Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 03:11
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για το ξέσπασμα της Covid στην Κίνα – Καταρρέουν τα νοσοκομεία






Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί πλέον από το νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα. Οι εικόνες που έρχονται από την ασιατική χώρα είναι σοκαριστικές αφού τα κρούσματα υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ανά ημέρα ενώ την ίδια ώρα οι δομές υγείας είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Την ίδια στιγμή η έξαρση της γρίπης σε παγκόσμιο επίπεδο δοκιμάζει έτι περαιτέρω τις αντοχές του συστήματος υγείας. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, πολίτες βρίσκονται σε ράντζα μέχρι και στο πάτωμα με οξυγόνο, αναμένοντας πότε θα αδειάσει μία θέση έτσι ώστε να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα.

kina-nosokomeio-7

Σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής, η Κίνα άρχισε αυτόν τον μήνα να ‘ξηλώνει’ το αυστηρότερο στον κόσμο καθεστώς μέτρων για την COVID, θέτοντας την πληγείσα οικονομία της σε πορεία προς το πλήρες εκ νέου ‘άνοιγμα’ την επόμενη χρονιά. Η άρση των περιορισμών, που ήρθε ύστερα από εκτεταμένες διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, σημαίνει ότι η COVID εξαπλώνεται σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη και πιθανόν μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα, σύμφωνα με κάποιους ξένους ειδικούς. Η ταχύτητα με την οποία η Κίνα κατήργησε τους κανόνες για την COVID είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στο εύθραυστο σύστημα υγείας.

Η ασθένεια μεταξύ των νέων θα μπορούσε να επιδεινωθεί από άλλους αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του συνδυασμού γρίπης και RSV που έχει χτυπήσει σκληρά τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο Τζάστιν Λέσλερ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας στην Κίνα πρόσφατα συμβούλεψε τα νοσοκομεία να επαναπροσλάβουν συνταξιούχους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση περιπτώσεων covid καθώς και να αναπληρώσουν γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν μολυνθεί και οι ίδιοι.

Σχεδόν 1.000 μέλη του προσωπικού κλήθηκαν να επιστρέψουν σε θέσεις πρώτης γραμμής στη Γκουανγκζού, σύμφωνα με τοπικές αναφορές. Γιατροί και νοσηλευτές μεταφέρονται από μικρότερες πόλεις στο Πεκίνο, όπου οι αξιωματούχοι έχουν μετατρέψει αθλητικά στάδια που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως ως κεντρικά κέντρα καραντίνας για να λειτουργήσουν ως προσωρινοί πτέρυγες έκτακτης ανάγκης.

Στο Nanjing, περίπου 190 μίλια δυτικά της Σαγκάης, το Nanjing Drum Tower Hospital ανέφερε ότι οι μισοί από τους γιατρούς και ακόμη περισσότερες νοσοκόμες βρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια λόγω του Covid. Οι επισκέπτες δημοσίευσαν βίντεο από ένα άδειο φουαγιέ εισόδου με πινακίδες που έλεγαν ότι τα περισσότερα γκισέ ήταν προσωρινά κλειστά.

Οι πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Στην ανατολική Κίνα, το Wenzhou Medical University Second Affiliated Hospital ανέφερε σε δήλωση ότι ένας από τους φαρμακοποιούς του λιποθύμησε από κούραση ενώ βρισκόταν στη δουλειά στις 4 π.μ. Η Washington Post επαλήθευσε τρία βίντεο που έδειχναν ανθρώπους να συσσωρεύονται στους κοινόχρηστους χώρους του νοσοκομείου.

Στο Shenzhen, την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Κίνας, πολλοί άνθρωποι θέλουν απεγνωσμένα να δουν έναν γιατρό. Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Douyin στις 19 Δεκεμβρίου δείχνει μια γραμμή που απλώνεται γύρω από το τετράγωνο στο Longhua People’s Hospital.

Έτσι, έχουν πλέον γίνει «βουνό» οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τα ξεσπάσματα της πανδημίας στην Κίνα και την παντελή «έλλειψη» αξιόπιστων, «διαφανών δεδομένων» για αυτά, συμπεριλαμβανομένων «δεδομένων για την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού», από πλευράς Πεκίνου, εξήγησαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Νοσοκομεία και γραφεία κηδειών έχουν κατακλυστεί στην Κίνα, καθώς μετά την απόφαση που πήραν στις αρχές Δεκεμβρίου οι αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «zero COVID»-εξάλειψης του ιού και της ασθένειας που προκαλεί-, έπειτα από διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου εναντίον των δρακόντειων μέτρων, ο ιός εξαπλώνεται ουσιαστικά ανεξέλεγκτος.

Μολαταύτα, κατά τις επίσημες στατιστικές για το επταήμερο ως προχθές Δευτέρα, επήλθε μόλις ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Η ανησυχία ειδικών και πολιτών για την αξιοπιστία των δεδομένων εντείνεται, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με την εμπειρία άλλων χωρών, με πολύ μικρότερους πληθυσμούς, αφού άνοιξαν ξανά τις οικονομίες τους.

Παγκόσμια ανησυχία και ταξιδιωτικές οδηγίες

Σε ένα σημαντικό βήμα προς πιο ελεύθερες μετακινήσεις, η Κίνα θα σταματήσει από τις 8 Ιανουαρίου να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως δήλωσαν οι αρχές αυτή την εβδομάδα, γεγονός που ενθάρρυνε πολλούς Κινέζους, που είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο για τόσο καιρό, να μπουν σε πλατφόρμες ταξιδιών.

Αλλά ενώ οι διαδικτυακές αναζητήσεις για πτήσεις κατέγραψαν άλμα χθες από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδά τους, κάτοικοι και ταξιδιωτικά πρακτορεία άφησαν να εννοηθεί ότι η επιστροφή σε μια σχετική ομαλότητα θα χρειαστεί ακόμα κάποιους μήνες, καθώς προς το παρόν επικρατεί επιφυλακτικότητα.

Επιπλέον ορισμένες κυβερνήσεις εξετάζουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Κινέζους ταξιδιώτες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα, εξαιτίας της ανησυχίας της για την «έλλειψη διαφανών δεδομένων» από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν, στα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Bloomberg χθες Τρίτη.

Η Ινδία, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία θα απαιτούν αρνητικό τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, με όσους βρίσκονται θετικοί στην Ιαπωνία να πρέπει να περάσουν μια εβδομάδα σε καραντίνα. Το Τόκιο σχεδιάζει επίσης να θέσει περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρίες που θέλουν να αυξήσουν τις πτήσεις προς την Κίνα. Την επιβολή διαγνωστικών ελέγχων εξετάζουν και οι Φιλιππίνες.