Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025 22:41
ΒόλοςΤοπικά

Κορωνοϊός – Μαγνησία: «Καμπάνες» σε επιχειρήσεις για παράνομη λειτουργία – Νέα μορφή μαύρης εργασίας






Λαβράκια έβγαλαν οι επισταμένοι έλεγχοι των επιθεωρητών Εργασίας στον Βόλο σε επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε αναστολή λόγω του δεύτερου lockdown, καθώς στην «τσιμπίδα» πιάστηκαν ορισμένες, που δέχονταν… πελάτες από την πίσω πόρτα.

Ταυτόχρονα οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παραβιάσεις της νομοθεσίας περί αναστολής σύμβασης έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, πριν καλά – καλά ξεκινήσει το δεύτερο lockdown. Ακριβώς όπως και στην πρώτη καραντίνα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που έβγαλαν μισθωτούς σε αναστολή εργασίας και ακολούθως τους κάλεσαν να εργαστούν κανονικά. Είναι η νέα μορφή μαύρης εργασίας που εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορωνοϊού, επισημαίνουν τα συνδικάτα τα οποία ζητούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν εντατικούς ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα όπου καταγράφεται αυθαιρεσία. Επειδή ανάλογες περιπτώσεις είχαν καταγραφεί και στην πρώτη καραντίνα, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αυτή τη φορά ήταν πιο προετοιμασμένοι.

Τοπικά δύο συνεργεία Επιθεωρητών του Σώματος Εργασίας βρίσκονται κάθε μέρα στον δρόμο ελέγχοντας επιχειρήσεις, είτε αφού έχει προηγηθεί καταγγελία και αναφορά από εργαζόμενο, είτε μέσω μίας διαδικασίας δειγματοληπτικής που ξεκινά από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπου φιλτράρονται οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει καθεστώς αναστολής, ως πληττόμενες από την κρίση.

Από τους ελέγχους που έγιναν μέχρι προχθές Παρασκευή επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα σε δέκα επιχειρήσεις. Σε τρεις τουλάχιστον από αυτές μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο έλεγχος παραπέμπει σε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Μόλις οι επιχειρηματίες αντιλήφθηκαν ότι έξω από την επιχείρηση βρίσκεται κλιμάκιο ελεγκτών κλείδωσαν τις πόρτες για να μη γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει μέσα προσωπικό που εργάζεται. Ζητήθηκε η συνδρομή της Αστυνομίας για να ανοίξουν οι πόρτες και να ακολουθήσει ο έλεγχος ο οποίος φυσικά ολοκληρώθηκε με την επιβολή «καμπάνας». Είχε προηγηθεί καταγγελία ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παρ’ ότι κλειστές απασχολούν προσωπικό και πελάτες οι οποίοι εισέρχονται από την …πίσω πόρτα, αν και με βάση τους ΚΑΔ που διαθέτουν δεν θα έπρεπε αφενός να λειτουργούν, αφετέρου έχουν δηλώσει στο ΕΡΓΑΝΗ το προσωπικό τους σε αναστολή.

Νέα μορφή μαύρης εργασίας

«Στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων ANTI-COVID-19 της ΓΣΕΕ έχουμε ήδη δεχτεί, πολλές καταγγελίες εργαζόμενων, που αναφέρουν πως εργοδότες τους απασχολούν, εκδίδοντας ψευδείς βεβαιώσεις μετακίνησης, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή είναι εντελώς ανασφάλιστοι», τόνισε ο γραμματέας Τύπου και Δημόσιων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο, οι πρώτες καταγγελίες της δεύτερης καραντίνας αφορούν κυρίως μισθωτούς από κλάδους όπως εστίασης για εργαζόμενους που απασχολούνται σε take away και delivery, ταχυμεταφορές και παροχής υπηρεσιών φύλαξης.

Σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου της ΓΣΕΕ ανάλογες περιπτώσεις είχαν καταγραφεί και στην πρώτη καραντίνα, με αρκετούς εργαζόμενους να καταγγέλλουν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά την διάρκεια της αναστολής.

Αψηφούν τα πρόστιμα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις επιχειρήσεις που θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης και έπειτα τους υποχρεώνουν να εργάζονται, επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο υπολογίζεται ανά εργαζόμενο που εργάζεται παρότι είναι σε αναστολή. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στη διάρκεια της αναστολής σύμβασης εργασίας, ο εργαζόμενος δεν παρέχει εργασία και ο εργοδότης δεν καταβάλλει μισθό. Οι εργοδότες μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, ενώ κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου, απαγορεύονται οι απολύσεις για το σύνολο του προσωπικού.

Εντολή για εντατικούς ελέγχους

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν  ότι οι έλεγχοι στον Βόλο θα συνεχιστούν από τα συνεργεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις που σχετίζονται ειδικά με την πανδημία του κορωνοϊού και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποστέλλονται στο υπουργείο εργασίας η παραβατικότητα δεν ξεπερνάει το 2% στο κομμάτι που αφορά στην αναστολή λειτουργίας. Οσον αφορά στους ελέγχους για τις εργασιακές σχέσεις έχουν επίσης βεβαιωθεί σοβαρές παραβάσεις που αφορούσαν στην ανασφάλιστη ή υποδηλωμένη εργασία.

Πηγή: εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ