Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 02:16
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός : Σε συναγερμό η χώρα αναμένοντας το «αποτύπωμα» των γιορτών – Ανησυχία για την Αττική






Με τη χώρα να έχει εισέλθει από το πρωί της Κυριακής εκ νέου σε αυστηρό lockdown, οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα δεδομένα του προσεχούς δεκαημέρου, προκειμένου να σχηματιστεί πληρέστερη εικόνα για τον χάρτη του κοροναϊού στη χώρα, αλλά και το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Υπό αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, ελήφθη και η χθεσινή απόφαση για σκληρό «λουκέτο» μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, όποτε η κυβέρνηση έχει θέσει το ορόσημο του ανοίγματος των σχολείων.

Παράλληλα, ένας παράγοντας που δυσχεραίνει τις σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων είναι και η σταθερά υψηλή πίεση στις ΜΕΘ της χώρας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να μην πέφτει κάτω από τους 400, παρά τη σχετική αποκλιμάκωση του δείκτη των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 421 άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένα, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 390 νέα κρούσματα κοροναϊού, αριθμός χαμηλός λόγω των μειωμένων τεστ που έγιναν. Από αυτά, τα 124 εντοπίζονται στην Αττική που παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους ειδικούς.

Φόβοι για διασπορά

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα στοιχεία των επόμενων ημερών, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο μεγάλης διασποράς του ιού, η οποία θα φανεί στα μέσα του Ιανουαρίου.

«Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αναμένεται να είναι οι χειρότεροι μήνες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολείων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

Αυξάνονται τα «κόκκινα σημεία»

Πράγματι, οι ανησυχίες των ειδικών επικεντρώνονται στην Αττική, η οποία συνεχίζει να διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, τις οποίες παρακολουθούν στενά.

Μάλιστα, την Κυριακή, ακόμα μια περιοχή μπήκε στο μικροσκόπιο των αρχών, όσον αφορά στην κινητικότητα και το συγχρωτισμό στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού για την εξάπλωση της πανδημίας. Πρόκειται για το Ζεφύρι, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις 5 κόκκινες περιοχές της Αττικής που περιλαμβάνονται σε νέο επιχειρησιακό σχέδιο με μπλόκα και αυστηρούς ελέγχους.

Πρόκειται για: τον Ασπρόπυργο, το Ίλιον, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και το Μενίδι.

Aπό τα 34 συνολικά αστυνομικά μπλόκα που βρίσκονται καθημερινά στην Αττική, 20 θα έχουν, όπως φαίνεται, μια στόχευση στις συγκεκριμένες επιβαρυμένες περιοχές.

Αυτό περιλαμβάνει, περιμετρικές «αποστειρώσεις» κεντρικών οδών με αυτό να σημαίνει ότι αυτές θα κυκλωθούν με τουλάχιστον 5 ή 6 μπλόκα που θα ελέγχουν τις αιτίες μετακινήσεις, έλεγχο για αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00-05:00, και απομάκρυνση πολιτών από πλατείες και δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, θα υπάρχουν περιπολίες για αποτροπή του «click away» και επιτήρηση σε εκκλησίες.

Σε ισχύ το αυστηρότερο lockdown

Υπενθυμίζεται πως, από το πρωί της Κυριακής τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, για μία εβδομάδα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από τη χαλάρωση των γιορτών.

Έτσι, λοιπόν, από χθες σταμάτησε το click away στα εμπορικά καταστήματα, δεν λειτουργούν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ, ενώ αναστέλλονται οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος. Οι δραστηριότητες αυτές θα επανέλθουν στις 11 Ιανουαρίου, με βάση τους κανόνες που ίσχυαν κατά την περίοδο των γιορτών.

Ακόμα, επανήρθε η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Η λειτουργία των Θεοφανίων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, ενώ μετά τις 11 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται ξανά η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.