Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024 04:44
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Οκτώ νέοι θάνατοι σήμερα μετά το χθεσινό θλιβερό ρεκόρ






Ολοένα και μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα μας. Ήδη σήμερα, έχουν καταλήξει οκτώ συμπολίτες μας, μετά το χθεσινό θλιβερό, ημερήσιο ρεκόρ των 41 θανάτων.

Ειδικότερα κατέληξαν:

– Δύο ασθενείς 83 και 72 ετών στο Παπαγεωργίου, που νοσηλεύονταν σε απλή κλίνη

– Μία 76χρονη στο Σωτηρία

– Ένας 77χρονος στον Ευαγγελισμό, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ

– Ένας 92χρονος που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

– Μία 70χρονη στο Ιπποκράτειο

– Μία 78χρονη στο Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας, η οποία φιλοξενούταν σε γηροκομείο στις Σέρρες πριν τη νοσηλεία της

– Ένας 96χρονος στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη.

Όλοι οι ασθενείς που κατέληξαν σήμερα έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 833.

Πιέζεται το ΕΣΥ

Τα όρια του δοκιμάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερως το τελευταίο διάστημα. Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο έγιναν 311 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, με τις 203 εξ αυτώ να εντοπίζονται σε δέκα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.

Οι ειδικοί παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας και ουσιαστικά έχουν στραμμένο το βλέμμα στο επόμενο διάστημα των 10-15 ημερών οπότε εκτιμούν πως θα σημειωθεί το peak του επιδημικού κύματος, προσβλέποντας όμως και στην τήρηση των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Μάλιστα, μια πρώτη θετική ένδειξη αποτελεί η πτωτική πορεία του δείκτη μετάδοσης Rt στη Θεσσαλονίκη, την οποία επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η οποία όμως δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη όπως διευκρίνισε και στον αριθμό των κρουσμάτων.

Μετά τη μείωση των κρουσμάτων θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευόμενων, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου. Με δεδομένο ότι στα νοσοκομεία, τόσο στις κλινικές covid-19 όσο και στις ΜΕΘ Covid-19, νοσηλεύονται πλέον σχεδόν 2.400 άνθρωποι και πως κατά μέσο τις τελευταίες επτά ημέρες, γίνονται 240 με 250 εισαγωγές την ημέρα, αντιλαμβάνεται κάποιος την τεράστια πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό πως από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα αυξήθηκαν οι κατειλημμένες κλίνες λόγω κορωνοϊού κατά 30%.

Η αποσυμπίεση θα αρχίσει τον Δεκέμβριο, που θα σταματήσει η αθρόα εισαγωγή νέων ασθενών στο ΕΣΥ, και η βαριά νοσηλεία που συνεπάγεται, με πιθανή ακόμη και τη διασωλήνωση ή και τον θάνατο.

Προς το παρόν, όμως, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθετε με εύληπτο και ήρεμο λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, “δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα αναφορικά με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Και αυτό γιατί, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες, συνεπώς οι ασθενείς μας αθροίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ στις επόμενες μέρες”.

Το προηγούμενο 24ωρο στις ΜΕΘ βρίσκονταν 280 ασθενείς, εκ των οποίων οι 265 διασωληνωμένοι. Από αυτούς οι 101 βρίσκονταν στην Αττική και οι 109 στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η “ανάσα” στο σύστημα υγείας

Οι ειδικοί επιχείρησαν να εξηγήσουν και τι σημαίνει για την καθημερινότητα των πολιτών το “τριψήφιο νούμερο” της επιδημίας. Τον “μαγικό” αριθμό που κατά πολλούς επιστήμονες θα κρίνει αν μπορεί η χώρα μας να ακολουθήσει την έξοδο από το lockdown.

“Το να πέσουμε σε τριψήφιο αριθμό είναι μία ανάσα στο σύστημα. Δημιουργεί μία ελπίδα, τέλος πάντων, ότι όλα πάνε καλά”  εξήγησε στη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Χαρρδαλίας, επισημαίνοντας πως “πρέπει να γίνει μία ποιοτική ανάλυση όλων αυτών των κρουσμάτων σε σχέση σε ποιες περιοχές είναι, ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, τι προκύπτει από την ιχνηλάτηση, τι μετακινήσεις έχουμε, τι clusters μπορεί να δημιουργήσουν ή όχι, αν τα clusters είναι στεγανοποιημένα. Όλα εκείνα τα κριτήρια που μας ακολουθούσαν όλους αυτούς τους μήνες, σε σχέση με την ποιοτική ανάλυση την των κρουσμάτων συνεχίζουν να υπάρχουν”.

Η μείωση σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εκλαμβάνεται ως μία μείωση που θα βοηθήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μην πιέζεται και σε επίπεδο διασωληνωμένων και ΜΕΘ, αλλά και των συνανθρώπων μας που δυστυχώς φεύγουν από αυτό τον ιό.