Αντιδράσεις πολιτών σε ιερείς που κηρύττουν υπέρ του εμβολιασμού – Αντιεμβολιαστές επιτέθηκαν λεκτικά σε δημοσιογράφους χθες στο Σύνταγμα
Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ αντιεμβολιαστών και εμβολιασμένων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Στην «μάχη» της ανοσοποίησης του πληθυσμού έχει μπει και η Εκκλησία, η οποία προσπαθεί να πείσει το ποίμνιο της για τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο αυτό μερικές φορές φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Στο «πόλεμο» που φαίνεται να έχει ξεσπάσει είχαμε ακόμα ενα επεισόδιο μεταξύ ιερέα που κύρρητε υπέρ του εμβολιασμού και πιστού που δεν έχει πειστεί ακόμη. «Αίσχος για τα εμβόλια», άρχισε να φωνάζει διακόπτοντας την ομιλία του Μητροπολίτη Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα , ο οποίος προέκρινε την ανάγκη εμβολιασμού, στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην Ευκαρπία στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στο συμβάν κατά την ομιλία του στον Ιερό Ναό, ο Μητροπολίτης επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Όπως είπα και εγώ με την ιδιότητά μου ως προέδρου του Γηροκομείου, έπρεπε να κάνω και το εμβόλιο για να προστατέψουμε τους γέροντες αδελφούς μας, που είναι σεβαστά πρόσωπα, και εκεί ακούστηκε ένα άτομο να φωνάζει “αίσχος για τα εμβόλια” κ.ά.».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, χθες το ίδιο άτομο ήταν ξανά στην Εκκλησία, όπου ο ίδιος χοροστάτησε. «Ήταν εκεί, ήρεμος, καλός, πρώτος καθόταν, ηρέμησε. Πρέπει να τους ποιμάνουμε όλους», επισήμανε.
Ερωτηθείς για τον αν οι ιερείς ακολουθούν τις εγκυκλίους και τις οδηγίες της Ιεράς Μητρόπολης ανάφερε: «Πιστεύω πως ναι. Κοιτάω και εγώ και το ελέγχω. Όλα καλά».
Ζάκυνθος: Παρ’ ολίγον σύρραξη σε πανηγύρι
Έκρυθμο ήταν το κλίμα στο πανηγύρι που πραγματοποιήθηκε προχθες στα Πηγαδάκια της Ζακύνθου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα του Ιαματικού, με αφορμή τους εμβολιασμούς και την πανδημία.
Την ώρα που ακούγονταν οι ψαλμωδίες, ο εφημέριος του ναού στο κήρυγμά του κάλεσε το ποίμνιο να είναι προσεκτικό με τα υγειονομικά μέτρα προκειμένου να τελειώσει η πανδημία. Σε μία αποστροφή του δε, κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Στο σημείο αυτό, ένας πολίτης εξαγριώθηκε με την προτροπή για εμβολιασμό φωνάζοντας «αίσχος». Οι φωνές του γίνονταν όλο και πιο έντονες και πλησίαζε όλο και πιο κοντά στον ιερέα υψώνοντας τα χέρια του και φωνάζοντας πως είναι «ντροπή» να λέγονται αυτά και να ακούγεται και ο εθνικός ύμνος.
Μάλιστα παρ’ ολίγον να σημειωθεί και σύρραξη αφού ο εξαγριωμένος πολίτες βρέθηκε απέναντι σε έναν ηλικιωμένο ο οποίος προσπάθησε να του κλείσει τον δρόμο προς τον εφημέριο χρησιμοποιώντας την ελληνική σημαία. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.
Όπως εξηγεί o πρόεδρος της κοινότητας Διονύσης Βερτσάγιας μετά την φασαρία ο κόσμος απομακρύνθηκε. «Ο κόσμος αντέδρασε εκείνη την ώρα που τον άκουσε να φωνάζει και στη συνέχεια σηκώθηκε κι έφυγε για να μην τον βλέπει. Δεν θέλαμε να γίνει μια τέτοια γιορτινή μέρα για το χωριό μας φασαρία γι αυτό και το σταματήσαμε εκεί. Ο συγκεκριμένος δεν είναι από το χωριό μας ήρθε από άλλο χωριό. Εμείς τέτοιους ανθρώπους στο χωριό μας δεν έχουμε. Όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: Τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία και από τη μετάλλαξη Δέλτα
Αναγνώστηκε την Κυριακή, σε όλους τους ιερούς ναούς των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η εγκύκλιος που απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με σκοπό να παρακινηθούν ιερείς και πιστοί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.
«Οι χριστιανοί ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν» είναι ο τίτλος της εγκυκλίου «Προς τον λαό», η οποία συνίσταται σε 12 ερωτήσεις-απαντήσεις, με σαφείς διευκρινίσεις για όλες τις απορίες που μπορεί να διατυπωθούν από τους πιστούς.
Ειδικότερα, δίνεται απάντηση εάν ο εμβολιασμός προστατεύει από την μετάλλαξη «Δέλτα»: «Όλα τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία για την αποφυγή σοβαρής νόσησης, διασωλήνωσης και θανάτου, όπως και για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος και να μπει στο νοσοκομείο. Η υψηλή αυτή προστασία ισχύει και για τη μεταλλαγή “Δέλτα”».
Αναφορικά με την περίπτωση να χρειαστεί τρίτη ή και τέταρτη δόση εμβολιασμού μετά τον αρχικό, η απάντηση είναι: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα χρειαστούν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις, επειδή ακόμη μαθαίνουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη νόσηση».