Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 14:43
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Μειώνονται οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, καμπανάκι ειδικών να εμβολιαστούν οι άνω των 55






Τη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης ανά περιφερειακή ενότητα με τον αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε μεγάλες ηλικίες επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου παρατήρησε πως τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μείωση της διάδοσης. Ωστόσο, όπως είπε, τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να παρακολουθούμε τον νέο αριθμό κρουσμάτων, αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Θα δούμε κάθετη αύξηση των τεστ, λόγω των self test που γίνονται σε μαθητές αλλά και των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως οι κινητές μονάδες θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους πολίτες, είτε παιδιά που θέλουν να επαληθεύσουν το self test που βγήκε θετικό.

Σε ένα περιβάλλον με αυξημένο έλεγχο και μείωση της θετικότητας, θα δούμε ενδεχομένως αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. «Είναι λογικό να παρατηρηθεί περαιτέρω μείωση της θετικότητας στο 1,5% περίπου», είπε η καθηγήτρια.

Ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά των self test

Η Β. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, όπου φαίνεται πως η θετικότητα των self test συμβαδίζει με αυτή των εργαστηριακών ελέγχων ανά περιφέρεια.

«Η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικού κρούσματος προστατεύει αποτελεσματικά και αποτελεί σημαντικό όπλο δημόσιας υγείας», επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Αναφορικά με τη μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων, αυτή αυξάνεται σταδιακά. Σήμερα, 53% των νέων διαγνώσεων αφορά άτομα μεγαλύτερα των 35 ετών.

Δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους
Εξ αυτών, 20%-21% αφορά σε παιδιά και εφήβους, ποσοστό που παραμένει σταθερό από τον Ιούλιο. Ωστόσο, όπως είπε, ενδέχεται να παρατηρηθεί μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα λόγω της αύξησης των self test και της κινητικότητας με το άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν μέσω self test 212 ασυμπτωματικά παιδιά, ηλικίας 5-17 ετών, ποσοστό περίπου 20% του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνει πως σήμερα η ενδοοικογενεική διασπορά αποτελεί το συχνότερο αίτιο μετάδοσης.

Η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σήμερα σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Ευρυτανία, Αργολίδα και Ηλεία.

Ωστόσο, δεν παρατηρείται αύξηση του φορτίου σε περιοχές με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη.

Όπως είπε η καθηγήτρια, φαίνεται πως υπάρχει απόλυτη συσχέτιση, γραμμική σχέση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων, σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Παραθέτοντας στοιχεία από την επιδημιολογική εικόνα σε Αργολίδα και Πιερία, όπου έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ο αριθμός των κρουσμάτων άνω των 55 ήταν μεγαλύτερος στην Πιερία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μόλις 40%, σε σχέση με την Αργολίδα, όπου το 53% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, η Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε αντίστοιχο παράδειγμα και για την Αττική. Έτσι, στη Δυτική Αττική, την περιοχή με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Η καθηγήτρια κατέληξε πως είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο το γεγονός πως η εμβολιαστική κάλυψη άνω των 60 ετών παραμένει σταθερή και δεν αυξάνεται. Αντίθετα, σχολίασε θετικά τη σταθερά αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων και την κάλυψη των φοιτητών, που ήδη ξεπερνά το 73%.

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, όπου νοσηλεύονται 2.172 ασθενείς Covid στα νοσοκομεία. Ο μέσος όρος νέων εισαγωγών μειώθηκε στις 207 εισαγωγές ανά ημέρα, όμως το 68% των νοσηλευόμενων αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Rt υπολογίζεται πλέον στο 0,84, κάτω του 1, ενώ οι ειδικοί υπολογίζουν πως θα συνεχίσουμε ως στα μέσα Οκτωβρίου να έχουμε έναν σταθερό αριθμό διασωληνωμένων.

Μαγιορκίνης: Σημαντική μείωση των θανάτων από κορωνοϊο μετά από πολύ καιρό

Στο γεγονός ότι στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων κορωνοϊού έδειξε σημαντική βελτίωση για τρίτη εβδομάδα στη σειρά, αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση μετά από καιρό», με περίπου 18% λιγότερους νεκρούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για τρίτη συνεχή εβδομάδα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, που σημείωσε ακόμη ότι «αναμένεται μια μικρή αύξηση της μεταδοτικότητας, λόγω του περισσότερου χρόνου που περνάμε σε κλειστούς χώρους».

«Το φετινό φθινόπωρο έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με λιγότερο κοινωνικό κόστος», πρόσθεσε.

Ο επίκουρος καθηγητής ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αριθμούς της πανδημίας στον κόσμο και στην Ευρώπη, για την οποία είπε ότι «η επιδημία δείχνει τάσεις ύφεσης, αλλά 3% αύξηση στους θανάτους, που ήταν μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα». Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 26 είχαν βελτίωση στην εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.