Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024 05:55
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: O ιός καλπάζει, ο συνωστισμός συνεχίζεται – Ειδικοί και κυβέρνηση αποκαλύπτουν τα μέτρα που εξετάζονται






Την ώρα που το δεύτερο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού σαρώνει την Ελλάδα, με τα κρούσματα να είναι καθημερινά πάνω από 300 και την κυβέρνηση να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να μπορέσει να διακόψει τη διασπορά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν να συνωστίζονται στις πλατείες αδιαφορώντας για την προσπάθεια που κάνουν οι συμπολίτες του για να περιορίσουν την πανδημία.

Στην Αττική, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι και τις 4 Οκτώβρη μπαίνει λουκέτο από τις 12 ως και τις 5 το πρωί σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την ίδια στιγμή που σε 11 περιοχές θα ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ σε άλλες περιορίζεται ο αριθμός των ατόμων σε δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Παρά τα παραπάνω μέτρα για τον κοροναϊό, χτες αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε σε Εξάρχεια, Παγκράτι αλλά και Μοναστηράκι ακόμη και όταν τα περίπτερα έπρεπε να κλείσουν.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη οι εικόνες από το  ξέφρενο ξεφάντωμα στα Λαδάδικα αλλά και τον συνωστισμό σε θεατρική παράσταση είναι αποκαρδιωτικές.

 

Συνωστισμός στις πλατείες – Νέα μέτρα εξετάζουν οι ειδικοί.

Κι ενώ μερικοί επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα στις συμβουλές των ειδικών, οι λοιμωξιολόγοι μιλούν για τα νέα μέτρα που έχουν στη φαρέτρα τους, τονίζοντας πως στην παρούσα φάση ύψιστης σημασίας αποτελεί η προστασία των ευπαθών ομάδων αλλά και των πολιτών άνω των 65 ετών.

Εξετάζεται ο περιορισμός μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών

Αν το επιβάλει η κατάσταση θα ζητηθεί να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών, τόνισε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό Νίκος Σύψας.

Όπως δήλωσε,  μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το σχέδιο υπάρχει, ωστόσο η επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμα εισηγήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες άνω των 65 αλλά οι νέοι που μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες άνω των 65 ετών.

Κικίλιας: Η καθολική χρήση μάσκας έχει πέσει στο τραπέζι των ειδικών

Την ίδια ώρα για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον περιορισμό τη διασποράς του κοροναϊού ρωτήθηκε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απαντώντας ότι «όσο βελτιώνονται οι δείκτες δεν θα τίθενται άλλα μέτρα.

Όσο δυσκολεύονται οι δείκτες και δεν προσέχουμε τόσο οι ειδικοί και οι επιστήμονες ενδεχομένως να πρέπει να βρουν και άλλα μέτρα για να προστατεύσουν την κοινωνία».

Όπως ο ίδιος δήλωσε «η συμβουλή που έδωσα στους γονείς μου είναι ότι πρέπει να προορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές συναναστροφές και να φοράνε μάσκα» ενώ σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα σημείωσε πως έχουν πέσει πολλά μέτρα στο τραπέζι μεταξύ αυτών και οι μάσκες παντού αλλά οι δείκτες θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Εξήγησε, πάντως, ότι «εισηγήσεις για τον κοροναϊό κάνει η επιτροπή, αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε στα μέτρα να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά».

Ιδιαίτερη προσοχή στους 65αρηδες

Παράλληλα εξέφρασε την στεναχώρια του για την «εικόνα ορισμένων που δεν σταθμίζουν τον κίνδυνο για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους».

Όσον αφορά, τέλος, τους 65αρηδες ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «προφανώς και πρέπει να προσέξουν γιατί η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη και έχουν χάσει τη ζωή τους 376 άνθρωποι με και η μέση ηλικία τους ήταν τα 78 έτη».

Έρευνα του ΑΠΘ: 180.000 κρούσματα  ως το τέλος του Δεκέμβρη

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησαν στο MEGA Σαββατοκύριακο για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα.

Έρευνα του ΑΠΘ μιλά για 18.000 κρούσματα στις 30 Σεπτεμβρίου και για πάνω από 138.000 στο τέλος Δεκεμβρίου. Επιπλέον αναφέρει πάνω από 1.844 θανάτους στη χώρα μας.

Ο κ. Δημόπουλος σχολιάζοντας την άνωθεν έρευνα, τόνισε ότι τα μαθηματικά μοντέλα είναι χρήσιμα προκειμένου να δίνουν κάποια θεωρητικά δεδομένα που μπορεί να προκύψουν και πως θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την πεποίθηση των πολιτών στην εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ είναι αναγκαίος ο έγκαιρος εμβολιασμός για την γρίπη, «οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να αρχίσουν να εμβολιάζονται άμεσα. Να βελτιώσουμε όπου μπορούμε τις συνθήκες συγχρωτισμού, έρχεται χειμώνας κι όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να αξιολογήσουμε και να πάρουμε όσα μέτρα είναι εφικτό για να αποφύγουμε μια εξέλιξη όπως αυτή που προβλέπει η έρευνα του κ. Σαρηγιάννη».

Από πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης στάθηκε στη χρησιμότητα των μοντέλων σε επίπεδο πρόληψης και συνειδητοποίησης, του «τι είναι πιθανό να συμβεί αν δεν εφαρμόσουμε καλά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί».

Αυτό που διαφοροποιεί του τι βλέπουμε σήμερα και τι θα δούμε τον χειμώνα είναι «η αλλαγή του καιρού, ο οποίος αυξάνει την μεταδοτικότητα και επιπλέον η αλλαγή του καιρού μας οδηγεί να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους».

«Βασική παράμετρος σε οποιοδήποτε μοντέλο είναι το ποσοστό εφαρμογής των μέτρων», τόνισε.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ο κ. Δημόπουλος, ανέφερε πως «όλα τα νοσοκομεία αναπτύσουν ή έχουν αναπτύξει μονάδες covid για επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα, υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη περισσοτέρων μονάδων, έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκύρηξης για θέσεις μόνιμου προσωπικού».