Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 20:24
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: «Πιθανός ο ετήσιος εμβολιασμός» κατά τον επικεφαλής της BioNTech, ανακοινώνονται οι αποφάσεις για την τρίτη δόση






Στις 18:00 το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις που θα αφορούν στην αναμνηστική δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σημειώνοντας πως το πιθανότερο είναι να ανοίξει για όλους η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες.

«Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε το μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε» δήλωσε. Παράλληλα ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό ότι χθες κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45.000 ραντεβού.

Μιλώντας για την μετάλλαξη Όμικρον σημείωσε πως θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια την καλύπτουν, ενώ ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κ.λπ.» ξεκαθάρισε.

«Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες».

Την ίδια ώρα, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε στο συνέδριο του Reuters Next ότι η πιθανότητα ότι οι άνθρωποι θα χρειάζονται ετήσιο εμβόλιο κατά της Covid-19, αντίστοιχο με το εμβόλιο της γρίπης, αυξάνεται.

Ο Σαχίν δήλωσε επίσης ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας θα είναι σε θέση να προσαρμόσει το εμβόλιο της κατά της Covid-19 σχετικά γρήγορα για να ανταποκριθεί στην εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖenecaPfizerModernaJohnson & Johnson) θα τούς περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μονό στην περίπτωση που την κάνουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Πρόσθεσε ότι για τα υπόλοιπα 5 εμβόλια που δε χρησιμοποιούμε εδώ (Sinopharm, Sputnik κ.λπ.) από τρίτες χώρες θα ξεκινήσουμε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα θα υπάρχει τεχνική λυση που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες ανακοίνωσε.

Κοντογεώργης: Πάνω από 41.000 ραντεβού σε τρεις μέρες

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασιστεί το εάν θα «ανοίξει» η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό στους τέσσερις αντί για τους έξι μήνες, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα το πρωί της Παρασκευής, ως προς την τρίτη δόση, ο κ. Κοντογεώργης, υπενθύμισε ότι η 13η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τους άνω των 60 ετών να την κάνουν, προκειμένου να μην έχουν δυσκολία στην πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, σημείωσε πως «η απόφαση ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη για τους λόγους που εξήγησε ο πρωθυπουργός». Έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, προσέθεσε, με το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας την μετάλλαξη Όμικρον που προκαλεί μια ανησυχία και για το γεγονός ότι σε αυτές τις ηλικίες, άνω των 60 ετών, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αν και έχουμε φτάσει στο 83% δεν είναι επαρκές γατί η συσχέτιση ηλικίας και βαριάς νόσου είναι πολύ μεγάλη.

Ερωτηθείς αν μπορεί να κατέβει η υποχρεωτικότητα και στις ηλικίες άνω των 50 ετών, ο κ. Κοντογεώργης είπε χαρακτηριστικά «ρίχνουμε το βάρος μας σε αυτές τις ηλικίες (σ.σ. άνω των 60), αλλά από κει και πέρα υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής την 16η Δεκεμβρίου, υπάρχει μια προετοιμασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οτιδήποτε χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να κάνουμε, προφανώς θα το κάνουμε».

«Βλέπουμε μια τάση που έχει επιβεβαιωθεί και τις 3 τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ είχαμε ξεπεράσει τον αριθμό των 41.000. Οι άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι για να μπουν στην πλατφόρμα, σηκώνονται, πάνε στο φαρμακείο ή στο ΚΕΠ για να κλείσουν ραντεβού. Παρ’ όλα αυτά η αύξηση είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι είναι ένα δώρο που κάνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους για το επόμενο διάστημα», είπε.

Ερωτηθείς πώς άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα ανταποκριθούν στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε «όλο αυτό το διάστημα είχαμε πάνω από 4.000 εμβολιαστικά κέντρα, τρέχει το πρόγραμμα με τους κατάκοιτους, έχουμε εμβολιάσει πάνω από 20.000 με την βοήθεια ιδιωτών γιατρών και με τις κινητές μονάδες της πρωτοβάθμιας, έχουμε πάει σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές, σε όλες τις νησιωτικές περιοχές. Στην περίπτωση των κατάκοιτων, ο ιατρός που παρακολουθεί κάποιον, κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα και αμέσως προχωρά ο εμβολιασμός. Αν κάποιος είναι σε πολύ απομακρυσμένη περιοχή, οι κινητές μονάδες σε συνεργασία με τον δήμο και εφόσον υπάρχει κάποια αδυναμία μετακίνησης πάνε και εμβολιάζουν. Όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί θα εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει δικαιολογία ή αιτιολογία ότι κάποιος θέλει να εμβολιαστεί και δεν μπορεί».