Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024 21:45
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Σε θεαματική πτώση τα κρούσματα – Τι έχει αλλάξει






Κατακόρυφη πτώση καταγράφει το πρόσφατο επιδημικό κύμα κορωνοϊού, το ισχυρότερο εδώ και ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ενώ στις αρχές του μήνα κρούσματα και νοσηλείες λόγω covid-19 ήταν στο «κόκκινο» στην Ελλάδα, σήμερα η πτωτική πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης είναι θεαματική.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση κατά 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη περυσινή εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, συνολικά καταγράφηκαν 842 εισαγωγές την εβδομάδα 15 έως 21 Ιανουαρίου, ενώ ο μέσος όρος των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων ήταν πάνω από 1.500 εισαγωγές. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από τις ημερήσιες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία. Αυτές τις ημέρες κυμαίνονται στις περίπου 100 την ημέρα, ενώ μόλις πριν από περίπου ένα μήνα πλησίαζαν τις 300 την ημέρα. Μάλιστα, χθες οι εισαγωγές έως το βράδυ έπεσαν στις 68. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ ανέρχονται σε περίπου 650.

Η εντελώς διαφορετική επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με τις αρχές του μήνα και η κατακόρυφη πτώση κρουσμάτων και νοσηλειών οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πραγματικά τεράστια έξαρση των περασμένων δύο μηνών. Όπως λένε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού κόλλησε κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί – προσωρινή – ανοσία. Τα στοιχεία από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων δείχνουν εμφατικά τη μειωμένη επίπτωση της covid-19 στην κοινότητα. Έως τις 7 Ιανουαρίου καταγράφονταν περίπου 1.800 με 2.000 αιτήσεις την ημέρα για χορήγηση αντιικών, ενώ πλέον οι αιτήσεις είναι περίπου 300.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 73 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό, με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 52-97 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε και αυτός μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (101 θάνατοι). Παραμένουν, ωστόσο, υψηλά, καθώς διαχρονικά σε κάθε επιδημικό «κύμα» οι θάνατοι είναι ο τελευταίος δείκτης που ανεβαίνει.

Σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10%, που αποτελεί το εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 19 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν οκτώ νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την αρχή της επιτήρησης έως και τις 21 Ιανουαρίου νοσηλεύτηκαν 85 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 25 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

«Επειδή είμαστε σχετικά παρθένοι σε ότι αφορά τις λοιμώξεις από διάφορες άλλες ιώσεις, φέτος η γρίπη έχει και αρκετά βαριά περιστατικά. Δηλαδή βλέπουμε μία γρίπη που οδηγεί αρκετούς ανθρώπους στα νοσοκομεία», σημείωσε (ΕΡΤ) η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου.