Hold στην υποχρέωση της Ελλάδας να πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως ήταν η υποχρέωση της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, έβαλε χθες στο Eurogroup όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «πέρασε» να μην μετρούν στο τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για φέτος οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση του ιού και του μεταναστευτικού.
Όπως ανακοίνωσε τις αμέσως επόμενες μέρες ανακοινώνονται από την ελληνική κυβέρνηση τα επιπρόσθετα νέα μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που απορρέουν από τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup και τα οποία έχει επεξεργαστεί ήδη η κυβέρνηση. Κάλεσε μάλιστα όλους τους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους πολίτες να επιδείξουν ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη για να ξεπεραστεί με το μικρότερο ατομικό και συλλογικό κόστος η δύσκολη αυτή περίοδος.
Στο επίκεντρο των μέτρων που ανακοινώνονται άμεσα, βρίσκεται η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει αναγκαστικά λόγω του ιού ή/και έχουν υποστεί απώλειες τζίρου, καθώς και ο προσδιορισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας του έκτακτου επιδόματος για τους εργαζόμενους που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με εντολή του Κράτους για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Το τελικό κόστος των μέτρων που λαμβάνονται δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αριθμοί «φουσκώνουν» μέρα με τη μέρα καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα. Η μεγάλη απειλή πλέον για την ελληνική οικονομία είναι η μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και το πόσο ισχυρή θα αποδειχθεί τελικά η καθίζηση του ελληνικού ΑΕΠ. Αν δηλαδή θα φθάσουμε στο σημείο να προσεγγίσουμε τα όρια της στασιμότητας ή της ύφεσης καθώς νοσούν κομβικοί κλάδοι στην ελληνική οικονομία και κυρίως ο τουρισμός που είναι η βαριά βιομηχανία, ή θα υποστούμε ένα ισχυρό σοκ και μια σημαντική επιβράδυνση ανακάμπτοντας έστω και με βραδύ ρυθμό στο δεύτερο εξάμηνο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το Eurogroup χθες εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία, από την εξάπλωση της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η υλοποίηση, άμεσα και συντονισμένα, ενός συγκροτημένου σχεδίου παρεμβάσεων, με στόχο τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της επιχειρηματικότητας, της ρευστότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και οι εν λόγω αποφάσεις καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες.
1.Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
2.Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας.
3.Τα κράτη-μέλη μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας άμεσα, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, τη λήψη δημοσιονομικών – κυρίως φορολογικών – μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας. Για την Ελλάδα αυτές οι δαπάνες εξαιρούνται του δημοσιονομικού αποτελέσματος.
4.Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλαμβάνονται συντονισμένες πρωτοβουλίες, συμπληρωματικές προς τα εθνικά μέτρα.
– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας.
– Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.
– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιεί όλα τα περιθώρια ευελιξίας στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εγκριτικές διαδικασίες.
Συμπερασματικά, τονίζει ο κ. Σταϊκούρας, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει πλέον τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να αναλάβει, άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoναϊού.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την θετική 5η αξιολόγηση της οικονομίας, ετέθη από την ελληνική πλευρά, και αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξαίρεσης επιπλέον – αυξημένων τελευταία – δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό η Ελληνική Κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει επιπρόσθετα, σημαντικά μέτρα που απορρέουν από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο.