Έκδηλη είναι η ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και για το γεγονός ότι ο κορωνοϊός «χτυπά» ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Δυο νέοι, δύο ανήλικα παιδιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, βρίσκονται στις ΜΕΘ, δίνουν μάχη με τον ιό και το γεγονός αυτό αυξάνει κατακόρυφα τον προβληματισμό, επιβεβαιώνοντας πως ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες. Πρόκειται για μία 17χρονη κοπέλα κι έναν 15χρονο μετανάστη.
Κληθείς να απαντήσει στο που οφείλονται οι νοσηλείες νέων ηλικιακά ατόμων σε εντατικές, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημείωσε μιλώντας στο OPEN TV ότι «κατά πάσα πιθανότητα αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι οι μεγάλες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες προστατεύουν τον εαυτό τους, ενώ οι νέοι δεν το κάνουν και προστατεύονται λιγότερα. Δεν έχει αλλάξει τρόπο συμπεριφοράς ο ιός. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος συμπεριφοράς της ελληνικής κοινωνίας» κατέληξε ο καθηγητής μικροβιολογίας. Παράλληλα, στάθηκε και στον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα, ενώ έκανε αναφορά στους διασωληνωμένους, σε όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, καθώς και στους ασυμπτωματικούς στον κορωνοϊό. Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να μην γίνει Ιταλία.
Προσπάθεια για διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου υποστήριξε ότι «δεν έχουμε τέτοια δεδομένα. Ακόμα δεν έχει αλλάξει κάτι. Η απόφαση του υπουργείου είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτέμβρη. Βέβαια μέχρι και την τελευταία στιγμή εάν υπάρξει αλλαγή στα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να αλλάξει η απόφαση του υπουργείου. Όλα αυτά είναι υπό αίρεση».
Σχολιάζοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο σχολείο ο καθηγητής μικροβιολογίας είπε ότι «θα γίνει προσπάθεια για να υπάρξουν διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων. Τα παιδάκια την ώρα που παίζουν δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκα, απλώς θα πρέπει να τη φορούν στους κλειστούς χώρους. Θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εξωτερικούς χώρους».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει σε έναν μήνα από τώρα έχοντας ως δεδομένο τα αυξημένα κρούσματα, τις διασωληνώσεις και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους ασυμπτωματικούς, ο κ. Βατόπουλος, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και τις ατομικές συμπεριφορές. Είναι σημαντικό να υπακούσουμε στα μέτρα. Δηλαδή να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας, να τηρούμε τις αποστάσεις. Εάν τηρήσουμε αυτά τα τρία πράγματα τότε ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να δούμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει σε ένα μήνα. Ελπίζω να μην γίνουμε Ιταλία».