται. Αλλωστε εκεί εστιάζεται και το πρόβλημα μέχρι στιγμής, καθώς ανεξάρτητα από τον κορονοϊό, σε καθημερινή βάση είναι σε αναμονή περίπου 45-50 ασθενείς με διάφορα νοσήματα, που χρειάζονται εντατική νοσηλεία.

Παράλληλα, οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επιλέξει ήδη τα νοσοκομεία που παρουσιάζουν μικρή πληρότητα, ώστε να μεταφερθούν εργαζόμενοι και από αυτά προς τα νοσοκομεία αναφοράς και τους ειδικούς θαλάμους και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Τα επόμενα 24ωρα θα τεθούν σε λειτουργία, όπως λένε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», και 50 κλίνες σε ΜΕΘ, οι οποίες έχουν ήδη ετοιμασθεί και εξοπλισθεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που υπήρχε ήδη στο ΕΣΥ. Βρίσκονται τόσο στην περιοχή της Αττικής, όπως στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης έχουν εξασφαλισθεί, έπειτα από συνεχείς συναντήσεις με τους «κλινικάρχες» και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, 80 κρεβάτια σε εντατικές ιδιωτικών νοσοκομείων, όπου και θα μεταφερθούν άμεσα ασθενείς που σήμερα βρίσκονται στη λίστα αναμονής για εντατική και πάσχουν από διάφορα νοσήματα και όχι από κορονοϊό.

Οι ασθενείς δεν θα καταβάλλουν καθόλου χρήματα από την τσέπη τους, αφού αυτά τα κρεβάτια στις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα έχουν δεσμευθεί για το ΕΣΥ και οι κλινικές θα αποζημιωθούν ανεξάρτητα από την έως τώρα συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ (χωρίς clawback). Ακόμη, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές, έχει συμφωνηθεί να διατεθούν άλλες 50 κλίνες σε ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, όταν αυτές χρειασθούν, εφόσον αυξηθούν δραματικά τα κρούσματα. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξουν διαθέσιμες 130 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από τις 581 που υπάρχουν ήδη στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Κραδασμοί
Το δημόσιο σύστημα υγείας πάντως, εάν δεν τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης τόσο των υποδομών όσο και του προσωπικού, είναι πιθανόν να καταρρεύσει εάν η χώρα μας βρεθεί, για παράδειγμα, στη δραματική θέση της Ιταλίας. Και όπως φαίνεται, το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, αφού ήδη και προ περιόδου κορονοϊού παρουσίαζε έντονα σημάδια κόπωσης. Οπως άλλωστε έχει επισημάνει και ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής: «Φοβόμαστε όλοι την κάμψη του ανθρώπινου δυναμικού».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, από την πλευρά του αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Το αν θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας μας, το οποίο είναι ούτως ή άλλως δοκιμαζόμενο λόγω της κρίσης εδώ και πολλά χρόνια, θα εξαρτηθεί από το πώς εμείς οι πολίτες θα διαχειριστούμε το ζήτημα. Συγκεκριμένα απαιτείται πειθαρχία στις οδηγίες των αρμοδίων φορέων με θρησκευτική ευλάβεια. Δεν έχει νόημα, για παράδειγμα, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό στα σχολεία των μαθητών και να τον συναντούμε στις καφετέριες ή αλλού.

Δεδομένων των αντοχών του συστήματος, π.χ. όσον αφορά στις κλίνες ΜΕΘ και κάποιων εκτιμήσεων ως προς τη διασπορά του ιού, το στοιχεία που πρέπει να κερδηθούν είναι να απλωθούν τα περιστατικά στον χρόνο, προκειμένου αυτή η πίεση που θα ασκηθεί από τους νοσούντες να μην υπερβεί τις αντοχές του συστήματος. Είναι κρίμα η δική μας συμπεριφορά να υπονομεύσει τις προσπάθειες τις τεράστιες των λειτουργών του συστήματος υγείας».

Σε «καραντίνα» μετά τα φάουλ η Γιαμαρέλλου
Δεν αποκλείεται να δούμε αλλαγές στην αρμόδια Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας (Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες) εντός των ημερών, καθώς όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου έπειτα από τα δύο συμβάντα που κατεγράφησαν εν μέσω κρίσης κορονοϊού.

Το ένα συμβάν αφορά στη γνωστή υπόθεση με τις δηλώσεις της κυρίας Γιαμαρέλλου για τη Θεία Κοινωνία, όπου δήλωσε ότι η ίδια θα κοινωνήσει, αφού ο ιός δεν μεταδίδεται. Το δεύτερο συμβάν αφορά στην καταστρατήγηση των εντολών του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο μόνος επιστήμονας που μπορεί να μιλά για τον αριθμό των κρουσμάτων και τις λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδίου είναι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Αντίθετα, η κυρία Γιαμαρέλλου εμφανίστηκε την περασμένη Πέμπτη σε τηλεοπτική εκπομπή, δημοσιοποιώντας μάλιστα στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων πριν από την επιτροπή, τα οποία δεν συνέπιπταν με τα επίσημα που ανακοινώθηκαν τελικά από τον κ. Τσιόδρα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έλεγαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι αυτό ήταν το δεύτερο λάθος, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα για να αποπεμφθεί από την επιτροπή των ειδικών.