Οι ξεκάθαρα ανοδικές τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα, με την επιδημία να έχει ήδη εισέλθει στη φάση της κυριαρχίας της παραλλαγής Omicron 2. Τα 23.748 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι ενδεικτικά της μεγάλης διασποράς το ιού, η οποία εξακολουθεί να είναι υπέρμετρη σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας, όπως στην Κρήτη.
Μαζί με την επέλαση της Omicron 2, άλλοι δύο είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στην περαιτέρω ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού: η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από τις 5 Μαρτίου, σε συνδυασμό με την γενικότερη χαλάρωση που επήλθε και το εορταστικό τριήμερο.
Ωστόσο, παρά την έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού στην κοινότητα, ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η επιρροή της στις νοσηλείες και τους θανάτους. Οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς η πραγματική εικόνα στους «σκληρούς» δείκτες και η ενδεχόμενη άνοδος θα διαφανεί την επόμενη εβδομάδα.
Σε επίπεδα Φεβρουαρίου η εξάπλωση της νόσου
Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων αντικατοπτρίζεται και στην άνοδο του δείκτη αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, ο οποίος εκτιμάται στο 1.04. Για ακόμα μια φορά, ο δείκτης ξεπέρασε τη μονάδα, έπειτα από τις οριακές διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν το Φεβρουάριο. Ενδεικτικά, η 2α Φεβρουαρίου ήταν η τελευταία ημερομηνία, κατά την οποία το Rt έφτασε στο 1,01, παρουσιάζοντας όμως οριακή μείωση στις 18 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που ανήλθε στο 0.99.
Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στο ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων, το οποίο αυξήθηκε περίπου κατά μια μονάδα και ανήλθε στο 3.02% την εβδομάδα 07/3 με 13/3, σε αντίθεση με το 2,26% της προηγούμενης εβδομάδας. Χαρακτηριστικό της διασποράς λόγω της κινητικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων είναι τα ποσοστά θετικότητας που εντοπίζονται σήμερα σε ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν: στην ΠΕ Άνδρου 9,71% από 2,96%, στην ΠΕ Μήλου 8,09% από 3,36%, στην ΠΕ Τήνου 5,17% από 1,77% και στην ΠΕ Ευρυτανίας 5,29% από 3,6%.
Επιδημική έκρηξη στην Κρήτη χωρίς πίεση των σκληρών δεικτών
Η Κρήτη πλέον αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, με τις ΠΕ Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Χανίων να ξεπερνούν το 3% σε ποσοστό θετικότητας. Πιο συγκεκριμένα, στην ΠΕ Ρεθύμνου το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε (από το 2,89% στο 5,02%). Ωστόσο, οι ανοδικές αυτές τάσεις δεν έχουν ασκήσει πίεση στο σύστημα υγείας του νησιού προς το παρόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και protothema.gr στις απλές κλίνες του νησιού νοσηλεύονταν μέχρι χθες 103 ασθενείς, μόλις 13 σε κλίνες ΜΕΘ και 13 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι. Η ηπιότερη νόσηση που προκαλεί η «Stealth» Omicron και που μεταφράζεται σε βραχύχρονη νοσηλεία αποτελεί μια εξήγηση της αποσύζευξης των «σκληρών» δεικτών, σε αντιδιαστολή με την αυξημένη μεταδοτικότητά της κατά 30%-50%, που αποτυπώνεται στις καθημερινές μολύνσεις.
Σήμερα μάλιστα εισήχθη σε ΜΕΘ το πρώτο περιστατικό ασθενούς με «Omicron 2», ο οποίος όμως είναι ανεμβολίαστος, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός στη σοβαρότητα της νόσου.
Όσον αφορά τα δεδομένα που αφορούν στους συνολικούς «σκληρούς» δείκτες της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του ygeiamou.gr και protothema.gr, οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις απλές κλίνες ανέρχονται στους 2.000. Οι νέες εισαγωγές αφορούσαν σε 371 ασθενείς, ενώ συνολικά 316 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.
Τέλος, θετικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι θάνατοι μειώθηκαν περαιτέρω, φτάνοντας σήμερα τους 44, με τους ασθενείς που καταλήγουν να είναι άνω των 60 ετών με συνοδά νοσήματα.
Πτωτική τάση στα κρούσματα σε παιδιά
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 7-13 Μαρτίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 35.275, αποτελώντας το 27% (-10% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.
Η πτωτική πορεία των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες εξηγείται εν μέρει από τη φυσική ανοσία που έχει αποκτήσει μεγάλο ποσοστό των παιδιών αλλά και από τον εμβολιασμό τους. Το αυξημένο testing μάλιστα προσφέρει μια ξεκάθαρη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στις παιδικές ηλικίες.