Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024 22:21
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Ποια η πολιτική της Ελλάδας και ποια των άλλων χωρών της ΕΕ για την άρση των περιοριστικών μέτρων






Η άρση των μέτρων είναι ένα πολυσύνθετο θέμα, χρειάζεται προσεχτικό σχεδιασμό και σε κάθε περίπτωση όταν θα ξεκινήσει θα γίνει σταδιακά Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσιόδρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Είναι μαραθώνιος και δεν είναι σπριντάρισμα» είπε χαρακτηριστικά.

Προφανώς για να μην γκρεμιστούν όλα όσα οι Έλληνες πολίτες έκτισαν με θυσίες το προηγούμενο διάστημα. Άλλωστε, αν δεν προσέξουμε, πολύ γρήγορα η κατάσταση μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο.

Στην Ευρώπη, πάντως, υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις του θέματος.

Σταδιακή άρση σε Ιταλία και Ισπανία

Από αύριο η Ιταλία θα επιτρέψει, εν μέσω αντιδράσεων, το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων παιδικών ρούχων, παρότι η γενική απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 3 Μαΐου.

Στην Ισπανία επιστρέφουν στις εργασίες τους εκτός από τους εργάτες στις κατασκευές και τη βιομηχανία και όσοι εργάζονται στην απολύμανση, στην ασφάλεια, στις τηλεπικοινωνίες και στα τελωνεία. Παρόλα αυτά διαμηνύεται αρμοδίως ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση ευρύτερης καραντίνας έως τις 26 Απριλίου, και όχι σε στάδιο μείωσης των μέτρων.

Και για τις δυο αυτές χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τη πανδημία o ΠΟΥ προειδοποιεί ότι πρόωρη χαλάρωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο επανεμφάνιση του κορωνοϊού με ακόμη πιο ολέθριες συνέπειες.

Σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων στην Αυστρία

Από την άλλη η Αυστρία, μια από τις πρώτες χώρες που έλαβαν αυστηρά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, ξεκίνησε την σταδιακή άρση των απαγορεύσεων, υπό τη προϋπόθεση πως οι απαγορεύσεις θα επανέλθουν αν αυξηθούν εκ νέου οι αριθμοί των κρουσμάτων.

Από αύριο πάντως θα επαναλειτουργήσουν τα μικρότερα καταστήματα ενώ εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια και μεγαλύτερα καταστήματα θα ξανανοίξουν από την 1η Μαΐου. Εστιατόρια και ξενοδοχεία σχεδιάζεται να ξαναλειτουργήσουν σταδιακά από τα μέσα Μαΐου.

Κύπρος, Ρουμανία και Πορτογαλία διατηρούν τους περιορισμούς

Η Ρουμανία παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμη 30 μέρες έως τα μέσα Μαΐου.

Στη Κύπρο οι περιορισμοί ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Οι μετακινήσεις εκτός σπιτιού επιτρέπονται μόνο μία φορά την ημέρα και μόνο για συγκεκριμένο σκοπό, ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 6:00 το πρωί.

Στη Πορτογαλία η κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε για τελευταία φορά μέχρι τις 17 Απριλίου, με το κλείσιμο όλων των μη βασικών υπηρεσιών και οι πολίτες διατάχθηκαν να μείνουν σπίτι Τα σχολεία πάντως θα παραμένουν κλειστά για όλο το υπόλοιπο ακαδημαϊκό έτος.

Η Δανία χαλαρώνει τα μέτρα ξεκινώντας από τα σχολεία

Στη Δανία οι δράσεις χαλάρωσης των μέτρων περιλαμβάνουν το άνοιγμα των σχολείων για τα πιο μικρά παιδιά από την επόμενη εβδομάδα. Όμως τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαΐου.

Αντιθέτως η Τσεχία επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τα τέλη Απριλίου, ωστόσο επέτρεψε σε κάποια καταστήματα λιανικού εμπορίου να ανοίξουν από τις 7 Απριλίου,

Η Ελβετία παρέτεινε έως τις 26 Απριλίου τα μέτρα περιορισμών και σχεδιάζει να ξεκινήσει την χαλάρωση τους αμέσως μετά.

Η Ολλανδία έχει παρατείνει τα μέτρα περιορισμού μέχρι τις 28 Απριλίου.

Η Νορβηγία, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών από τις 20 Απριλίου, ενώ μια εβδομάδα μετά σχεδιάζει την επιστροφή στα θρανία των μαθητών των τεσσάρων πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Στις 27 Απριλίου η επανεξέταση των μέτρων στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τέλος, οι αρχές θα επανεξετάσουν στις 27 Απριλίου τα ισχύοντα μέτρα των περιορισμών, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου «ο κίνδυνος μετάδοσης τεθεί υπό έλεγχο».

Ωστόσο, αν και δεν είναι εξακριβωμένο, κυκλοφορεί ένα σενάριο που φαίνεται να προβλέπει το χρονοδιάγραμμα σταδιακής χαλάρωσης των προληπτικών μέτρων πάντα υπό τη στενή παρακολούθηση του υπουργείου Υγείας.

Το τελευταίο σενάριο για το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Αν δεν αποτελεί fake news σύμφωνα με αυτό, διακινείται ότι στις:

27 Απριλίου: Μερική άρση του προληπτικού περιορισμού των μετακινήσεων

27 Απριλίου με 4 Μαΐου: Έναρξη προετοιμασίας της λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, καθώς και εμπορικών καταστημάτων

4 Μαΐου με 11 Μαΐου: Πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελμάτων

11 Μαΐου: Επαναφορά του δακτυλίου και εξομάλυνση της κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Μέχρι 15 Ιουνίου: Ελεγχόμενη πρόσβαση στα ανοικτά πλέον καταστήματα, ανάλογα με τ.μ. εκάστου για την αποφυγή συνωστισμού

Τι θα γίνει με σχολεία, συναυλίες, εκδηλώσεις και πτήσεις

  • Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λειτουργήσουν από τον Ιούνιο έως τέλη Ιουλίου με συμπυκνωμένα ωράρια ενώ μαθήματα θα διεξάγονται και το Σάββατο.
  • Τα πρωταθλήματα και οι αθλητικές διοργανώσεις αναστέλλονται μέχρι τις αρχές Αυγούστου.
  • Οι πάσης φύσεως εκδηλώσεις πάνω των 50 ατόμων θα ξεκινήσουν μετά την 15η Ιουνίου
  • Οι προγραμματισμένες για καλοκαίρι συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις ακυρώνονται
  • Η λειτουργία κατασκηνώσεων τίθενται προς συζήτηση ώστε να ληφθούν αποφάσεις
  • Ο έλεγχος όλων των επιβατών αεροπλάνων και πλοίων με απαραίτητη θερμομέτρηση θα ισχύει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου
  • Οι πιλοτικοί έλεγχοι σε ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα θα τροποποιούνται με βάση για δεδομένα

Ασφαλώς τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει επισήμως. Οπότε ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, ακόμη και για τα ευλογοφανή σενάρια που μπορεί να έχουν βαρύ κόστος στην προσπάθεια ανάκαμψης. Προέχει η εγρήγορση και η τήρηση των μέτρων γιατί κάθε εφησυχασμός, με την καλή προς το παρόν εγχωρία εικόνα, ελλοχεύει κινδύνους. Ας κρατήσουμε ως Έλληνες τις διαβεβαιώσεις των εδικών που τονίζουν : «Θα λαμβάνουμε μέτρα, θα τα καταργούμε, θα τα μειώνουμε και ανάλογα με τη δραστηριότητα της νόσου, θα τα προσαρμόζουμε».

Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας. Ας περιμένουμε µια συνολική επαναξιολόγηση του ισχύοντος πλαισίου περιορισμών μετά το Πάσχα, αντί να βάζουμε στοιχήματα με τις ημερομηνίες. Όποιος αποπειράται να αποκρυπτογραφήσει την επόμενη μέρα και να εγγράψει ημερολόγιο νέας κανονικότητας µε μοντέλα του παρελθόντος όχι μόνο κινδυνεύει να διασυρθεί αστοχώντας, αλλά και να πάρει κόσμο στο λαιμό του.

 

 

Πηγή: protothema.gr