Κλιμακώνεται ο λεκτικός πόλεμος Πεκίνου – Ουάσινγκτον σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία Covid, με την Ουάσινγκτον να ζητά πλήρη διαφάνεια, δίνοντας στη CIA 90 ημέρες για να διαλευκάνει το μυστήριο εάν πράγματι ο ιός είναι «made in China», με την κυβέρνηση της Κίνας να περνάει στην αντεπίθεση.
Η κυβέρνηση του Πεκίνου κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας αναφερόμενη στα περί εργαστηριακής διαρροής του κορωνοϊού απαντώντας στην Ουάσιγκτον με κατηγορίες. Ο Ζαό Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερα από 200 βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Πόσα μυστικά κρύβουν;
O Kινέζος εκπρόσωπος έκανε ειδική αναφορά στο Φορτ Ντέτρικ, που απέχει 70 χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον στη πόλη του Μέριλαντ, κορυφαίο εργαστήριο στις ΗΠΑ για την έρευνα πάσης φύσεως ιών. «Το Φορτ Ντέτρικ διαθέτει στοιχεία του προγράμματος βιολογικής άμυνας της χώρας», είπε ζητώντας το άνοιγμα της βάσης των ΗΠΑ σε διεθνείς επιθεωρητές.
Η Κίνα περνά στην αντεπίθεση μετά την εντολή που έδωσε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» στην εξέταση της αλυσίδας των γεγονότων που οδήγησαν στην παγκόσμια πανδημία. Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και με την προέλευση του Covid-19 να παραμένει άγνωστη, ο Αμερικανός πρόεδρος, έδωσε διορία 90 ημερών στις αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών προκειμένου να εντοπίσουν που και πως γεννήθηκε ο εφιάλτης.
Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αποκάλυψε πριν από τρία 24ωρα ότι, από τον Νοέμβριο του 2019, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν εμφάνισαν συμπτώματα όμοια με του κορωνοϊού με τις θεωρίες να οργιάζουν για μία ακόμη φορά ότι ο ιός διέρρευσε από την Κίνα. Από την πλευρά της η Καρίν Ζαν Πιέρ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Κίνα, ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα».
Ωστόσο, ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ», κορυφαίος επιδημιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Φάουτσι, αποκάλυψε ότι οι δύο χώρες που τώρα βρίσκονται στα… μαχαίρια με αφορμή το θέμα της προέλευσης του κορωνοιού, άλλοτε συνεργάζονταν σε επίπεδο επιστήμης.
Ο Άντονι Φάουτσι παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν πειράματα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, προκειμένου να διαπιστωθεί – μετά και τον Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (Sars) του 2000 – εάν οι κορωνοϊοί μεταδίδονται από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.
Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον είχε χρηματοδοτήσει με το ποσό των 600 χιλιάδων δολαρίων για περίοδο πέντε χρόνων τους επιστήμονες στο Ινστιτούτο της Ουχάν προκειμένου να ερευνηθεί η αλληλεπίδραση ζώων-ανθρώπου.