Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 17:52
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός – Ποιοι φρενάρουν το τείχος ανοσίας – Σενάρια τρόμου από Σεπτέμβριο






Στις ηλικίες 18 – 40 ετών «χωλαίνει»  το τείχος της ανοσίας στην Ελλάδα αφού η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παρουσιάζει μεγάλη απροθυμία να εμβολιαστεί. Τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν τη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα μας στον εμβολιασμό αυτών των ανθρώπων, ευρισκόμενη πολύ πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αρνηση

Οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει ότι η εμμονική άρνηση αυτών των ηλικιών – που αποτελούν το πλέον δραστήριο τμήμα της κοινωνίας – να εμβολιαστούν έχει ανοίξει το δρόμο στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι και οι εμβολιασμένοι – όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες διεθνείς έρευνες, μπορεί να μεταδίδουν τον ιό αν δεν φορούν μάσκα.

 Ο καθρέφτης

Μία κατατοπιστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, είναι το πόσοι κάτοικοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, καθώς και το ποσοστό της ηλικιακής ομάδας που αντιπροσωπεύουν.

– 12-17 ετών 52.127 ανήλικοι ή 7,2% επί της ηλικιακής ομάδας
– 18-29 ετών 618.305 πολίτες ή 44,1% επί της ηλικιακής ομάδας
– 30-44 ετών 1.196.972 πολίτες ή 56,1% επί της  ηλικιακής ομάδας
– 45-59 ετών 1.608.446 πολίτες ή 69,5% επί της ηλικιακής ομάδας
– 60+ 2.381.499 πολίτες ή 77,6% επί της ηλικιακής ομάδας

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και έχοντας στο μυαλό το τι συνέβη πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το τρίτο πανδημικό κύμα, λόγω του κρύου και της συγκέντρωσης σε κλειστούς χώρους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος και θα πρέπει, όταν γυρίσουν οι πολίτες από τις διακοπές, να κάνουμε προσπάθεια να τους πείσουμε να εμβολιαστούν.

Οι κλειστοί χώροι

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν παίζει. Η πιθανότητα είναι ότι ή κάποιος θα αρρωστήσει ή θα εμβολιαστεί. Μπορεί κάποιος να πάθει και τα δυο, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος είναι μικρότερος», είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερης βαρύτητας όμως ήταν η προαναγγελία του ότι πριν τα τέλη Αυγούστου θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους εστίασης, το φθινόπωρο και το χειμώνα.

«Εχουμε δώσει δείγματα γραφής. Μην περιμένετε σημαντική διαφοροποίηση για το ποιος θα μπορεί και δεν θα μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους όταν κρυώσει ο καιρός» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

Παράλληλα, τόνισε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι πολίτες όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι για να προσέλθουν στην εργασία τους θα υποβάλλονται σε συχνά τεστ. Αυτό σημαίνει γι’ αυτούς κόστος και χρήμα». Και ξεκαθάρισε  ότι «δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Δεν είναι lockdown η απαγόρευση μετακίνησης το βράδυ και η απαγόρευση μουσικής».

Η μεγάλη του κοροναϊού αναζωπύρωση – Φόβοι για «καυτό» Σεπτέμβριο – Το ισραηλινό πείραμα

Όπως είπε, δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. «Η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι το lockdown αλλά ο εμβολιασμός και η κοινή λογική. Οι νέοι που θα γυρίσουν απλά θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ και μην έρθουν σε επαφή μια εβδομάδα με ηλικιωμένους συγγενείς, ειδικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

Εκκολαπτήρια ιού

Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί και η βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της μπορεί να προβλεφθεί με σχετική ασφάλεια. Οι τουριστικοί προορισμοί λειτουργούν ως εκκολαπτήρια του ιού, οι νεότερες ηλικίες που έχουν εγκαταλείψει τα αστικά κέντρα θα προσδώσουν νέα ώθηση στην εξάπλωση της πανδημίας μετά το τέλος της άδειάς τους, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ανεμβολίαστοι θα ναρκοθετήσουν την όποια ευεργετική δράση του τείχους ανοσίας, θα συμπαρασύρουν στη νόσηση σημαντικά τμήματα πληθυσμού μεγαλύτερων ηλικιών που παραμένουν ανεμβολίαστα και όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ένα νέο πιο επώδυνο γύρο ασφυκτικής πίεσης στο Σύστημα Υγείας με έναν αριθμό διασωληνωμένων που μπορεί κάλλιστα να υπερβεί τους 1.000 Κοροναϊός – Πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το βράδυ της Παρασκευής ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε πως είναι πιθανό είναι το σενάριο υποχρεωτικότητας για rapid test σε ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο του να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια των τεστ  για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.

« Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος», είπε ο καθηγητής.

Τελείως διαφορετική εικόνα

Γεγονός ωστόσο είναι πως από Σεπτέμβριο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα είναι τελείως διαφορετική και περιοριστικές διατάξεις θα ρυθμίζουν την καθημερινότητα της χώρας στην οποία έχουν εμβολιαστεί οι μισοί και πλέον κάτοικοί της.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τις μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα πανηγύρια, την κορύφωση της καλοκαιρινής άδειας και της νυχτερινής διασκέδασης, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα παρουσιάσουν αύξηση.

Ηδη την χειρότερη επιδημιολογική εικόνα εμφανίζουν νησιά όπως η Πάρος που έχει δείκτη θετικότητας 4,65%, η Τήνος με 2,85%, η Νάξος με 5,32%. Πρόκειται για τα νησιά που όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Αδύνατον να μην γίνουν εισαγωγές

Όπως προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης «είναι αδύνατο να μη γίνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επίσης, θα αυξηθούν και οι ΜΕΘ». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ήδη έχουμε χάσει πάνω από 13.000 ανθρώπους, ενώ σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέφερε ότι γίνονται ακόμα συζητήσεις.

Ο κ. Λουκίδης επεσήμανε ότι τέλη Σεπτεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα εθελοντών, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, που συμμετείχαν σε μελέτες και θα ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που νόσησαν.

Αναμενόμενη την εκτίναξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων, θεωρεί και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη,  επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανησυχία για τον Δεκαπενταύγουστο όταν αυξάνονται οι αφίξεις στα νησιά.