Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 15:16
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Με τρεις αλλαγές το Μητρώο καταγραφής θανάτων






Στην τελική διαμόρφωση βρίσκεται το πρωτόκολλο καταγραφής των covid θανάτων στη χώρα μας. Η συζήτηση για θανάτους «από» ή «με» κορωνοϊό, που είχε ανοίξει στην επιστημονική κοινότητα από τις αρχές του καλοκαιριού, ολοκληρώθηκε με την κατάρτιση συγκεκριμένων κριτηρίων με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα. Ήταν μια συζήτηση που απασχόλησε πολύ όμως και την κοινή γνώμη και πυροδότησε έντονες συζητήσεις και σε πολιτικό επίπεδο για τον υψηλό ή μη αριθμό νεκρών λόγω της επιδημίας.

Ο διαχωρισμός όσων πεθαίνουν «από» covid και «με» covid είχε προαναγγελθεί τον περασμένο μήνα από μέλη του ΕΟΔΥ και από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικοί εξηγούσαν πως για να θεωρηθεί κάποιος νεκρός λόγω covid, θα πρέπει να έχει επιβεβαιωμένη μόλυνση, να έχει εκδηλώσει λοίμωξη του αναπνευστικού, πχ πνευμονία και να έχει λάβει αντιική θεραπεία για την αντιμετώπισή της. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι με βάση αυτά τα κριτήρια τουλάχιστον το 50% των θανάτων δεν οφείλεται στον κορωνοϊό.

Ωστόσο, ουδέν αποτυπώνεται προς το παρόν στις επιδημιολογικές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όπως αναμενόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενσωμάτωση των κριτηρίων και η νέα ταξινόμηση των ασθενών που καταλήγουν εξαιτίας της λοίμωξης covid και εξαιτίας άλλου προβλήματος υγείας αλλά έχοντας διαγνωστεί με κορωνοϊό, θα γίνεται από την ΗΔΙΚΑ, η οποία επεξεργάζεται τα στοιχεία των Μητρώων Ασθενών COvid. Το αν θα περιλαμβάνονται και στην έκθεση του ΕΟΔΥ δεν έχει αποσαφηνιστεί – σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολιτική απόφαση.

Το μόνο νέο στοιχείο που προστέθηκε στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Οργανισμού είναι ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που κατέληξαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία της επιβεβαίωσης της μόλυνσης τους.

Ειδικότερα, αναφέρεται, όπως σε κάθε εβδομαδιαία έκθεση, ο συνολικός αριθμός των νεκρών, που κατά το διάστημα 29 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου ήταν 180, και προσδιορίζεται πόσοι από αυτούς απεβίωσαν μετά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα. Για την συγκεκριμένη εβδομάδα οι ασθενείς με κορωνοϊό που κατέληξαν τουλάχιστον 29 ημέρες μετά την εργαστηριακή θετική διάγνωση, ήταν 38 και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ αποτελούν το 21% του συνόλου.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το στοιχείο, δηλαδή ο θάνατος που επέρχεται μέσα σε 28 ημέρες μετά την επιβεβαίωση της μόλυνσης, αποτελεί το βασικό κριτήριο για την καταγραφή των νεκρών λόγω κορωνοϊού στη Βρετανία. Όσοι ασθενείς καταλήγουν μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος δεν θεωρούνται και δεν υπολογίζονται ως νεκροί λόγω COvid. Ήταν μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, τον περασμένο Δεκέμβριο για να μιλήσει για τα διαφορετικά μοντέλα καταγραφής των νεκρών της επιδημίας στην Ευρώπη, με αφορμή αιτιάσεις για τον υψηλό αριθμό νεκρών στη χώρα μας.

Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι ακόμη κι αν δεν εμφανίσει κάποιος πνευμονία που να οδηγήσει σε διασωλήνωση και πιθανότατα σε θάνατο λόγω covid, η μόλυνση και στη συνέχεια η λοίμωξη covid καταφέρνει δυνατά «χτυπήματα» στους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους οδηγώντας τους σε μία μοιραία διαδρομή χωρίς επιστροφή. Άλλωστε, η λοίμωξη covid-19 έχει αποδείξει ότι είναι μία πολυσυστηματική νόσος που μπορεί να πλήξει και να απορρυθμίσει πολλά συστήματα του οργανισμού. Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί μία «γκρίζα» ζώνη, καθώς μπορεί για παράδειγμα ένας ανοσοκατασταλμένος να μην κατέληγε εάν δεν νοσούσε με covid.