«Όχι» στο οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου από την επιτροπή λοιμωξιολόγων – Να ανοίξουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής και να μετατεθεί το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων για μία εβδομάδα μετά προτείνουν οι ειδικοί – «Κόντρα» εκκλησίας και κυβέρνησης για τον εορτασμό των Θεοφανείων
Δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία του κορωνοϊού για τις συνοπτικές διαδικασίες, με τις οποίες θα ορκιστεί σήμερα το νέο κυβερνητικό σχήμα, αφού η αυριανή γιορτή των Θεοφανίων, αλλά και η επανεκκίνηση των σχολείων -παραδοσιακά την επομένη του αγιασμού των υδάτων- συνθέτουν τις πρώτες δοκιμασίες του νέου έτους για το Μέγαρο Μαξίμου. Το αναβαπτισμένο υπουργικό συμβούλιο μπαίνει μονομιάς στα βαθιά, αφού κλήρος και επιστήμη κινούνται σε παράλληλες τροχιές λόγω του τελευταίου, δεκαήμερου lockdown, με το κυβερνητικό επιτελείο να αναζητά την χρυσή τομή, επιμένοντας παράλληλα στην ισότητα όλων απέναντι στον νόμο.
Η ανακοίνωση, άλλωστε, της νέας κυβέρνησης σχεδόν συνέπεσε χθες με τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, με αντικείμενο εργασίας την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, μην επιτρέποντας κανέναν εφησυχασμό στα κυβερνητικά κλιμάκια. Παρότι επί της αρχής αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής είχαν αποτιμήσει ως «πολύ καλό» το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η τελική τους εισήγηση απείχε παρασάγγας από την κυβερνητική στόχευση για οριζόντιο άνοιγμα των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.
Στον αντίποδα, η Επιτροπή των ειδικών πρότεινε την επόμενη Δευτέρα να επαναλειτουργήσουν με διδασκαλία διά ζώσης:
· τα νηπιαγωγεία
· τα δημοτικά και
· τα σχολεία ειδικής αγωγής,
μεταθέτοντας για την επόμενη εβδομάδα (και έχοντας περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα) τις αποφάσεις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Τα μαθήματα, ωστόσο, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου μέσω τηλεκπαίδευσης και τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί η έκταση της μείωσης της ύλης στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανακουφίζοντας όσες και όσους φοιτούν στην Γ’ Λυκείου.
Στη δέσμη μέτρων που αποφασίστηκαν χθες, περιλαμβάνονται ακόμη μέτρα πρόληψης συνωστισμού και συναθροίσεων, δηλαδή:
· θα υπάρχει διαφορετική ώρα άφιξης και αναχώρησης για μικρούς μαθητές
· θα γίνεται χρήση όλων των διαθέσιμων εισόδων – εξόδων στα σχολικά κτίρια
· θα είναι εφικτή η δωρεάν εξέταση για κορονοϊό για τους εκπαιδευτικούς μέσω ειδικής πλατφόρμας,
· ενώ υποχρεωτικά παραμένουν η χρήση της μάσκας και των αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, αλλά και οι αρχικές μέριμνες για τα σχολικά κυλικεία και τα εργαστήρια.
Σταδιακό, αντί για οριζόντιο άνοιγμα
Αποδεχόμενη την εισήγηση των ειδικών, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως «το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη», ενώ έκανε λόγο για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, «δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών».
Σκόπελος, όμως, για το υπουργείο αποτελεί η επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, καθώς ως επικρατέστερο σενάριο φαντάζει να επανεκκινήσουν τα μαθήματα για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων στις 18 Ιανουαρίου και ακολουθήσουν την επόμενη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου, χωρίς να αποκλείεται και η αντίστροφη σειρά. Υπέρ της πλήρους επιστροφής στις σχολικές αίθουσες στις 25 του μήνα είχαν ταχθεί ανοιχτά και κάποιοι από τους επιστήμονες, όπως ο Καθηγητής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Πάντως, η εκπαιδευτική διαδικασία για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης -και ιδίως των Λυκείων- θα συνοδευθεί από μαζικά rapid test, στα οποία θα υποβληθούν και οι εκπαιδευτικοί.
Dura lex, sed lex
Η συντηρητική στάση των ειδικών απέναντι στο άνοιγμα των σχολείων ήρθε με απόσταση ωρών από τη στιγμή που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σε έκτακτη συνεδρίασή της κήρυξε ανοιχτά «ανυπακοή» στους κανόνες του αυστηρού lockdown, «αλλάζοντας τα φώτα» στα ισχύοντα μέχρι την 11η Ιανουαρίου μέτρα. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κινείται επισήμως σε τροχιά σύγκρουσης με την Πολιτεία, λαμβάνοντας χθες απόφαση για ανοιχτούς ναούς τα Θεοφάνια, με περιοριστικά μέτρα ανάλογα αυτών που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, η ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας αποφάσισε ομόφωνα πως «δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων», κλονίζοντας συθέμελα τις μέχρι σήμερα σχέσεις κυβέρνησης και ανώτατου κλήρου.
Την ισονομία επικαλέστηκε από πλευράς της η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, «ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», προκειμένου να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Μάλιστα, στην κυβέρνηση εξακολουθούν να διατηρούν την ελπίδα ότι η Εκκλησία θα «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε», υπενθυμίζοντας με νόημα «σε όλα τα στάδια της πανδημίας (σ.σ. η κυβέρνηση) βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων».
Ιερή αμηχανία
Σε μια ύστατη προσπάθεια, το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει την επαναλειτουργία των σχολείων ως την αιτία της ανατροπής των μέχρι πρότινος δεδομένων, ενώ επισημαίνει τη δυνατότητα -παρά το αυστηρό lockdown- της παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς. Στον αντίποδα, «κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε την αυριανή γιορτή ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας. «Εννέα μήνες η εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως σε όλα τα μέτρα. Δέχθηκε να είναι εντελώς κλειστές οι εκκλησίες στην πρώτη καραντίνα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης. Όταν γίνεται μια συμφωνία από τα δύο μέρη, και κάποιο από τα δύο μέρη αποφασίζει να την αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώσει το άλλο μέρος. Pacta sunt servanda. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων, «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας» εξήγησε ο Σεβασμιώτατος Ιλίου, με την Εκκλησία έτοιμη να καταβάλει τα χρήματα των προστίμων. Εκτός από την πρωτόγνωρη αυτή, αυριανή συνθήκη, αμηχανία προβλέπεται να επικρατήσει σήμερα και στην ορκωμοσία των νέων υπουργών, καθώς της τελετής θα χοροστατήσει τελικά -κατά πληροφορίες- ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, αντί του Επισκόπου Ωρεών, Φιλόθεου, συγκεντρώνοντας το πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.