Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 14:51
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Πάμε σε κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη – Στο 10% ο δείκτης θετικότητας

Τεράστια η πίεση στο ΕΣΥ –  Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων από τα 75 έπεσε στα 65! – «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν» δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας
Για την τεράστια πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας εξαιτίας του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθώς και για το lockdown και το πώς αυτό θα συνεχιστεί για να έχει αποτέλεσμα, μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΪ.






Ο καθηγητής εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000, ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσεί το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν. Δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο εγκλεισμός, υπογράμμισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν  και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Ακόμη και αν ανοίξουμε σημείωσε ο κ. Σύψας «θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 2.198 νέα κρούσματα, αριθμός που δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός της πορείας της επιδημίας καθώς αφορά σε 24ωρο Κυριακής χωρίς πολλά τεστ. Εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κατέγραψε η Δράμα (147 κρούσματα), η Πέλλα (122), η Λάρισα (110) και οι Σέρρες (105).

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ακόμη κι αν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων -κάτι που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα- ο πόλεμος στο ΕΣΥ θα διαρκέσει με αμείωτη ένταση τουλάχιστον τις δύο επόμενες εβδομάδες και θα παρουσιάσει ύφεση από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολη. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το προηγούμενο 15νθήμερο οδήγησε σε εισαγωγές σε κλινικές και ΜΕΘ πολλούς ασθενείς, μεταξύ των οποίων και νεαροί ενήλικες. Επιπλέον, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ανησυχητική καταγραφή την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον 2.500 νοσούντων με κορονοϊό ηλικίας των 65 ετών” είπε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοιό από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο πολύ σοβαρής νόσησης και επιπλοκής λόγω της λοίμωξης Covid-19 που διατρέχουν αλλά και για την τεράστια πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας για να τους περιθάλψει.

Οριακά κάτω από το 1,5 ο δείκτης μετάδοσης R

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για μια εύθραυστη βελτίωση σε ο,τι αφορά τα κρούσματα και τον δείκτη μετάδοσης R που έχει υποχωρήσει κάτω από 1,5, μια εύθραυστη βελτίωση που περιορίζεται στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και όχι στις βαρύτατες επιπτώσεις αυτών που έχουν ήδη καταγραφεί. “Οι αλλοι δείκτες βαρύτητας της επιδημίας, όπως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωσεις, θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα” είπε ο κ. Μαγιορκινης. Ενδεικτικα χθες εισήχθησαν 483 άνθρωποι στα νοσοκομεία, με το 1/5 αυτών να εισάγονται σε νοσοκομεία της Αττικής.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν χθες μέχρι την ανακοίνωση της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ στα 400 άτομα και μέχρι τα μεσάνυχτα ο αριθμός τους είχε εκτιναχθεί στα 438. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι στις 15 Οκτωβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 82 και πλέον οι ασθενείς αυτοί με μηχανική υποστήριξη αναπνοής έχουν πενταπλασιαστεί, αντιλαμβάνεται το τσουνάμι των λοιμώξεων αλλά και την πολλαπλάσια πίεση που έχουν δεχθεί τα νοσοκομεία.

Στις ΜΕΘ χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 460 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, ενώ συνολικά σε διάφορες μονάδες ΜΕΘ, ΜΑΦ, κλπ, οι ασθενείς ήταν πάνω από 730. Σε απλές κλινικές Covid-19 νοσηλεύονταν 2.928 άνθρωποι, σε όλη τη χώρα, με το 60% αυτών να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και το 40% στην υπόλοιπη χώρα.

Αγωνία για την ηλικιακή ομάδα των 40 και άνω

Η χθεσινή ημέρα ήταν μια δύσκολη ημέρα σε ό,τι αφορά τον μοιραίο απολογισμό, εκείνων που δεν κατάφεραν να νικήσουν τη λοίμωξη Covid-19 και τις επιπλοκές της. Οι νεκροί ήταν 59 χθες, ενώ άλλοι 71 είχαν δηλωθεί την περασμένη Κυριακή. Μέσα στον Νοέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 539 άνθρωποι, περίπου οι μισοί από όσους έχουν καταλήξει όλο το διάστημα της επιδημίας στη χώρα μας, από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κανείς μας δεν είναι υπεράνω της λοίμωξης” ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου. Ενδεικτικά ειπε πως η επίπτωση της λοίμωξης Covid-19 έχει μετατοπιστεί πλέον στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 65. Ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου οι ασθενείς από 19 έως 39 ετών παρουσίασαν εκθετική υπερμετάδοση του ιού αλλά στη συνέχεια η επιδημία επεκτάθηκε στους άνω των 40, και συνδέεται περισσότερο με ενδοοικογενειακή μετάδοση. Η δε πτώση των κρουσμάτων στις ηλικίες 19-39 ανέφερε ότι συμπίπτει χρονικά με το κλείσιμο επιχειρήσεων και τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Εντός του β’ 15νθημερου του Οκτωβρίου καταγράφηκε μια δυναμική υπερμεταδοσης σε άτομα ηλικίας 19-39 χρόνων. Αυτό θα επιφέρει αυξημένη επίπτωση στην αμέσως μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα. Περιμένουμε σοβαρά κρούσματα για τα άτομα ηλικίας άνω των 40 χρόνων” είπε η κυρία Παπαευαγγελου.

Πενταπλάσιο το φορτίο στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική

Συγκρίνοντας την σοβαρή κατάσταση που βίωσε και βιώνει η Θεσσαλονίκη με την επιδημία στο λεκανοπέδιο, οι ειδικοί ανέφεραν πως η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο ιικο φορτίο σε σχέση με εκείνο της Αττικής. Μπορεί στη χθεσινή έκθεση να… κονταροχτυπιουνταν σε ημερήσιο αριθμό κρουσματων, με την Αττική να προηγείται κατά ένα κρούσμα -η Αττική μετρά 492 και η Θεσσαλονίκη 491- ωστόσο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη κατέγραφε σχεδόν διπλάσιο αριθμό κρουσματων ημερησίως. “Αν η Αττική είχε το φορτίο της Θεσσαλονίκης αυτό θα σήμαινε κάθε μέρα 2.200 κρούσματα στην Αττική” είπε ο κ. Μαγιορκινης.

Για τη Θεσσαλονίκη οι ειδικοί ανέφεραν πως υπάρχει μια αρχόμενη σταθεροποίηση, γεγονός που αποδιδεται τόσο στο αυστηρό lockdown που εφαρμόζεται όσο και στο ότι είναι ένα μικρό αστικό κέντρο – δεδομένου ότι στα αστικά κέντρα η υποχώρηση της επιδημίας επιτυγχάνεται σε μεγαλύτερο διαστημα.