Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024 09:04
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Νέα πειραματική θεραπεία με «κοκτέιλ» δύο φαρμάκων αφήνει υποσχέσεις






Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι μία νέα θεραπεία που δοκιμάστηκε κατά του κορωνοϊού και βασίζεται στον συνδυασμό δύο φαρμάκων, μολονότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, καθώς φαίνεται να «φρενάρει» δραστικά την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα σε ποσοστό έως 99,5%.

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση εστιάζει στο να αντιμετωπίσει όχι άμεσα τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 αλλά τη βλάβη που αυτός προκαλεί στα κύτταρα. Η μέθοδος, προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και εάν αποδειχθεί ασφαλής στους ανθρώπους θα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της Covid-19 και θα επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών.

Όταν κάποιος μολύνεται από τον κορωνοϊό, ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα και τα χρησιμοποιεί για να αναπαραχθεί. Τα έως τώρα αντι-ιικά φάρμακα, όπως η ρεμδεσιβίρη, στοχεύουν τον ίδιο τον ιό, όμως αυτήν τη φορά η προσοχή των επιστημόνων εστιάστηκε στην αντίδραση των μολυσμένων κυττάρων του σώματος. Μάλιστα, επειδή ο κορωνοϊός χρειάζεται την ίδια κυτταρική αντίδραση για να αναπαραχθεί, άσχετα με την παραλλαγή του, η νέα θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική και απέναντι σε νέα στελέχη που θα προκύψουν μελλοντικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Νερέα Ιριγκογιέν του Τμήματος Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», ανέφεραν ότι «ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ενεργοποιεί μία απόκριση στα κύτταρά μας, που λέγεται αντίδραση της μη-αναδιπλωμένης πρωτεΐνης (UPR) και η οποία του επιτρέπει να αναπαράγεται».

Όπως είπε η δρ Ιριγκογιέν, «χρησιμοποιώντας φάρμακα, μπορέσαμε να αναστρέψουμε την ενεργοποίηση αυτού του συγκεκριμένου κυτταρικού “μονοπατιού” της UPR. Ήταν εντυπωσιακό ότι αυτό μείωσε σχεδόν πλήρως τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στα κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι η μόλυνση δεν ήταν πια δυνατό να εξαπλωθεί σε άλλα κύτταρα. Αυτή η μέθοδος έχει μεγάλες δυνατότητες να αποτελέσει μία νέα αντι-ιική στρατηγική κατά του SARS-CoV-2».

Τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα Ceapin-A7 και KIRA8. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι αυτός ο φαρμακευτικός συνδυασμός έχει μεγάλη δράση πάνω στην αναπαραγωγή του κορωνοϊού. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το «κοκτέιλ» δεν θα αποτρέπει την αρχική λοίμωξη κάποιου, αλλά η νόσος θα εξελίσσεται πιο ήπια και η αποδρομή της θα είναι πιο σύντομη.

Το επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε τρωκτικά, ενώ οι επιστήμονες θέλουν να δουν κατά πόσο η θεραπεία «δουλεύει» και εναντίον άλλων ιών και ασθενειών, όπως η πνευμονική ίνωση και οι νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες ενεργοποιούν παρόμοια αντίδραση UPR μέσα στα κύτταρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ