Στις αθρόες διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό από την Αλβανία αποδίδει σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι τα Γιάννενα μπήκαν από χθες στη ζώνη των «κόκκινων» περιοχών, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καρχιμάνης.
«Η επιδημιολογική εικόνα των Ιωαννίνων επηρεάζεται σημαντικά από τους ασθενείς που έχουν διακομισθεί από την Αλβανία και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής»: Αυτό υποστηρίζει σε εκτενή δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης ο οποίος σημειώνει την ανάγκη να εκτιμηθούν τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα για την λήψη των οριστικών αποφάσεων από την επιστημονική επιτροπή.
Όπως γράφει το epiruspost.gr η επιτροπή των επιδημιολόγων που ανέλυσε την εικόνα της περιοχής εισηγήθηκε την Τετάρτη καθολικό lockdown για τα Γιάννινα. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το μεσημέρι της Παρασκευής από την Επιτροπή των Λοιμοξιωλόγων.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στην γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων είχε καταφέρει να ελέγξει την διασπορά του κορωνοϊού, χάρη στους δομημένους, συστηματικούς ελέγχους στην κοινότητα, στα ιδρύματα, στα νοσοκομεία, σε μαζικούς χώρους και σε πολλές επιχειρήσεις.
Οι έλεγχοι αυξάνονται συνεχώς και τον περασμένο Ιανουάριο ο αριθμός των δειγματοληψιών που έγιναν από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανήλθαν σε 11.307, ενώ τον τρέχοντα μήνα Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 14.225 δείγματα (χωρίς να περιλαμβάνονται οι της Κακαβιάς).
Αποτέλεσμα των ελέγχων και των ιχνηλατήσεων ήταν τον Ιανουάριο ο μέσος όρος κρουσμάτων να μειωθεί στο 1,5 ανά ημέρα και ταυτόχρονα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 στα δύο Νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα»).
Με το σταδιακό άνοιγμα σχολείων και αγοράς, η Ήπειρος παρουσίασε μια μικρή αύξηση κρουσμάτων, κατά πολύ μικρότερη συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, με τον κύριο όγκο τους να «χρεώνονται» στην Π.Ε. Ιωαννίνων, υποστηρίζει ο κ. Καχριμάνης.
«Είναι γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες παρασπονδίες μη τήρησης των μέτρων, που δημιούργησαν εστίες διασποράς της νόσου. Όλες αυτές ελέγχθηκαν και συνεχίζονται να ελέγχονται από τις συστηματικές ιχνηλατήσεις, που πρωτοποριακά και εξαντλητικά διενεργούν οι υπηρεσίες Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου», τονίζει.
Στη δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης με ξεκάθαρο τρόπο υπογραμμίζει ότι η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής επηρεάζεται από τις διακομιδές που γίνονται από την Αλβανία.
«Η εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση όμως της Π.Ε. Ιωαννίνων των τελευταίων εβδομάδων κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στις αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίες αποφασίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σήμερα το 50% των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Λοιμωδών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων προέρχεται από την Αλβανία, από την οποία προέρχεται και το σύνολο των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».
Στην ίδια δήλωση υποστηρίζει ότι «η ένταξη της Π.Ε. Ιωαννίνων στις «κόκκινες» περιοχές, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, χωρίς ταυτόχρονα να συμβάλλει στη βελτίωση της εμφανιζόμενης επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής, η οποία είναι σαφώς καλύτερη και οφείλεται στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, τους οποίους καλούμε να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση στην τήρηση των μέτρων. Ταυτόχρονα ζητάμε από τους ελάχιστους εκείνους που δεν τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα, να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που προκαλούν με τη στάση τους στην υγεία των συμπολιτών, στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής.
Είμαστε βέβαιοι ότι η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι θα πράξουν το καλύτερο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν».
Και το «κόλπο» με τα πλαστά αρνητικά τεστ
«Οδηγέ, σταμάτα εδώ, έχω ένα πόνο στην καρδιά και δεν αισθάνομαι καλά». Με αυτή τη φράση κλισέ, δεκάδες Αλβανοί υπήκοοι που έχουν διαγνωστεί στην πατρίδα τους θετικοί στον κορωνοϊό, περνούν τα σύνορα με πλαστό αρνητικό τεστ και επιτυγχάνουν να νοσηλευτούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως αποκαλύπτει σήμερα στο protothema.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων,
Δημήτρης Δημητρίου.
«Με το που περάσουν τα σύνορα δηλώνουν στον οδηγό του λεωφορείου ότι δεν αισθάνονται καλά και πως αντιμετωπίζουν πόνο στην καρδιά με αποτέλεσμα ο οδηγός να τους μεταφέρει άμεσα στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου (χωριό κοντά στα σύνορα με Αλβανία). Εκεί υποβάλλονται σε rapid τεστ το οποίο βγαίνει φυσικά θετικό», προσθέτει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Στο ερώτημα, γιατί να ακολουθήσει ένας Αλβανός υπήκοος αυτή την διαδικασία και να μην επιλέξει να νοσηλευτεί σε κάποιο από τα νοσοκομεία της χώρας του, ο κ. Δημητρίου, εξηγεί: «Μα για τον απλούστατο λόγο ότι στην πατρίδα τους η κυβερνητική πολιτική απέναντι στην πανδημία, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Τα πάντα ανοιχτά, κανένας έλεγχος και σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις βαριά συμπτώματα, το μόνο που σου παρέχουν είναι ένας αναπνευστήρας και κατ’ οίκον περιορισμό, οπότε λογικό είναι να αναζητήσουν περίθαλψη στα ελληνικά νοσοκομεία».
Πηγή: protothema.gr